QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente economie

Conceptul de pretConceptul de pret


Viata economica contemporana este o lume a preturilor. Fie ca este cumparator, fie ca este vanzator, agentul economic trebuie sa-si orienteze comportamentul pornind de la specificul procesului de formare a pretului pe piata pe care actioneaza si sa-si coreleze activitatea cu dinamica acesteia. Importanta cunoasterii mecanismelor pietei, respectiv a relatiilor dintre pret si celelalte variabile economice este recunoscuta atat la nivel microeconomic, reflectandu-se in preocuparea firmelor de a elabora strategii avantajoase de pret, chiar in situatia in care puterea lor de influentare a pretului pietei este limitata, cat si la nivel macroeconomic, la care se elaboreaza cadrul legislativ in domeniul pretului si concurentei si se stabilesc principiile de politica economica, cu precizari generale privind sistemul de preturi in economie. Pretul este un instrument al pietei si un indicator al realitatii, care in virtutea cerintei de corelare a cererii cu oferta capata un caracter complex ce este amplificat in contextul actualului dinamism economico - social, atat de caracteristicile pietei pe care se manifesta, cat si de cadrul legislativ care reglementeaza formarea preturilor, el insusi perfectibil.
Pretul real recunoscut in calitate de pret de piata este un pret posibil care poate oscila intre limite de piata, aceasta din urma acceptand intotdeauna un pret minim posibil si un pret maxim posibil. Aceasta inseamna ca situatiile care depasesc marginile intervalului de marime, ori nu sunt reale, ori preturile sunt ascunse, neputand fi observate in intervalul posibil acceptat de piata.


Rezulta ca, indiferent de piata pe care se formeaza, pretul real acceptat atat de cumparator, a carui cerere exprima puterea sa de cumparare, cat si de vanzator, care considera nivelul de pret compensatoriu pentru efortul de pus la realizarea bunului, este un pret posibil. Acesta se caracterizeaza in felul urmator.


Pretul posibil este, in primul rand, cel acceptat de participantii la schimb: vanzatorii si cumparatorii, interesele contradictorii generandu-le reactia, in general, de acceptare a procesului de vanzare, respectiv de cumparare a unui bun. Aceasta inseamna ca se pot intalni situatii de piata in care preturi inscrise in marja posibilului nu genereaza automat achizitionarea produsului, ci numai posibilitatea de vanzare-cumparare.


Pretul posibil, in al doilea rand, nu este unic, ci exprima un interval de marime ale carui limite sunt impuse de forta economica a producatorului care urmareste un pret posibil cat mai ridicat si de cea a cumparatorului ale carui interese sunt in favoarea unui pret posibil cat mai scazut.


Pretul posibil, in al treilea rand, oscileaza in jurul pretului de echilibru al pietei, la care nivel posibilitatea de achizitie a bunurilor se transforma in certitudine, cantitatea ceruta fiind identica cu cea oferita.


Pretul posibil, in al patrulea rand, se misca in limitele pietei, miscare asigurata de asa numita "ipoteza a comisarului - pretuitor"[1], procedura care este numita astfel in mod traditional si permite informarea participantilor la schimb.


Pretul posibil se caracterizeaza prin: dinamism, diversitate si caracter reglementat.


Dinamismul pretului posibil se refera la capacitatea acestuia de incadrare intre alte marje atunci cand conditiile pietei se modifica. Mai exact, pretul minim posibil se reduce atunci cand puterea economica a cumparatorului este mai mare si se majoreaza atunci cand forta acestuia de negociere este mica. De asemenea, pretul maxim posibil creste daca producatorul dispune de o pozitie puternica pe piata si scade atunci cand forta economica a acestuia se reduce.


Diversitatea pretului posibil se refera la existenta mai multor intervale de marime in care oscileaza preturile bunurilor de consum, diversitate impusa de specificul concurentei de piata; astfel, zona posibilului pe o piata de monopol este alta decat cea corespunzatoare pretului de oligopol, etc.


Caracterul reglementat al pretului posibil este impus de orientarea pe care diferite piete o capata in contextul cadrului legislativ corespunzator unei perioade date.


Asadar, pretul reprezinta cantitatea de moneda pe care cumparatorul este dispus si poate sa o ofere producatorului in schimbul bunului pe care acesta poate sa il ofere pe piata. El exprima confruntarea dintre raportul cerere-oferta, pe de o parte, si cadrul legislativ, pe de alta parte, sub forma complexitatii de informatii furnizate reciproc de catre cumparator si vanzator, avand un caracter dinamic, divers si reglementat.

G. Abraham-Frois, Op. Cit., p. 221.

Nu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }