QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.



AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate drept

Drept civil - mostenirea legala si testamentara - test







DREPT CIVIL -  MOSTENIREA LEGALA SI TESTAMENTARA - TEST


1. Care este data deschiderii mostenirii?

a. data mortii;

b. data dezbaterii la notariat a mostenirii

c. data pronuntarii hotararii judecatoresti de declarare a mortii;

d. data emiterii certificatului de deces.





ANS: A


2. Unde se deschide mostenirea?

a. la locul ultimului domiciliu al defunctului;

b. la locul unde este inregistrat decesul;

c. la locul unde se afla cel mai important bun cuprins in masa partajabila chiar daca se cunoaste domiciliul defunctului;

d. la sediul notariatului unde se face cererea de deschidere a mostenirii.


ANS: A


3. Cand trebuie sa aiba capacitatea succesorala o persoana pentru a mosteni?

a. Inca din timpul vietii decuiusului;

b. la momentul deschiderii succesiunii;

c. la momentul dezbaterii succesiunii;

d. la momentul eliberarii certificatului de mostenitor.


ANS: B


4. Care sunt conditiile pentru ca mostenitorul care a atentat la viata defunctului sa fie inlaturat de la mostenire pentru ndemnitate?

a. mostenitorul sa-l fi omorat cu intentie

b. mostenitorul sa-l fi omorat din culpa,

c. mostenitorul sa fi fost condamnat penal pentru omor

d. mostenitorul sa fi fost condamnat penal pentru omor, chiar daca sanctiunea penala s-a prescris.


ANS: A


5. Care sunt efectele nedemnitatii?

a. mostenitorul nedemn nu este decazut din dreptul de a mosteni;

b. copii nedemnului pot veni la mostenire prin reprezentare;

c. copii nedemnului pot veni la mostenire in nume propriu

d. copii nedemnului nu pot veni la mostenire nici in nume propriu nici prin reprezentare.


ANS: C


6.Cine constata nedemnitatea?

a. ceilalti mostenitori beneficiari ai inlaturarii de la mostenire;

b. instanta de judecata;

c. notarul;

d. de tertele persoane interesate.


ANS: B


7 Cine stabileste cazurile de nedemnitate?

a. legea;

b. instanta de judecata;

c. persoana cu vocatie succesorala;

d. de cuiusul:


ANS: A


8 Cine beneficiaza de reprezentare?

a. descendentii in linie dreapta nelimitat;

b. ascendentii privilegiati;

c. sotul supravietuitor;

d. colateralii si ascendentii privilegiati.


ANS: A


9 Care sunt conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca cel care reprezinta, in cazul reprezentarii succesorale?

a. sa fie ascendent in linie dreapta cu cel reprezentat;

b. sa fie colateral in linie dreapta cu cel reprezentat;

c. sa aiba vocatie proprie la mostenirea defunctului.

d. sa nu fie nedemn fata de cel pe care il reprezinta.


ANS: C


10. Care sunt efectele reprezentarii?

a. reprezentatul urca in locul si gradul celui reprezentat;

b. reprezentantul urca in locul si gradul celui reprezentat;

c. reprezentarea opereaza in raport de vointa descendentilor;

d. nu pot fi inlaturate de vointa defunctului.


ANS: B


11. Care este cota sotului supravietuitor in raport cu clasa I?

a. 1/4

b. 1/3;

c. 1/2;

d. 3/4


ANS: A


12. Cum se stabileste partea din mostenire ce se cuvine sotului supravietuitor?

a. in toate cazurile, mai intai trebuie sa se atribuie sotului supravietuitor cota ce se cuvine;

b. intai se calculeaza cota pentru mostenitorii rezervatari, restul urmand a se impartii intre sotul supravietuitor si ceilalti mostenitori care nu sunt rezervatari;

c. intai se calculeaza cota descendentilor, iar restul apartine sotului mostenitor

d. in parti egale cu ceilalti mostenitori.


ANS: A


13. Cum se poate transmite patrimoniul succesoral?

a. prin conventia partilor;

b. numai in temeiul legii;

c. numai prin vointa celui care lasa mostenirea;

d. in temeiul legii dar si in temeiul vointei celui care lasa mostenirea.


ANS: D


14. Cand trebuie sa existe capacitatea de a dispune prin testament?

a. la momentul deschiderii succesiunii;

b. la momentul intocmirii testamentului;

c. pe toata perioada de la momentul testarii pana la momentul deschiderii succesiunii.

d. pe perioada anterioara momentului testarii.


ANS: B


15. Care sunt persoanele care nu pot primi prin testament?

a. medicii si farmacistii care l-au tratat pe testator in boala de care sufera;

b. persoanele nenascute la momentul intocmirii testamentului;

c. peroanele incapabile.

d. minorii intre 14-16 ani




ANS: A


16. Care este forma pe care trebuie sa o imbrace testamentul pentru a fi valabil?

a. forma scrisa;

b. este suficienta si forma verbala;

c. poate imbraca atat forma scrisa, cat si forma verbala.

d. forma autentica.


ANS: A


17. Care este sanctiunea ce intervine in cazul nerespectarii conditiilor de forma ale testamentului?

a. nulitatea absoluta;

b. nulitatea relativa;

c. nu este supusa nici unei sanctiuni.

d. rezolutiunea.


ANS: A


18. Care sunt conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca testamentul olograf pentru a fi valabil?

a. sa fie scris in tot, datat si semnat de mana testatorului;

b. chiar daca este scris de o alta poersoana, este suficient sa fie semnat de testator,

c. sa aiba mentiunea „ bun si aprobat”

d. sa fie incheiat in fatsa notarului.


ANS: A


19. In functie de obiectul lor de cate feluri pot fi legatele?

a. legatul universal, care confera legatarului chemare la o fractiune din mostenire sau la o masa de bunuri determinate;

b. legatul cu titlu universal, care confera legatarului chemare sau vocatie la intreaga mostenire;

c. legatul cu titlu particular, care confera vocaŃie la unul sau mai multe bunuri succesorale singulare, privite ut singuli.

d.legatul cu sarcina.


ANS: C



20. Care este sanctiunea depasirii cotitatii disponibile?

a. nulitatea ;

b. caducitatea;

c. reductiunea.

d. decaderea.


ANS: C


21. Care este termenul in care poate fi exercitat dreptul de optiune succesorala?

a. in termenul general de prescriptie;

b. in 6 luni de la data deschiderii mostenirii;

c. in termen de un an de la data deschiderii mostenirii.

d. oricand,fara limitare in timp.


ANS: B


22. Pot exercita creditorii succesibilului neglijent dreptul de optiune?

a. da, pe calea actiunii oblice,

b. in nici o situatie,

c. da, cu acordul succesibilului

d. da, pe calea actiunii oblice, cu conditia ca acest drept sa fie exercitat in termenul de 6 luni de la data deschiderii mostenirii.


ANS: D


23. Care sunt conditiile de forma pe care trebuie sa le indeplineasca acceptarea sub beneficiu de inventar pentru

a fi valabila?

a. nici o conditie,

b. este un act consensul fiind necesar doar acordul de vointa,

c. trebuie sa indeplineasca forma solemna, respectiv conditiile de forma prevazute de lege pentru fiecare act in parte.

d. trebuie sa indeplineasca forma autentica.


ANS: C


24. Cand poate fi exercitat dreptul de optiune succesorala?

a. la momentul deschiderii succesiunii;

b. inainte de data decesului defunctului,

c. pe toata perioada de 6 luni de la data deschiderii succesiunii;

d. in termen de 6 luni de la data cunoasterii decesului de cuiusului.


ANS: C


25. In cazul declararii judecatoresti a mortii, de cand incepe sa curga dreptul de optiune succesorala?

a. de la data stabilita de instanta ca fiind data mortii;

b. de la data ramanerii irevocabile a hotarii judecatoresti de declarare a mortii;

c. de la data introducerii cererii de declarare judecatoreasca a mortii;

d. de la data la care mostenitorii au cunoscut faptul mortii:


ANS: B


26. In ce termen poate reveni renuntatorul asupra deciziei de renuntare la mostenire?

a. nu se poate reveni asupra renuntarii la mostenire;

b. in termen de 6 luni de la data renuntarii;

c. in termen de 6 luni de la data deschiderii succesiunii;

d. in teremenul general de pescriptie.


ANS: C


27. Cine poate dispune repunerea in termenul de optiune succesorala?

a. notarul;

b. organele administrative de stat;

c. instanta judecatoreasca

d. ceilalti mostenitori cu vocatie la succesiune:


ANS: C






Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }