QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente economie

CONTABILITATE CURSURICapitolul I: Bazele teoretice si organizatorice ale contabilitatii generale1. S.C. - sfera de actiune a contabilitatii financiare
2. Sistemul contabil al intreprinderii
3. Normalizarea contabila
4. Planul contabil general
5. Cadrul contabil conceptual
6. Principii contabile general admise
7. Principiile si regulile evaluarii
8. Raportul dintre contabilitate si fiscalitate
9. Utilizatori de sisteme financiare si cerintele lor.

1. S.C.- sfera de actiune a contabilitatii financiareContabilitatea apare din necesitatea de a raspunde problemei gestiunii valorilor economice separate patrimonial in cadrul entitatilor. Entitatile patrimoniale constituie sfera de actiune a contabilitatii.A. Intreprinderi
- obiect: activitati economice in vederea profitului;
- regii autonome, societati comerciale, persoane fizice/juridice care desfasoara activitati cu scop lucrativ.

B. Institutii publice
- obiect: activitati de interes general non-profit;
- invatamant, sanatate, cultura
Criteriile de diferentiere a intreprinderilor sunt: obiectul activitatii, forma juridica de organizare, forma de proprietate.

2. Sistemul contabil al intreprinderii


- reprezinta ansamblul principiilor, normelor, regulilor, instrumentelor, procedeelor si tehnicilor de asigurare a informatiilor necesare conducerii intreprinderii.

Componente:
a. norme, reguli, procedee si metode aplicabile contabilitatii (conceptual);
b. reguli si instrumente utilizate (PDCG, registre contabile, formulare privind activitatea financiar-contabila, bilantul) - de aplicare.

Surse:
a. legale si reglementate:
- surse internationale ale dreptului contabil (directive europene, standarde internationale)
- surse nationale (texte legislative: Legea contabilitatii, Codul Comercial, Legea societatilor comerciale, intreaga legislatie economica).
b. alte surse de drept contabil:
- doctrina contabila (raspunsuri ministeriale in probleme financiar-contabile, recomandari profesionale, literatura contabila).

Concepte de organizare:
1. Monismul contabil: presupune existenta unui singur circuit de influente contabile, adica o singura contabilitate, atat pentru functiile interne, cat si pentru cele externe ale intreprinderii.
2. Dualismul contabil: presupune separarea in doua categorii - una care reda imaginea intreprinderii in exterior (contabilitate financiara) si alta care descrie procesele interne ale intreprinderii (contabilitate de gestiune).

Contabilitatea financiara:
. obiect: circuitul patrimonial al intreprinderii luat in totalitate ca entitate gestionata;
. scop: determinarea la inchiderea exercitiului financiar a situatiei patrimoniului si a rezultatului global al exercitiului;
. asigura informatiile necesare completarii situatiilor financiare;
. are la baza norme unitare, aplicabile tuturor intreprinderilor.

Contabilitatea de gestiune (manageriala):
. obiect: calculatia costurilor, stabilirea rentabilitatii produselor, lucrarilor si serviciilor, precum si intocmirea, executia si controlul;
. scop: determinarea periodic a rezultatelor analitice (pe produse) si furnizarea de date necesare fundamentarii deciziilor privind gestiunea intreprinderii;
. informatiile sunt utilizate numai in interiorul intreprinderii, au caracter confidential si tin de strategia adoptata de fiecare intreprindere;
. este obligatorie, dar nu are la baza norme unitare, ea se organizeaza si se conduce de catre fiecare intreprindere in functie de specificul activitatii si de nevoile proprii.

CURS 2

3. Normalizarea contabila


Este procesul prin care se armonizeaza elaborarea de norme si principii contabile. Procesul de normalizare contabila din diferite tari a condus la 3 tipuri de normalizare contabila:
1. de tip statal - normele sunt elaborate si puse in aplicare de un organism public (Franta, Germania, Romania). La noi organismul care se ocupa de normalizarea contabila este Ministerul Finantelor Publice prin Directia de Reglementari Contabile.
2. de tip pragmatic - normele sunt elaborate de organisme ale profesiei conatbile si sunt puse in aplicare tot de ele (Marea Britanie)
3. de tip mixt - normele sunt elaborate de asociatii profesionale si sunt puse in aplicare prin interventia publica a statului (SUA).

Existenta normalizarii contabile implica existenta unor dispozitive ale normalizarii - la nivel national - Planul Contabil General. Dincolo de acest nivel, fenomenul de dezvoltare, la nivel de grup de tari, au convenit la o normalizare regionala (Comisia Economica europeana elaboreaza norme contabile sub forma directivelor europene).
Fenomenul de mondializare - normalizarea internationala facuta de un Comitet al Standardelor Internationale de Contabilitate, ale caror standarde au caracter de recomandari si sunt puse in aplicare dupa legiferarea de fiecare tara.

4. Planul Contabil General


Este cadrul si instrumentul normalizarii contabile la nivel national.
El constituie o teorie care ghideaza practica contabila la nivelul unei tari. Ca instrument al normalizarii contabile, poate fi recomandat sau impus celor vizati.
Trebuie sa aiba un continut adecvat. Este formata din:
- ansamblul de principii si reguli contabile
- lista de conturi si recomandari pentru utilizarea lor
- vocabular contabil
- metode si proceduri pentru organizarea contabila.

Nota: Planul Contabil General nu se confunda cu Planul de Conturi General, care este o parte a lui.


5. Cadrul contabil conceptual


Se numeste in prezent cadrul general de intocmire si prezentare a situatiei financiare. Este definit ca un sistem coerent de obiective si principii fundamentale legate intre ele, susceptibile sa conduca la formarea de norme si sa indice natura, rolul si limitele contabilitatii finaciare si ale situatiilor finaciare.
Cadrul general trateaza urmtoarele probleme:
1. obiectivul situatiei financiare;
2. elementele ce compun situatia financiara;
3. recunoasterea elementelor situatiei financiare;
4. evaluarea elementelor;
5. conceptele de capital si mentinerea de capital.

1. Obiectivul situatiei financiare este acela de a furniza o informare cu privire la situatia financiara a intreprinderii, perfomanta activitatii, evaluarea situatiei financiare. Pentru a raspunde acestui obiectiv cadrul general face urmatoarele precizari:

. intocmirea conturilor anuale presupune:
a. aplicarea unei contabilitati de angajamente;
b. afirmarea starii de continuitate a activitatii.
. informatiile situatiei financiare trebuie sa prezinta anumite caracteristice:
a. sa fie inteligibile - intelese usor de utilizator, cu conditia ca acestia sa cunoasca activitatea desfasurata de intreprindere si sa aiba cunostinte contabile;
b. informatiile sa fie pertinente (relevante) - influenteaza deciziile economice ale utilizatorului. Pertinenta informatiilor se apreciaza prin: marimea semnificatiei informatiilor sau impartialitatea lor;
c. sa fie credibile (fiabile) - utilizatorul trebuie sa aiba incredere in ele, sa fie convins ca informatiile sunt corecte, nu duc la interpretari eronate;
d. sa fie comparabile in timp la aceeasi intreprindere si in spatiu intre intreprinderi similare

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }