QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente diverse

Despre diamanteStudiul pietrelor pretioase este deosebit de captivant, nu numai pentru a avea placerea de a le recunoaste singur atunci cand le vezi in muzee, la magazinele de bijuterii sau la prieteni.
Cu mici exceptii cum ar fi chihlimbarul, perlele, coralul, toate pietrele sunt minerale care s-au format in interiorul pamantului. Ele au o compozitie chimica clara si o anumita ordine a atomilor care le da anumite caracteristici fizice si optice, care ne da posibilitatea sa le recunoastem.
Ca o piatra sa fie considerata "piatra pretioasa" trebuie sa indeplineasca trei conditii: frumusete, raritate si durabilitate.
Pentru a exemplifica acest lucru am ales ca subiect diamantul. Cum nu este momentul de a vorbi despre istoria diamantului si superstitiile legate de acest mineral atat de pretuit va voi prezenta cateva informatii "tehnice".


Culoarea diamantului are un impact semnificativ asupra valorii sale. Cea mai obisnuita culoare a diamantului este cea transparenta, cum este diamantul Florentin, albastru, cum este diamantul Hope, oranj, cum este diamantul Tiffany, verde, cum este diamantul Drezda; cateodata poate fi si rosiatic, brun si negru.
Cu cat gradul de culoare este mai ridicat, diamantul este mai putin rar si mai putin valoros. Scala de culoare se intinde de la D la Z, de la "fara culoare " la galben deschis. Cand se cumpara un diamant se ia in considerare faptul ca deseori este foarte greu de observat diferenta dintre un diamant "fara culoare" si un diamant "aproape fara culoare " , in special atunci cand este asamblat intr-o bijuterie.


D
E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Fara Culoare Aproape Fara Culoare Galben Pal Galben Foarte Deschis Galben Deschis Galben

Diamantele cu o umbra galbena care poate fi observata cu ochiul liber, totusi pot forma o piatra bine proportionata si bine taiata, care va emana o stralucire ca cea a unui diamant de culoare redusa, dispersand lumina asa incat se creeaza o piatra frumoasa.
Diamantele au o gama de tonuri naturale elegante cum ar fi: albastru, roz, verde si rosu. Asemenea diamante sunt atat de colorate incat nu sunt gradate pe scala normala D-Z. Aceste diamante elegante sunt rare si la fel ca cele "fara culoare " pot fi vandute la un pret foarte mare.
Totusi trebuie amintit urmatorul fapt: culoarea nu are un impact exclusiv asupra valorii diamantului. Valoarea unei pietre este data de combinatia unor calitati cum ar fi : forma, claritatea, taietura, caratele si culoarea.
Cand gemologii inspecteaza calitatea generala a diamantelor, ei trebuie sa determine, cu multa migala, claritatea lor. Folosind o lupa cu gradul de marire de 10x, ei trebuie sa determine marimea, tipul si pozitia imperfectiunilor. Cei din bransa denumesc aceste imperfectiuni, incluziuni. Ca urmare a inspectiei lor, gemologii au facut urmatoarea clasificare:
Pentru ca foarte multe diamante au incluziuni, pietrele fara asemenea incluziuni sunt considerate foarte rare si sunt, in consecinta, scumpe. Tineti cont de faptul ca o taietura ideala optimizeaza folosirea luminii creand efectul de foc si luminozitate. Incluziunile pot afecta reflectarea luminii, micsorand stralucirea si efectul prismatic al culorilor intr-un diamant.
Ceea ce face ca diamantul sa fie deasupra oricarei pietre pretioase este "focul " si stralucirea sa. In timp ce natura determina culoarea si claritatea unei pietre, taietura depinde doar de indemanarea celui ce o prelucreaza. Taietura unui diamant este cea care determina reflexia luminii si, in consecinta, cata stralucire va emana diamantul.
Un diamant care este taiat superficial fata de latimea sa va permite sa treaca prin el prea multa lumina si va reflecta prea putin. Un astfel de diamant va parea sters si lipsit de stralucire. Un diamant taiat prea adanc va permite luminii sa scape prin partile laterale si va arata la fel de sters.
Masurarea adancimii si suprafetei, folosite pentru a determina cat de buna este taietura, sunt date in procente ale "cingatorii " (cea mai lata parte a diamantului). Daca zona cea mai lata a unui diamant masoara 10 mm, suprafata taieturii masoara 5,6 mm si adancimea totala este 6,25 mm, atunci ar avea 56% suprafata si 6.25% adancime.
Procentul care da taietura ideala variaza de la forma la forma. In tabelul de mai jos se dau o gama de procente de taieturi bune pentru diamante de diferite marimi.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }