QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate diverse

Comunicatiile

Insa secole de-a randul, comunicarea presupunea deplasare, iar zonele cu acces dificil precum muntii, deserturile sau intinderile mari de apa constituiau bariere in calea comunicarii. Mesajele orale puteau fi schimbate, uitate sau pur si simplu greu de inteles. Nu se stie cu exactitate cand au inceput sa se formeze limbile, dar in zilele noastre exista peste 3000 de limbi principale in lume, plus dialectele acestora. Insa se poate sa fi existat cu mult mai multe, care sa se fi stins de-a lungul timpului.

Odata cu dezvoltarea scrisului, trimiterea mesajelor la distante a devenit mai sigura si in acelasi timp si mai simpla. In acest mod nu exista riscul ca mesajele sa fie uitate, iar semnatura sau pecetele confereau siguranta. Vechii egipteni nu erau constienti de faptul ca au fost primii care au inceput sa strice echilibrul ecologic, defrisand zone imense de papirus.
Intre timp descoperirea unor noi teritorii, a inceput sa se reflecte in modificarea peisajului. Intinsurile de ghetari tundra sau deserturile erau putin interesante. Civilizatiile s-au dezvoltat avand la baza comunicarea, in zonele cele mai fertile, in zonele de campie, de-a lungul raurilor si al coastelor, unde traieste si azi mai mult de trei patrimi din populatia globului.

Intre zonele cele mai populate se gaseau trecatori montane, puncte strategige in vreme de razboi sau de migrari in masa. Trecatoarea Khyber, intre Afghanistan si Pakistan a reprezentat secole de-a randul o poarta care lega Europa si Orientul Mijlociu de subcontinentul Indian. Scena a multor importante batalii, aceasta trecatoare a fost traversata si de catre exploratori si comercianti, calare pe camile saumai apoi utilizand cai ferate si sosele.


Comunicarea scrisa s-a dezvoltat foarte rapid. In China si in Japonia au fost produse matrite de tiparit si simboluri inca din anul 1000i.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }