QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente drept

Dreptul la un proces echitabil si la solutionarea cauzelor intr-un termen rezonabilDreptul la un proces echitabil si la solutionarea cauzelor intr-un termen rezonabil


Acest principiu este consacrat in art.6 din Conventia europeana a drepturilor omului.

In esenta, principiul echitatii presupune:

a) dreptul persoanei acuzate de a fi judecata de o instanta independenta si impartiala care va hotari asupra oricarei invinuiri, in sedinta publica si intr-un termen rezonabil (art.6 par.1).b) dreptul persoanei acuzate de a fi informata, in cel mai scurt, intr-o limba pe care o intelege si in mod amanuntit asupra oricarei acuzatii si dreptul de a dispune de timpul si inlesnirile necesare pregatirii apararii - "egalitatea armelor" (art.6 par.3).

Dreptul la un proces echitabil a fost introdus in Constitutia Romaniei prin Legea nr.429/2003 de revizuire a Constitutiei.

Potrivit art.21 intitulat marginal "accesul liber la justitie" partile au dreptul la un proces echitabil si la solutionarea cauzelor intr-un termen rezonabil; in lumina art.6 din Conventie, ideile de baza ale acestui text au fost amplificate de art.10 din Legea nr.304/2004.

Art.23 din Constitutie care consacra si garanteaza inviolabilitatea persoanei statueaza ca persoanei private de libertate i se aduce la cunostinta de indata si in limba pe care o intelege, invinuirea, in cel mai scurt timp, in prezenta unui avocat. Aceste garantii ale inviolabilitatii persoanei au fost inscrise si in art.1371 C.p.p.

Prin expresia "proces echitabil" se intelege faza de judecata, iar formularea "solutionarea cauzei intr-un termen rezonabil" vizeaza in egala masura atat faza de judecata cat si faza de urmarire penala.

Astfel, in cursul urmaririi penale componente ale principiului echitatii pot fi intalnite in cazul luarii masurilor preventive, privative de libertate. Potrivit art.159 alin.13 C.p.p. durata totala a arestarii preventive in cursul urmaririi penale nu poate depasi un termen rezonabil si nu mai mult de 180 zile, iar aspectele vizand "egalitatea armelor" au fost puse in evidenta de art.1371 C.p.p.

Dispozitiile cuprinse in art.5 si art.6 din Conventia europeana au determinat schimbari legislative substantiale (Legea nr.429/2003 de revizuire a Constitutiei, Legea nr.281/2003 si O.U.G. nr.109/2003 de modificare si completare a Codului de procedura penala) si in privinta stabilirii organului judiciar competent sa dispuna in materia masurilor care afecteaza libertatea persoanei, arestarea preventiva, perchezitia, internarea medicala in cursul urmaririi penale. Deoarece procurorul nu prezenta garantiile de independenta si impartialitate cerute de art.5 si art.6 din Conventie prin modificarile legislative mentionate s-a decis ca actele si masurile de mai sus sa fie dispuse exclusiv de judecator.Nu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }