QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate economie

Analiza de sensibilitate (senzitivitate)

Analiza de sensibilitate (senzitivitate)

Incertitudine: dintre multe evenimente probabile, numai unele se vor produce.

Intr-o analiza de senzitivitate, VAN este recalculata modificand valorile principalelor variabile ale proiectului fie separat, fie grupate. Traditional, sunt utilizate trei valori: o valoare optimista, o valoare pesimista si o valoare centrala. Denumirea „BOP analysis” (Best, Optimistic, Pessimistic) este utilizata adesea pentru acest tip de studiu.

Pentru a previziona fluxurile de lichiditati trebuie sa ne imaginam tot ceea ce ar putea sa se produca. Consideram ca un producator japonez de scutere electrice pentru deplasare in oras estimeaza urmatoarele fluxuri de lichiditati (in miliarde yeni):


Anul 0

Anii de la 1 la 10

Investitia

15,0


Cifra de afaceri


37,5

Cheltuieli variabile


30,0

Cheltuieli fixe platibile


3,0

Amortizarea


1,5

Rezultat inainte de impozit


3,0

Impozit (50%)


1,5

Profit net


1,5

Fluxuri de lichiditati din exploatare


3,0

Fluxuri nete de lichiditati

-15,0

3,0


VAN calculata la un cost de oportunitate de 10% este pozitiva si proiectul pare interesant.

Inainte de a decide, se aprofundeaza analiza acestor previziuni pentru a se identifica variabilele cheie care determina succesul sau esecul proiectului. Departamentul marketing a estimat veniturile dupa cum urmeaza:

Unitati vandute = cota de piata a noului produs × dimensiunea pietei de scutere =

= 0,10 × 1 milion = 100.000 scutere

Cifra de afaceri = unitati vandute × pretul de vanzare pe unitate =

= 100.000 × 375.000 = 37,5 miliarde yeni

Departamentul productie estimeaza cheltuielile variabile la 300.000 yeni pe unitate, adica 30 miliarde yeni pentru 100.000 unitati. Cheltuielile fixe anuale platibile sunt estimate la 3 miliarde yeni. Investitia initiala este amortizata in 10 ani si profitul este impozitat cu 50%. Se pare ca toate previziunile importante au fost formulate, dar trebuie sa se acorde atentie si variabilelor neidentificate care pot constitui dificultati majore, spre exemplu problema drepturilor de proprietate industriala, obligatia de a instala statii pentru reincarcarea bateriilor. Deoarece nu s-a detectat nici un factor neidentificat (pot sa apara mai tarziu), se trece la analiza de senzitivitate asupra dimensiunii pietei, cotei de piata etc. Se formuleaza trei ipoteze (pesimista, normala, optimista). Variabile cele mai critice par sa fie cota de piata si costul variabil unitar. La o cota de piata de 4% (toate celelalte variabile fiind neschimbate), VAN este de -10,4 miliarde yeni. In cazul unui cost variabil de 360.000 ¥, VAN ajunge la -15 miliarde yeni.
Variabile

Scenariul

VAN in miliarde yeni

Pesimista

Asteptata (normala)

Optimista

Pesimista

Asteptata (normala)

Optimista

Dimensiunea pietei

0,9 milioane

1 milion

1,1 milioane

+ 1,1

+ 3,4

+ 5,7

Cota de piata

4%

10%

16%

- 10,4

+ 3,4

+ 17,3

Pret unitar

350.000 ¥

375.000 ¥

380.000 ¥

- 4,2

+ 3,4

+ 5,0

Cost variabil unitar

360.000 ¥

300.000 ¥

275.000 ¥

- 15,0

+ 3,4

+ 11,1

Cheltuieli fixe platibile

4 miliarde ¥

3 miliarde ¥

2 miliarde ¥

+ 0,4

+ 3,4

+ 6,5


Limitele analizei de sensibilitate:

conduce adesea la rezultate ambigue, deoarece nu se precizeaza suficient de clar caracterul optimist sau pesimist al scenariilor, fiecare departament avand o interpretare proprie (unele departamente formuleaza mai multe scenarii pesimiste decat altele); aceasta limita se poate depasi solicitand fiecarui departament o distributie de probabilitate a scenariile posibile, dar si aceste previziuni sunt subiective;

variabilele subiacente sunt considerate independente, in realitate ele fiind interdependente. Este logic sa consideram dimensiunea pietei independenta? Daca marimea pietei depaseste previziunile este posibil ca cererea sa fie mai mare decat s-a prevazut, iar pretul sa fie mai ridicat. Impactul pretului poate fi analizat izolat? Daca inflatia duce la cresterea pretului, este posibil sa creasca si costurile.

Ar fi posibil sa se depaseasca aceste probleme alegand variabilele subiacente care ar fi cu adevarat independente, dar analiza de sensibilitate se realizeaza prin modificarea unei singure variabile. De aici rezulta interesul pentru scenarii.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }