QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate economie

Analiza eficientei portofoliului de actiuni

Analiza eficienTei portofoliului de actiuni

Calculul rentabilitatii medii:

Rentabilitatea actiunii este data de profitul pe care il aduce si de cresterea valorii de piata in raport cu pretul de achizitie.Formula de calcul folosita pentru calcularea rentabilitatii actiunii este:

unde:   - Rij - variatia pretului mediu – rentabilitatea actiunii

- Pij - pretul,valoarea actiunii in prezent

- Pij-1 - pretul,valoarea actiunii anterioara

Rentabilitatea medie a actiunii se determina ca media aritmetica a rentabilitatii actiunii pentru perioada de analiza.

unde:   - N - numarul de cotatii.


1.Calculul riscului actiunilor


Riscul unei investitii reprezinta posibilitatea aparitiei abaterilor de rentabilitate fata de cea medie asteptata ca urmare a variatiei neanticipate a fenomenelor economico-financiare care o determina.In raport cu distributia mai mult sau mai putin simetrica a lor de o parte si de alta a mediei,se poate anticipa marimea riscului.

Distributia abaterilor rentabilitatilor efective fata de media lor este simetrica si urmareste deci Legea normala de distributie.Sub aceasta ipoteza normalizata,cea mai adecvata masura a riscului o reprezinta dispersia si abaterea medie patratica.

Dispersia este media patratelor abaterilor rentabilitatilor efective fata de rentabilitatea medie:

Abaterea medie patratica este radacina patrata a acesteia deviati standard:Simetria abaterilor fata de medie face ca posibilitatea inregistrarii de abateri pozitive sa fie egala cu aceea a inregistrarii de abateri negative.Abaterea medie patratica este deci o masura a ansamblului abaterilor fata de medie.


2 Coeficientul „beta” ca masura a riscului sistematicCoeficientul beta al volatilitatii titlului ”i”,acesta este egal cu ”covariatia” ratelor rentabilitatii titlului ”i” cu cele ale pietei bursiere raportata la dispersia indicelui general al bursei:in care:


N - numarul de observatii in timp asupra ratelor de rentabilitate.

Coeficientul beta al titlurilor individuale exprima cantitatea de risc sistematic al titlurilor: de cate ori covariatia rentabilitatii acestora cu rentabilitatea de piata este mai mare decat riscul de piata.

Coeficientul Beta prezinta valori:

*>1 actiuni foarte volatile,variatia indicelui BET cu 1% determina o variatie mai mare de 1% a rentabilitatii actiunii

*<1 actiuni volatile,o variabilitate degresiva a rentabilitatii actiunii determinata de variatia rentabilitatii de piata

*=1 o variatie a rentabilitatii generale antreneaza aceeasi variatie a rentabilitatii actiunii ”i”

Coeficientul alfa al functiei de regresie se poate obtine prin metoda celor mai mici patrate si utilizat pentru calculul coeficientului Beta.Parametrul alfa poate lua valori pozitive,negative,sau nule,in functie de instabilitatea pietei titlurilor de la o perioada la alta.
Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:
Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }