QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.



AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate drept

Drept international public - test








Drept international public - test


MULTIPLE CHOICE AN 3 SEM 1


1. Cum pot fi caracterizate relatiile dintre state pntru a fi guvernate de normele dreptului international.

a. relatii cu caracter politic, juridic, economic, cultural sau de alta natura

b. relatii ce au ca subiecte statele, in care acestea apar ca purtatoare ale suveranitatii

c. relatii de drept intern ce genereaza drepturi si obligatii reciproce

ANS  B





2. Care este obiectul de studiu al dreptului international.

a. totalitatea relatiilor internationale cu caracter politic, juridic, economic, cultural sau de alta natura

b. totalitatea relatiilor juridice stabilite intre organizatiile internationale interguvernamentale

c. relatiile internationale, in cadrul carora relatiile dintre state reprezinta domeniul cel mai cuprinzator

ANS   C


3. In ce consta fundamentul juridic al dreptului international public.

a. acordul de vointa al natiunilor care lupta pentru eliberare nationala

b. acordul de vointa al persoanelor care stabilesc relatii internationale

c. acordul de vointa al statelor suverane care compun, la un moment dat, societatea internationala

ANS  C


4. Cum poate fi caracterizat raportul dintre dreptul international public si dreptul intern al statelor.

a. domeniul de reglementare al celor doua ramuri de drept este identic

b. dreptul intern este subordonat dreptului international

c. raportul este complex, de interconditionare dialectica, cu unele prevalente in anumite domenii / momente istorice

ANS  C


5. Identificati izvoarele principale ale dreptului international public

a. conventiile internationale, cutuma internationala, principiile generale de drept si jurisprudenta internationala

b. conventiile internationale, generale si speciale, cutuma internationala si principiile generale de drept

c. conventiile, cutuma, principiile generale de drept, jurisprudenta si doctrina

ANS  B


6. Enumerati alte posibile izvoare ale dreptului international contemporan.

a. actele organizatiilor internationale neguvernamentale, declaratiile unilaterale ale statelor si legea interna a statelor

b. actele organizatiilor internationale interguvernamentale, actele unilaterale ale statelor si legea interna a statelor

c. actele organizatiilor internationale interguvernamentale, legea interna a statelor si jurisprudenta internationala

ANS  B


7. Conceptul de tratat international si calitatea de izvor principal al dreptului international.

a. un izvor secundar de drept international

b. un document international ce nu are relevanta in dreptul international

c. cel mai important izvor de drept international contemporan

ANS  C




8. Ce reprezinta cutuma internationala.

a. o practica generala, relativ indelungata si neuniforma, considerata de catre state ca exprimand o regula de conduita cu forta juridica obligatorie

b. o practica generala, relativ indelungata si uniforma, considerata de catre state ca exprimand o regula de conduita cu forta juridica obligatorie

c. o practica generala, neuniforma, considerata de catre state ca exprima in anumite situatii o regula de conduita cu forta juridica superioara

ANS  B


9. Care sunt teoriile referitoare la prevalenta dreptului international fata de sistemul de drept intern

a. doctrina dualista, care il are ca fondator pe Heinrich Triepel

b. doctrina monista, in conceptia scolii normativiste, care il are ca principal autor pe Hans Kelsen

c. doctrina monista, in conceptia scolii functionalismului juridic, inspirata din conceptiile filosofice ale lui Hegel

ANS  B


10. Doctrina si practica dreptului international recunosc drept subiecte ale dreptului international urmatoarele entitati:



11. Cui revine calitatea de subiect unic de drept international in cadrul federatiei.

a. statele, organizatiile internationale interguvernamentale, miscarile de eliberare nationala, corporatiile transnationale si persoanele fizice

b. statele, organizatiile internationale neguvernamentale, miscarile de eliberare nationala si persoanele fizice

c. statele, organizatiile internationale interguvernamentale si miscarile de eliberare nationala

ANS  C

12. Calitatea de subiect de drept international in cadrul principalelor forme de state dependente.

a. statului vasal, ce era reprezentat de statul suzeran

b. statului protector, care era abilitat sa protejeze statul in relatiile externe

c. statului protejat, caruia i se recunostea, comparativ cu statul vasal, o anumita autonomie

ANS B


13. Conceptul de neutralitate diferentiata.

a. posibilitatea sa modifice drepturile si obligatiile statului neutru fata de toate statele comunitatii internationale

b. dreptul si obligatia de a oferi ajutor victimei agresiunii sau statelor membre ale ONU ce iau parte la actiunea armata legala, numai cu mijloace ce nu implica participarea la ostilitati

c. posibilitatea sa participe la orice conflicte armate ar interveni, ducand o politica generala in acest sens

ANS  B


14. In ce consta recunoasterea internationala a unui stat.

a. juridic al altui stat, care genereaza unele efecte practice in relatiile dintre state

b. administrativ al altui stat, care nu genereaza efecte juridice intre state

c. politic si unilateral al altui stat, generator de efecte juridice intre state

ANS   C


15. Care este efectul nerecunoasterii unui stat.

a. un act neamical, ce creeaza dificultati in relatiile normale dintre state

b. un act legal, conform normelor dreptului international contemporan

c. o sanctiune diplomatica pentru comiterea unor acte ilegale in plan international             

ANS A



16. Organizatiile internationale interguvernamentale pot avea calitatea de:

a. subiecte fundamentale de drept international

b. subiecte principale ale dreptului international

c. subiecte derivate de drept international

ANS  C


17. Analizati regimul juridic aplicabil strainilor si identificati drepturile si obligatiile acestora

a. drepturile civile, exceptand drepturile politice si pe cele de a ocupa functii publice

b. drepturile politice, respectiv dreptul de a participa la alegeri si de a fi ales

c. dreptul de a ocupa functii in administratia publica

ANS  A


18. Formele dobindirii cetateniei prin naturalizare.

a. imediat dupa acordarea azilului politic

b. prin casatorie, adoptie, rezidenta, la cerere si pe baza de optiune, in cazul transferului de teritorii

c. prin nastere, potrivit unuia din principiile recunoscute de dreptul international

ANS  B


19. Clauza natiunii celei mai favorizate in materie de cetatenie.

a. drepturile identice cu ale cetatenilor statului respectiv

b. drepturile recunoscute pe plan international tuturor strainilor

c. regimul cel mai favorabil acordat, in baza unor tratate internationale, pentru cetatenii unui stat tert aflati pe teritoriul statului respectiv

ANS  C


20. Adoptarea Declaratiei universale a drepturilor omului.

a. 14 iulie 1789

b. 16 decembrie 1966

c. 10 decembrie 1948

ANS  C


21. Ce reprezinta teritoriul de stat.

a. spatiul geografic in limitele caruia un stat isi exercita suveranitatea sa deplina si exclusiva

b. ideea de suprematie teritoriala, respectiv expresia autoritatii exercitate de stat asupra unui teritoriu

c. forma de manifestare a deplinatatii si exclusivitatii suveranitatii nationale

ANS: A


22. Analizati si caracterizati conceptul de condominium.

a. forma de exercitare normala a suveranitatii de stat asupra propriului teritoriu

b. exceptie de la exercitarea, in mod exclusiv, a suveranitatii unui stat asupra propriului teritoriu, acesta fiind supus suveranitatii a doua sau mai multe state

c. procedura in baza careia monarhul avea drept de dispozitie totala asupra teritoriului de stat

ANS  B


23. Ce reprezinta frontiera maritima.

a. limita extrema a marii teritoriale, spre larg, ce poate fi de pana la 12 mile marine masurate de la liniile de baza stabilite prin legislatia interna

b. frontiera stabilita in largul marii la 24 mile marine masurate de la liniile de baza stabilite prin legislatia interna

c. linia trasata prin intelegere cu autoritatile internationale ce poate fi de pana la 12 mile marine masurate de la liniile de baza stabilite prin legislatia interna

ANS  A


24. Cum este stabilita frontiera fluviala sau al unui rau de granita.

a. prin conventie internationala acceptata de statele vecine in cauza

b. pe senalul navigabil al fluviului (talveg), daca fluviul este navigabil

c. pe linia mediana a fluviului, indiferent daca fluviul sau raul de granita este navigabil sau nenavigabil

ANS  B


25. Latimea marii teritoriale.

a. pana la 12 mile marine in larg, masurate de la tarm

b. pana la 12 mile marine in larg, masurate de la liniile de baza

c. stabilita de fiecare stat in parte, potrivit dreptului intern

ANS  B


26. Trecerea navelor comerciale straine prin marea teritoriala sau pasajul inofensiv.

a. efectuata dupa plata taxelor aferente

b. continua si rapida

c. autorizata de statul riveran, in orice situatie

ANS  B


27. Regimul juridic actual al marii teritoriale.

a. Conventia Natiunilor Unite asupra dreptului marii, semnata in anul 1982

b. conventii bilaterale incheiate intre state cu privire la delimitarea marii teritoriale

c. legislatia interna a statelor riverane

ANS  A


28. Trecerea navelor militare prin marea teritoriala este supusa unei aprobari prealabile din partea statului riveran?

a. Da, intrucat exista reguli imperative general acceptate in acest sens in dreptul international

b. Da, intrucat unele state, printre care si Romania, supun trecerea navelor militare prin marea teritoriala in baza unei autorizari prealabile

c. Nu, deoarece conventiile internationale stabilesc ca navele au acces liber in apele teritoriale ale statelor membre, in orice situatie

ANS  B


29. Condi'tiile in care statul riveran isi exercita jurisdictia civila, penala sau administrativa asupra navelor straine care se afla in marea teritoriala.

a. in nici o situatie, deoarece navele se supun numai jurisdictiei statului de pavilion

b. in orice situatie, in virtutea suveranitatii statului in marea teritoriala

c. in anumite conditii, stabilite prin Conventia asupra dreptului marii, semnata in anul 1982

ANS  C


30 . In situatia in care o nava de razboi ori de stat afectata unor scopuri necomerciale, cu pavilion strain, se afla in marea teritoriala si incalca legislatia statului riveran, ce masuri pot fi luate

impotriva navei respective?

a. arestata si obligata sa remedieze orice prejudiciu produs de nava sau de echipaj

b. retinuta si condusa in porturile nationale pana la clarificarea situatiei

c. obligata sa paraseasca marea teritoriala

ANS C


31. Conceptul de zona economica exclusiva

a. Conventiilor din anul 1958 si anul 1960 privind dreptul marii

b. Conventiei asupra dreptului marii adoptata in anul 1982

c. Conventiei cu privire la marea libera, adoptata in anul 1958

ANS  B



32. Principiul marii libere

a. vointa si practica statelor in materie de navigatie

b. teoria juristului olandez Hugo Grotius din anul 1609, in lucrarea intitulata Mare liberum

c. teoria juristului englez John Selden din anul 1635, in lucrarea intitulata Mare clausum

ANS  B


33. Conceptul de zona internationala a teritoriilor submarine.

a. este fundamentat prin Conventia asupra dreptului marii din anul 1982

b. este reglementat prin rezolutii ale Adunarii Generale a Natiunilor Unite, care a instituit un moratoriu asupra exploatarii zonei

c. nu este fundamentat inca, aceasta zona constituind subiect de analiza in cadrul Natiunilor Unite

ANS  A


34. Regimul juridic actual stabilit pentru Stramtorile Marii Negre, Bosfor si Dardanele.

a. legislatia interna a Turciei

b. Conventia de la Montreux din anul 1936

c. Conventia de la Lausanne din 1923

ANS  B


35. Canalul de Suez.( construit in perioada 1859-1869, asigura legatura intre:)

a. Marea Mediterana si Oceanul Atlantic, prin Stramtoarea Gibraltar

b. Marea Mediterana si Oceanul Indian, prin Marea Rosie

c. Marea Mediterana si Marea Neagra, prin Marea Marmara

ANS  B


36. Ce prevede Acordul dintre SUA si Panama, incheiat in anul 1977, referitor la Canalul Panama?

a. stabilirea imediata a unui regim de neutralitate permanenta pentru statul panamez

b. inchiderea canalului pana la transferul suveranitatii catre SUA

c. transferul suveranitatii catre statul panamez

ANS  C


37. Regimul juridic al navigatiei pe Dunare.

a. Conventiei de la Belgrad din anul 1948

b. Conferintei de la Barcelona din anul 1921

c. Congresului de la Viena din anul 1815

ANS  A


38. Identificati organismul international care coordoneaza, in prezent, colaborarea statelor riverane Dunarii.

a. Comisia Internationala a Dunarii, cu sediul la Sulina

b. Comisia Europeana a Dunarii, cu sediul la Belgrad

c. Comisia Dunarii, cu sediul la Budapesta

ANS  C

39. Care este portiunea navigabila actuala a fluviului Dunarea, aflata in competenta Comisiei Dunarii?

a. Ulm si Delta Dunarii, prin cele trei brate navigabile

b. Ulm si Marea Neagra, prin Bratul Sulina

c. Kelheim si Marea Neagra, urmand Bratul Sulina, cu acces prin Canalul Sulina

ANS  C

40. Potrivit dispozitiilor Conventiei pentru reducerea cazurilor de

apatridie din anul 1961, statele sunt obligate sa ia urmatoarele masuri:

a. un copil cu parinti apatrizi, va obtine la nastere cetatenia parintilor, pe baza principiului jus sangvinis

b. un copil cu parinti apatrizi, nascut pe teritoriul unui stat, va obtine cetatenia statului respectiv

c. un copil cu parinti apatrizi nu va obtine nicio cetatenie, deoarece niciunul dintre parinti nu detine o cetatenie

ANS  B

41. Cand a fost infiintata Organizatia Aviatiei Civile Internationale?

a. Conventiei asupra navigatiei aeriene, semnata la Paris, in anul 1919

b. Conventiei referitoare la navigatia civila internationala, semnata la Chicago, in anul 1944

c. Conventiei pentru reprimarea capturarii ilicite de aeronave, semnata la Haga, in anul 1970

ANS  B


42. Conceptul de Zone demilitarizate.

a. spatii geografice in care nu este permisa producerea, detinerea, utilizarea sau experimentarea de arme nucleare

b. spatii geografice in care statele isi asuma obligatia ca in timp de razboi sa nu desfasoare operatii militare si sa nu amplaseze baze militare

c. zone de teritoriu in care nu este permisa prezenta unor forte armate sau a unor instalatii militare

ANS  C


43. Recunoasterea, pentru prima data, a regimul international al fluviului Dunarea.

a. Congresul de la Viena din anul 1815

b. Conventia de la Paris din anul 1921

c. Tratatul de pace de la Paris din anul 1856

ANS  A






44. Regimul juridic actual al Canalului Kiel.(ce asigura legatura intre Marea Baltica si Marea Nordului este:)

a. determinat de legislatia interna a Germaniei, fiind construit pe teritoriul acestei tari

b. restabilit dupa anul 1945 si are statut international

c. stabilit in baza Tratatului de pace de la Versailles din anul 1919 si are statut international

ANS  B


45. Dreepturile apatrizilor potrivit Conventiei referitoare la statutul apatrizilor, adoptata de Natiunile Unite in anul 1954.

a. a nu fi expulzati sau extradati, in nicio situatie

b. a circula liber in orice tara, statele fiind obligate sa le acorde regimul de refugiat sau de azilant

c. a beneficia de protectia pe care statul o datoreaza propriilor cetateni cu privire la libertatea religioasa si educatia religioasa a copiilor lor

ANS  C


46. Ce prevede art. 15 din Declaratia universala a drepturilor omului, adoptata de Natiunile Unite la 10 decembrie 1948.

a. legislatia unui stat in materie de cetatenie poate sa nu fie in deplin acord cu normele internationale recunoscute in materie de nationalitate

b. cetatenia exprima un raport politic cu privire la persoana omului si a membrilor de familie ai acestuia

c. nimeni nu poate fi lipsit in mod arbitrar de cetatenia sa ori de dreptul de a-si schimba cetatenia

ANS   C


47. Conceptul de neutralizare.

a. stabilirea unui spatiu geografic in care statele se angajeaza ca, in timp de razboi, sa nu desfasoare operatii militare in spatiul respectiv si sa nu-l transforme intr-o baza militara

b. stabilirea unor zone in care statele se angajeaza sa nu produca, comercializeze, utilizeze sau experimenteze arme nucleare

c. stabilirea unor portiuni de teritoriu in care nu este permisa prezenta unor forte armate sau a unor instalatii militare, in timp de pace

ANS   A


48. Cum se instituie statutul de zona denuclearizata.

a. rezolutii ale Consiliului de Securitate

b. declaratii ale Adunarii Generale a Natiunilor Unite

c. tratate internationale, prin care statele se angajeaza sa nu produca / achizitioneze / detina / utilizeze / amplaseze / experimenteze arme nucleare

ANS  C


49. Regimul juridic al Antarcticii.



50. Prevederile Conventiei asupra navigatiei aeriene, semnata la Paris, in anul 1919, cu privire la spatiul aerian national.

a. statele au drepturi asupra spatiului aerian situat deasupra teritoriului de stat doar in scopuri de autoaparare

b. fiecare stat are suveranitate deplina si exclusiva asupra spatiului aerian situat deasupra teritoriului sau

c. spatiul aerian de deasupra teritoriului de stat nu este supus suveranitatii acestuia

ANS   B


51. Regimul juridic al spatiului extraatmosferic.

a. intelegerilor bilaterale dintre statele care poseda aparate cosmice, ce stabilesc cooperarea pentru utilizarea spatiului extraatmosferic

b. Rezolutiilor Consiliului de Securitate referitoare la activitatea statelor in spatiul aerian

c. Tratatului adoptat in anul 1967

ANS  C


52. Principiile aplicabile pentru utilizarea spatiului extraatmosferic.

a. regimului stabilit pentru orice zona demilitarizata, denuclearizata si neutralizata

b. dreptului international si a prevederilor Cartei Natiunilor Unite

c. legislatiei statului care trimite obiectele de zbor in spatiul cosmic, deoarece constituie proprietatea acestora

ANS  B


53. Cum este regelementata suveranitatea asupra spatiului extraatmosferic.

a. nu este reglementata in niciun fel

b. nu poate apartine niciunui stat, spatiul extraatmosferic fiind declarat patrimoniu comun al umanitatii

c. apartine in mod limitat statelor care folosesc obiecte de zbor cosmic

ANS: B


54. Principiile fundamentale ale dreptului international public.

a. sunt identice cu principiile generale de drept international public

b. nu au caracter general, fiind aplicabile numai in natiunile civilizate

c. sunt norme imperative, facand parte din categoria normelor jus cogens

ANS  C


55. Identificati o norma de drept international care are recunoasterea de principiu fundamental pentru aceasta disciplina.

a. principiul dreptului la autoaparare, individuala sau colectiva

b. principiul solutionarii pe cale pasnica a diferendelor internationale

c. principiul neretroactivitatii

ANS  B



56. Identificati principalele caracteristici ale suveranitatii statelor in dreptul international contemporan.

a. caracterul neexclusiv, istoria consemnand exercitarea, pe acelasi teritoriu, a suveranitatii mai multor state

b. caracterul transmisibil, suveranitatea unui stat putand fi cedata altui stat

c. caracterul deplin, puterea de stat manifestandu-se in toate domeniile

ANS  C


57. Cum poate fi caracteriyata personalitatea juridica a statelor ca subiecte de drept international public

a. subiecte de drept derivate si speciale

b. subiecte de drept tipice si fundamentale

c. subiecte de drept cu capacitate limitata de normele dreptului international

ANS  B


58. Conceptul de populatie a unui stat.

a. o comunitate umana permanenta, organizata si relativ numeroasa

b. baza materiala a statului

c. totalitatea persoanelor care locuiesc, la un moment dat, pe teritoriul national

ANS  A


59. Identificati documentele internationale prin care sunt stabilite libertatile aerului

a. Conventia referitoare la infractiuni si alte acte savarsite la bordul aeronavelor, semnata la Tokyo, in anul 1963

b. Conventia asupra navigatiei aeriene, semnata la Paris, in anul 1919

c. Acordurile suplimentare referitoare la tranzitul aerian si la serviciile aeriene internationale, semnate la Chicago, in anul 1944

ANS  C


60. Analizati principalele obligatii ale statelor care si-au declarat statutul de neutralitate permanenta.

a. sa promoveze o politica generala si constanta de dezarmare nucleara

b. sa nu detina armata sau alte forte cu destinatie militara

c. sa nu permita folosirea teritoriului lor pentru amplasarea de baze militare straine, rampe de lansare a rachetelor si alte asemenea obiective militare

ANS  C


61. Analizati domeniile pentru care se pune problema succesiunii statelor.

a. solutionarii mostenirilor monarhilor

b. reunirii mai multor state intr-unul singur, prin fuziune sau absorbtie

c. transferului de populatie de la un stat la altul

ANS  B


62. Identificati principalele probleme care se ridica in cadrul succesiunii statelor.

a. regimul juridic al strainilor

b. bunurile si arhivele statelor respective

c. politica externa a statelor aflate in procedura de succesiune

ANS  B

63. Conceptul de Cetatenie.

a. o optiune a statului de a acorda cetatenia persoanei nascute pe teritoriul sau

b. ansamblul obligatiilor pe care o persoana fizica le are fata de statul al carui cetatean este

c. o legatura permanenta si efectiva dintre o persoana fizica si un stat

ANS  C

64. Dobandirea cetateniei prin nastere.

a. principiului jus gentium (dreptul gintilor)

b. principiului jus loci (dreptul locului nasterii)

c. principiilor fundamentale ale dreptului international

ANS  B

65. Care sunt regimurile internationale ce pot fi aplicabile persoanelor straine?

a. regimul clauzei natiunii celei mai defavorizate

b. regimul standardelor internationale

c. regimul de azilant politic

ANS  B


66. Conceptul de azil diplomatic si norme aplicabile.



67. Care este statutul juridic al refugiatilor in dreptul international contemporan?

a. Cartei Natiunilor Unite, semnata in anul 1945

b. Regulamentului Comitetului pentru refugiati al Ligii Natiunilor Unite din anul 1921

c. Conventiei Natiunilor Unite privind statul refugiatilor din anul 1951, cu amendamentele ulterioare

ANS  C


68. Natura juridica a teritoriului de stat. (este fundamentata in doctrina dreptului international public prin unele teorii, precum:)

a. Condominium, conform careia teritoriul se afla sub suveranitatea a doua sau mai multor state

b. Imperium, conform careia teritoriul este considerat expresie a autoritatii pe care un stat o exercita asupra unui teritoriu

c. Regimul capitulatiilor, potrivit caruia cetatenii unui stat erau scosi de sub jurisdictia statului pe teritoriul caruia se aflau

ANS  B


69. Care sunt elementele componente ale teritoriului de stat.

a. spatiul maritim

b. spatiul terestru

c. spatiul fluvial

ANS  B


70. Cum se stabileste regimul frontierei de stat?

a. demarcarea si delimitarea frontierei de stat

b. modificarea frontierei de stat

c. modul de trecere a frontierei si controlul la frontiera

ANS  C


71. Conceptul si componenta apelor maritime interioare.

a. golfurile si baile cu o deschidere spre mare mai mica de 24 mile maritime

b. apele deltei sau, dupa caz, a estuarului unor fluvii care se varsa in mare

c. domeniul fluvial si lacustru

ANS  A


72. Drepturile statului riveran in marea teritoriala.

a. dreptul de a interzice trecerea inofensiva

b dreptul de a reglementa navigatia

c. dreptul de a aresta toate navele care nu achita taxele de intrare in marea teritoriala a

statului riveran respectiv

ANS: B


73. Regimul aplicabil navelor militare straine sau cele de stat, afectate unor scopuri necomerciale, in marea teritoriala a altui stat.

a.se bucura de imunitate de jurisdictie in marea teritoriala

b. pot fi arestate pentru incalcarea legislatiei statului riveran

c. nu se bucura de imunitate de jurisdictie in marea teritoriala

ANS: A

74. Drepturile statului riveran in platoul continental.

a. interzicerea actiunilor altor state referitoare la instalarea de conducte si cabluri

submarine

b. stabilirea masurilor de protectie pentru acest teritoriu de stat, in virtutea suveranitatii

nationale depline si efective asupra zonei

c.explorarea si exploatarea resurselor din aceasta zona

ANS: C

75. Drepturile statului riveran in zona economica exclusiva

a. stabilirea conditiilor pentru exercitarea pasajului inofensiv

b. explorarea si exploatarea resurselor zonei

c. stabilirea masurilor de protectie pentru acest teritoriu de stat, in virtutea suveranitatii nationale depline si efective asupra zonei

ANS: B


76. Care sunt documentele internationale prin care sunt reglementate, in prezent libertatile marii libere?

a. Tratatului din 1963 privind interzicerea amplasarii de arme nucleare pe fundul marilor si oceanelor

b. Conventiei privind dreptul marii adoptata la Montego Bay, Jamaica, in anul 1982

c. Conventiei asupra marii teritoriale si platoului continental, adoptata la Geneva, in anul 1958

ANS  B


77. Identificati care dintre urmatoarele libertati constituie libertati ale marii libere.

a. libertatea de a pescui numai in apele nationale

b. libertatea navelor militare de a controla toate navele comerciale fara o notificare prealabila a statului riveran

c. libertatea de navigatie si libertatea de survol

ANS: C


78. Obligatiile statelor in marea libera.

a. interzicerea emisiunilor de radio si televiziune transmise din aceasta zona, cu sau fara licenta

b. interzicerea turismului clandestin

c. interzicerea pirateriei

ANS: C


79. Prevederile Tratatului de pace de la Paris din anul 1856 cu privire la regimul navigatiei pe Dunare.

a. impartirea fluviului in sectoare administrative de navigatie, respectiv in Dunarea maritima si Dunarea fluviala

b. utilizarea fluviului Dunarea numai in scopuri exclusiv pasnice

c. recunoasterea rolului si locului Romaniei privind dreptul de administrare asupra fluviului Dunarea

ANS: A


80. Regimul juridic al Antarcticii, potrivit Tratatului incheiat la Washington, in anul 1959.

a. Zona care poate fi folosita si in scopuri militare

b. Zona demilitarizata, denuclearizata si neutralizata

c. Zona in care se permite tuturor statelor prospectarea si mineritul

ANS: B


81. Elementele ce caracterizeaza un stat neutru.

a.abtinerea, respectiv obligatia statului neutru de a nu acorda, direct sau indirect, nici un fel de ajutor in ducerea razboiului unuia sau altuia dintre statele beligerante

b. neutralizarea armamentelor aflate pe teritoriul declarat neutru

c. demilitarizarea totala sau partiala a teritoriului neutru

ANS: A


82. Identificati principiile care stau la baza stabilirii regimul juridic al spatiului cosmic.

a. libertatea accesului la spatiul cosmic, la exploatarea si utilizarea acestuia de catre toate statele, in conditii de egalitate

b. suveranitatea partiala asupra spatiului cosmic poate fi declarata numai de catre statele care detin aparate de zbor cosmic

c. folosirea spatiului cosmic si in scopuri militare, in caz de necesitate

ANS: A


83. Evidentiati operatiunile pentru stabilirea frontierei de stat.

a. Negocierea tratatului de frontiera cu toate statele vecine b.Delimitarea si demarcarea frontierei de stat

c. Incheierea tratatului de buna vecinatate cu toate statele vecine ANS: B


84. Analizati regimul juridic al Canalului de Suez conform Conventiei de la Constantinopole din anul 1888.

a. nationalizarea de catre Egipt dupa o perioada de exploatare de 99 de ani





b. posibilitatea instituirii unor masuri restrictive de catre comunitatea internationala

c. stabilirea unei zone neutralizate de 3 mile pe ambele maluri care nu putea fi transformata in teatru de razboi si nici supusa blocadei

ANS: C


85. Reglementarea problemei suveranitatii statelor asupra Antarcticii.

a. se interzice suveranitatea statelor asupra zonei prin dispozitiile Tratatului din anul 1959

b. se stabileste suveranitatea asupra zonei prin dispozitiile Conventiei privind conservarea resurselor marine vii din Antarctica din anul 1982

c. nu este solutionata prin documentele internationale mentionate anterior

ANS: C


86. Care sunt teritoriile declarate zone denuclearizate, prin tratate internationale.

a. continentul african, prin Tratatul de infiintare a Uniunii Africane

b. continentul european, prin Tratatele de infiintare a Uniunii Europene

c. solul si subsolul marilor si oceanelor, prin Tratatul din anul 1963

ANS: C


87. Drepturile si obligatiile statelor riverane potrivit Conventiei privind regimul navigatiei pe Dunare, semnata la Belgrad, in anul 1948.

a. dreptul la libera navigatie pentru navele militare ale statelor neriverane

b. suveranitatea deplina a statelor riverane asupra portiunilor de fluviu aflate in limitele granitelor lor

c. obligatia de plata a taxelor de navigatie numai pentru navele apartinand statelor neriverane

ANS: B

88. Principalele drepturi si obligatii ale statelor riverane Marii Negre referitoare la navigatia prin Bosfor si Dardanele, potrivit dispozitiilor Conventiei de la Montreux din anul 1936.

a. Turcia poate inchide stramtorile, in timp de pace, pentru toate navele

b. statele riverane Marii Negre pot trece prin stramtori orice nava militara, inclusiv submarine

c. circulatia navelor comerciale prin stramtori este libera, numai cu plata taxelor de navigatie

ANS: B

89. Delimitarea platoului continental potrivit Conventiei asupra dreptului marii din anul 1982.

a. pana la maximum 50 mile marine masurate de la liniile de baza, in situatia in care taluzul continental se intinde pe distante foarte mari

b. se stabileste de catre fiecare stat riveran, cu acordul institutiilor specializate in dreptul marii din cadrul Natiunilor Unite

c. pana la limita exterioara a taluzului continental sau pana la o distanta de 200 mile marine masurate de la liniile de baza, in situatia in care limita exterioara a taluzului continental nu ajunge pana la aceasta distanta

ANS: C

90. Regimul juridic al navelor comerciale prin marea teritoriala a altui stat.



91. Regimul juridic al apelor portuare.

a. statul riveran permite accesul navelor comerciale in porturile deschise potrivit cutumelor internationale si dispozitiilor Conventiei adoptata la Geneva in anul 1923

b. statul riveran nu are dreptul exclusiv de a stabili conditiile in care are loc accesul navelor comerciale in porturile sale

c. statul riveran nu poate impune restrictii cu privire la accesul navelor militare sau al navelor de stat folosite in scopuri necomerciale in porturile sale, in aplicarea principiului libertatii de navigatie

ANS: A


92. Modalitati de stabilire a frontierei fluviale potrivit regulilor de

drept international.

a. la o distanta de minim 500 metri de linia frontierei terestre, pentru a se respecta zona de siguranta a frontierei de stat

b. linia talvegului sau linia senalului navigabil, in cazul unui fluviu navigabil

c. pe oricare din bratele fluviului, daca acesta are mai multe brate, indiferent daca acesta este navigabil sau nenavigabil

ANS: B


93. Identificati conditiile stabilite la Congresul de la Berlin din anul 1885 pentru stapanirea de catre marile puteri a altor teritorii situate in afara granitelor.

a.ocuparea efectiva a teritoriului, cu posesia reala si intentia de a-si exercita suveranitatea

b. respectarea drepturilor si principiilor teoriei primului descoperitor

c. notificarea ocupatiei catre Liga Natiunilor, cu precizarea limitelor geografice ale teritoriului ocupat

ANS: A


94. Caracterizati masura expulzarii persoanelor.

a. nu poate fi contestata, cetateanul expulzat fiind obligat sa paraseasca teritoriul in 24 de ore

b. nu poate fi dispusa, in principiu, impotriva propriilor cetateni

c. este o masura ce se aplica pentru fapte cu caracter penal

ANS: B


95. Analizati conceptul de axtradare.

a. interzisa prin conventiile internationale si regionale pentru recunoasterea si aplicarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului

b. stabilita prin conventii internationale sau norme de drept intern pentru sanctionarea crimelor impotriva pacii, a umanitatii si a celor de razboi

c. dispusa impotriva cetatenilor straini pentru comiterea unor fapte de natura administrativa

ANS: B


96. Care sunt principalele conditii de fond pentru solicitarea / acceptarea cererii de extradare a unei persoane.

a. indeplinirea cerintelor principiului dublei incriminari

b. indeplinirea cerintelor principiului universalitatii drepturilor omului

c. sa fi intervenit prescriptia incriminarii sau a executarii pedepsei

ANS: A


97. In ce constau modificarile teritoriale ce pot surveni intre state in dreptul international contemporan?

a. cedarea teritoriului unui stat catre alt stat prin donatie, vanzare-cumparare sau alt mod potrivit dreptului comun

b. transferul de teritorii de la un stat la altul

c. transferul de populatie de la un stat la altul

ANS: B

98. Analizati doctrinele privind institutia recunoasterii guvernelor.

a. doctrina dualista, fundamentata de H. Kelsen si de catre alti adepti ai Scolii de la Bonn, in secolul al XIX-lea

b. doctrina Estrada, formulata de catre ministrul de externe mexican, in prima jumatate a secolului al XX-lea

c. doctrina monista, formulata in principal de H. Trieppel, in secolul al XIX-lea

ANS: B


99. Identificati statele care au beneficiat de un statut de neutralitate permanenta si sunt membre ONU.

a. Austria

b. Malta

c. Elvetia

ANS: C


100. Analizati principalele deosebiri dintre dreptul international si dreptul intern.

a. Sistemul politic si social

b. Sistemul economic intern

c.Modul de elaborare a normelor juridice

ANS: C


101. In ce constau obligatiile statelor cu statut de neutralitate permanenta.

a. sa duca o politica de colaborare pasnica si sa intretina relatii amicale cu celelalte state

b. sa participe la aliante politice sau militare, fara sa-si asume obligatii care au drept scop pregatirea razboiului

c. sa asigure securitatea armelor nucleare sau de distrugere in masa din dotare, fara a le comercializa sau utiliza intr-un conflict armat

ANS: A


102. Reguli aplicabile in materie de succesiune a statelor, in cazul transferarii unui teritoriu.

a. datoriile se transfera automat asupra statului dobanditor

b. bunurile de stat aflate pe teritoriul cedat raman in proprietatea statului cedent

c. pe teritoriul transferat isi inceteaza aplicabilitatea tratatele incheiate de statul de la care s-a facut transferul si intra in vigoare tratatele statului dobanditor

ANS: C


103. Identificati institutiile specializate ale Natiunilor Unite.

a. Consiliul de Securitate

b. Adunarea Generala

c. Consiliul Economic si Social

ANS: C


104. Analizati clasificarea organizatiilor internationale interguvernamentale.

a. organizatii cu caracter general

b. organizatii cu vocatie universala

c. organizatii cu caracter umanitar

ANS: B


105. Care sunt efectele juridice ale masurii retragerii cetateniei.

a. poate fi aplicata in cazul in care cetatenia a fost obtinuta in mod fraudulos

b. este o masura uzuala si poate fi dispusa inclusiv impotriva membrilor familiei persoanei vinovate de conduita neloiala

c. se poate dispune impotriva unui cetatean al altui stat pentru conduita neloiala fata de statul care aplica aceasta masura

ANS: A


106. Analizati statutul statutul apatrizilor potrivit Conventiei din anul 1954.

a. dreptul la acelasi regim aplicabil tuturor apatrizilor, fara discriminari privind rasa, religia sau tara de origine

b. nelimitat dreptul la libera circulatie pe teritoriul statului in care se afla pentru intreaga perioada de rezidenta

c. drepturi financiare asigurate de statul gazda, pe termen nelimitat

ANS: A


107. Identificati frontierele de stat in raport de elementele componente ale teritoriului de stat.

a. Frontiere astronomice

b. Frontiere geometrice

c. Frontiere fluviale

ANS: C


108. Prezentati drepturile exercitate de statul riveran in marea teritoriala.

a. de exercitare a jurisdictiei penale, pentru infractiuni savarsite la bordul navei impotriva membrilor echipajului

b. de confiscare a produselor interzise aflate la bordul navei

c. de control vamal, fiscal si sanitar

ANS: C


109. Identificati conditiile in care pot fi exploatate resursele din platoul continental de catre statul riveran sau de catre alte state.

a. stabileasca zone de restrictie pentru navele comerciale straine, pe suprafete maritime nelimitate

b. implementeze insule artificiale sau alte instalatii destinate explorarii si exploatarii resurselor din zona

c. interzica altor state sa instaleze cabluri si conducte submarine

ANS: B


110. Enumerati drepturile si obligatiile statelor in zona economica exclusiva.

a. face parte din teritoriul national al statului riveran

b. este supusa jurisdictiei statului riveran numai pentru unele drepturi economice de exploatare a zonei

c. este utilizata de catre toate statele riverane, pe baze juste si echitabile

ANS: B


111. Identificati mecanismul institutional existent pentru exploatarea zonei internationale a teritoriilor submarine.

a.Autoritatea internationala teritoriilor submarine

b. Tribunalul maritim international

c. Curtea Permanenta de Arbitraj International

ANS A


112. Analizati conceptul de frontiera de stat si identificati formele acesteie si procedurile stabilirii frontierei de stat.

a. limita generala a teritoriului de stat

b. limita externa a teritoriului de stat

c. limita juridica a teritoriului de stat

ANS: C


113. Care este rergimul juridic contemporan al zonei internationale a teritoriilor submarine si al resurselor sale.

a. diplomatic

b. declarativ

c. juridic

ANS: B

114. Analizati calitatea de unic subiect de drept international in diferite forme de organizare ale statului (uniunea personala, uniunea reala, confederatia si federatia).

a. Uniunii personale

b. Federatiei

c. Asociatiei de state

ANS: B


115. Analizati trasaturile specifice institutiei recunoasterii internationale.



116. Identificati normele de protectie de care beneficiaza un cetatean roman in materie de cetatenie, expulzare si extradare.



117. Analizati conceptul de refugiat si consecintele juridice care deriva din continutul acestui statut.



118. Care este scopul si care sunt obiectivele Organizatiei Natiunilor Unite.

a. mentinerea pacii si securitatii internationale

b. monitorizarea relatiilor internationale

c. garantarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului

ANS: A


119. Identificati jurisdictia unui stat asupra spatiului aerian national.

a. limita superioara a spatiului sideral

b. limita inferioara a spatiului cosmic

c. posibilitatile de explorare tehnica ale statului

ANS: B


120. Analizati regulile pt delimitarea platoului continental.

a. 500 mile marine de la liniile de baza de unde se masoara marea teritoriala

b. 200 mile marine de la liniile de baza de unde se masoara marea teritoriala

c. 24 mile marine de la liniile de baza de unde se masoara marea teritoriala

ANS: B


121. Conceptul de mare libera si particularitatile acestuia.



122. Precizati care sunt tratatele internationale prin care sunt interzise experientele nucleare in marea libera si in spatiul aerian de deasupra acesteia.

a. Cartei Natiunilor Unite, din anul 1945

b. Conventiei asupra dreptului marii, din anul 1982

c. Tratatului incheiat in anul 1963, sub egida Natiunilor Unite

ANS: C


123. Analizati conceptul de uniune de state si consecintele juridice privind calitatea de subiect de drept international.



124. Precizati care sunt reglementarile internationale initiale pentru stabilirea unui regim juridic general privind navigatia pe Dunare.

a. Tratatului de pace de la Versailles, din anul 1919





b. Documentelor adoptate la Congresul de la Berlin, din anul 1885

c. Tratatului de pace de la Paris, din anul 1856

ANS: C

125. Care sunt obligatiile statelor pe teritoriul zonelor demilitarizate.

a. reprezentanti ai aliantelor militare

b. forte armate si instalatii militare

c. fortele paramilitare

ANS: B


126. Identificati formele raspunderii internationale a statelor.

a. politica, morala si penala

b. morala, materiala si militara

c. politica, morala, materiala si penala

ANS: C


127. Analizati clasificarea mijloacelor de solutionare pasnica a diferendelor internationale.

a. cu caracter jurisdictional

b. cu caracter obligatoriu

c. cu caracter temporar

ANS: A


128. Care sunt membrii permanenti ai Consiliului de Securitate.

a. Franta, Italia, Marea Britanie, Federatia Rusa si SUA

b. China, Franta, Germania, Federatia Rusa si SUA

c. China, Franta, Marea Britanie, Federatia Rusa si SUA

ANS: C


129. Explicati continutul Clauzei Martens, aplicabil[ pentru protectia persoanelor in periooade de conflict armat.

a. protectia principiilor dreptului international, asa cum acestea rezulta din uzantele stabilite, din principiile umanitare si din exigentele constiintei publice sunt

b. prevederile dreptului intern si dreptului international, in mod alternativ

c. prevederile dreptului intern, in mod exclusiv

ANS: A


130. Definiti, in sens militar, conceptul de teatru de razboi.

a. teritoriul statelor beligerante, precum si al celor care pot fi atrase in conflictul armat

b. campul de operatii in care se duc luptele, in care se aplica reguli speciale prevazute de dreptul conflictelor armate

c. exclusiv teritoriul statului / statelor agresat / agresate

ANS: B


131. Care sunt competentele exercitate de statul ocupant asupra teritoriului ocupat.

a. autoritate de drept, pe durata nedeterminata

b. autoritate ce rezulta din dreptul international, in baza unui mandat al Natiunilor Unite

c. autoritate de fapt, temporara

ANS: C


132. Este permisa procurarea de informatii asupra inamicului si a teritoriului acestuia in timp de razboi?

a. o activitate ilicita a membrilor fortelor armate ale partilor aflate in conflict

b. o activitate licita, in principiu, a membrilor fortelor armate ale partilor aflate in conflict

c. o activitate ce poate fi desfasurata de orice membru al fortelor armate, in orice conditii si indiferent daca actioneaza in uniforma combatantilor sau in tinuta civila

ANS: B



133. Analizati regimul juridic al prizonierilor de razboi.

134. Care sunt consecintele juridice prevazute de Protocolul Aditional I de la Geneva din 1977 pentru incalcarea regimului de protectie a bunurilor culturale care formeaza patrimoniul comun al

umanitatii.

a. o crima de razboi

b. o crima impotriva umanitatii

c. o crima impotriva pacii

ANS: A


135. Analizati reglementarile internationale aplicabile persoanelor care au un statut de mercenar.

a. are statutul de combatant

b. are statutul de prizonier de razboi

c. raspunde penal pentru participarea la ostilitatile si faptele comise

ANS: C


136. Precizati data si instrumentul juridic prin care principiul imprescriptibilitatii crimelor impotriva umanitatii si a crimelor de razboi a fost consacrat in dreptul international.

a. Cartei Natiunilor Unite, din anul 1945

b. Declaratiei universale a drepturilor omului, din anul 1948

c. Conventiei Natiunilor Unite adoptate in anul 1968

ANS: C


137. Identificati elementele referitoare la adoptarea Statutului Curtii Penale Internationale.

a. New York, in anul 1997 / 2000

b. Roma, in anul 1998 / 2002

c. Geneva, in anul 1977 / 1979

ANS: B


138. Analizati diferitele denumiri acceptate si utilizate pentru tratatele internationale si particularitatile acestora.



139. Care este denumirea documentului de abilitare pentru negocierea unui tratat international.

a. scrisoare de acreditare

b. exequator

c. depline puteri

ANS: C


140. Care sunt efectele juridice ale procedurii de parafare a unui tratat international.

a. obliga partile sa semneze, ulterior, textul parafat

b. dovedeste faptul ca partile au ajuns la un acord asupra textului parafat

c. obliga juridic statele la respectarea textului parafat

ANS: B


141. Explicati continutul procedurii de aderare la un tratat international.



142. Care sunt prevederile aplicabile in domeniul inregistrarii tratatelor internationale.



143. Analizati continutul principiului respectarii cu buna credinta a tratatelor internationale .

a. un principiu general al dreptului international

b. un efect juridic accesoriu al aplicarii tratatului international

c. angajamentul juridic al partilor contractante de a respecta dispozitiile tratatului international in mod strict si cu buna credinta.

ANS: C

144. Care sunt caracteristicile tratativelor, ca mijloc de solutionare pasnica a diferendelor internationale.

a. o metoda de rezolvare a diferendelor internationale, care nu se desfasoara in intregime

intre partile implicate, fiind necesara participarea altor parti

b. principala metoda de solutionare pe cale pasnica, politico-diplomatica, a problemelor litigioase

c. o metoda auxiliara prezenta, intr-o faza sau alta, in orice proces de solutionare pasnica a diferendului international

ANS: B


145. Identificati misiunea tertului binevoitor in cadrul procedurii bunelor oficii.

a. o contributie discreta, neparticipand direct la rezolvarea propriu-zisa a diferendului

b. o contributie directa, participand direct la rezolvarea propriu-zisa a diferendului

c. o contributie majora, in practica internationala participand la solutionarea a numeroase diferende si la evitarea unor conflicte armate iminente, inclusiv la oprirea unui conflict armat deja angajat

ANS: A


146. Cum poate fi caracterizat efectul juridic al procedurii de solutionare pe cale pasnica a diferendelor dintre state prin arbitraj international.

a. are un caracter contradictoriu, rezultat din procedura de citare si audiere a partilor, a martorilor si expertilor s.a.

b. are un caracter politico-diplomatic, comisia de arbitraj fiind un organ independent si cu o autoritate politica proprie

c. are un caracter obligatoriu, deoarece hotararile pronuntate sunt definitive si pot fi supuse revizuirii numai in anumite cazuri, strict reglementate

ANS: C


147. Care sunt competentele Curtii Internationale de Justitie, potrivit dispozitiilor Cartei Natiunilor Unite si a Statutului propriu.

a. un organism judiciar continuator al activitatii Curtii Permanente de Justitie Internationala

b. un organism jurisdictional independent, separat de structura ONU

c. un organism judiciar principal al ONU, facand parte din structura acesteia

ANS: C


148. Care sunt efectele juridice ale ocuparii totale sau partiale a teritoriului altui stat potrivit dreptului international contemporan.

a. permisa, in virtutea dreptului la autoaparare individuala sau colectiva

b. interzisa, fara acordul expres al Adunarii Generale a ONU

c.interzisa, fiind contrara principiului nerecurgerii la forta impotriva suveranitatii sau a integritatii teritoriale a altui stat

ANS: C


149. Identificati particularitatile acordului denumit Gentlemen's agreement Gentlemen's agreement constituie un acord incheiat intre sefi de state sau alte persoane de inalta

autoritate, in forma , pentru reglementarea unor probleme de importanta majora)

a.autentica

b. nescrisa

c. testamentara

ANS: A


150. Analizati efectele generale si speciale ale procedurii de formulare de Rezerve la un tratat international.

a. nemodificarea

b. acceptarea temporara a

c. modificarea

ANS: C

151. Conceptul de spion si particularitatile acestuia potrivit dispozitiilor aplicabile in materie de conflict armat.

a.Conventiei a IV-a de la Haga din anul 1907.

b. Conventiei a III-a de la Geneva din anul 1949.

c. Protocolului Aditional II din anul 1977.

ANS: A


152. Prin ce document este consacrata primordialitatea tratativelor ca mijloc de solutionare pasnica a diferendelor internationale.

a. Art. 38 din Statutul Curtii Internationale de Justitie

b. Art. 48 din Conventia asupra tratatelor semnata la Viena in anul 1969

c. Art. 33 din Carta Natiunilor Unite

ANS: C


153. Definiti conceptul de mercenar si analizati formele anterioare ale acestuia.

a. Protocolului Aditional I din anul 1977

b. Conventiei a IV-a de la Geneva din anul 1949

c. Conventiei internationale impotriva recrutarii, folosirii, finantarii si instruirii mercenarilor din anul 1989

ANS: A


154. Precizati care sunt trasaturile embargoului in dreptul international contemporan.

a. o masura de forta majora

b. o masura legala

c. o masura nelegala

ANS: B


155. Ce reprezinta legitima aparare in dreptul international?

a. actului ilicit al altui stat, pentru inlaturarea starii de pericol rezultat dintr-un asemenea act.

b. unei masuri legale a

c. actului discretionar al

ANS: A


156. Enuntati particularitatile conceptului de represalii armate.

a. pacifist si cooperant / inclusiv prin razboi.

b. temporar si preponderent / limitandu-se numai la amenintari.

c. reparator si sanctionator / fara a se recurge la razboi

ANS: C


157. Care sunt masurile cu caracter coercitiv care implica folosirea fortelor armate prevazute in Carta Natiunilor Unite?

a. boicotul, blocada si ruperea relatiilor diplomatice

b. demonstratiile militare, masuri de blocada si alte operatii executate de fortele terestre,

maritime sau aeriene

c. demonstratiile cu trupe militare si blocada maritima

ANS: C


158. Prin ce documente internationale este reglementata problematica protectiei populatiei civile in timp de conflict armat.

a. Declaratiei Universale a Drepturilor Omului din anul 1948

b. Pactului international privind drepturile civile si politice din anul 1966

c. Conventiei a IV-a de la Geneva din anul 1949

ANS C



159. Definiti conceptual de capitulare.

a. tratat / transmite fara pretentii

b.angajament contractual / preda

c. act bilateral / se angajeaza sa predea intr-un anumit timp

ANS: B


160. Ce reprezinta Armistitiul potrivit normelor de drept al razboiului?

a. continuare a luptelor

b. predare a definitiva a armelor

c,incetare a luptelor

ANS: C


161. Specificati continutul protectiei speciale de care beneficiaza in timp de conflict armat, ranitii, bolnavii si naufragiatii.

a.Conventiilor I si II de la Geneva din anul 1949

b. Conventiei a IV-a de la Geneva din anul 1949

c. Conventiei a III-a de la Geneva din anul 1949

ANS: A


162. Prin ce instrumente juridice internationale este reglementat regimul prizonierilor de razboi .

a. Conventiei de la Haga din anul 1899 / Protocolului Aditional I din anul 1977

b. Conventiei a IV-a de la Geneva din anul 1949 / Protocolului Aditional II din anul 1977

c. Conventiei a IV-a de la Haga din anul 1907 / Conventiei a III-a de la Geneva din anul 1949

ANS: C






Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }