QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate comunicare

Managementul calitatii efortului de evaluare

Managementul calitatii efortului de evaluare


Managementul calitatii efortului de evaluare este un proces continuu ce strabate toti pasii procesului de evaluare. Nu reprezinta un eveniment unic sau focalizat asupra unui singur punct, ci o serie de aranjamente, actiuni si cerinte care imbunatatesc calitatea evaluarii. Majoritatea acestor aspecte au fost discutate in cadrul manualului in diferitele etape si sunt parte integranta din ordinea logica a evenimentelor exercitiului de evaluare, si de asemenea, ca elemente incorporate ce asigura calitatea evaluarii. Din acest motiv, managementul calitatii este un fel de „activitate de dubla verificare“ pentru a asigura ca in urma evenimentelor de evaluare cheie se va obtine o evaluare de calitate.

Scopul acestui capitol este astfel, de a va ajuta sa identificati factorii relevanti pentru managementul calitatii si furnizarea unui cadru pentru managementul calitatii efortului de evaluare.

Componentele managementului calitatii evaluarii


Managementul calitatii efortului de evaluare poate fi asigurat cu ajutorul urmatorilor patru piloni:

  • Organizare si roluri;
  • Proces de evaluare;
  • Continuturile si cerintele evaluarii;
  • Stimulente.

Organizare si roluri sunt legate de structurile institutionale sau organismele ce trebuie sa conduca, supervizeze si sa efectueze efortul de evaluare. Mandate si roluri clare trebuie distribuite diferitilor actori ce participa la efortul de evaluare – decidenti, manageri, personal implicat in programe, evaluatori. Aceste aspecte sunt discutate in cadrul pasului 3 din prezentul Manual.


Procesul de evaluare se refera de obicei la cerintele, activitatile si instrumentele utilizate pentru a asigura desfasurarea unei evaluari. Nu incepe si nu se termina cu activitati legate de evaluare, ci mai degraba, acopera intregul proces de management al politicii.


Pentru managementul calitatii este important ca o organizatie sa aiba un proces de evaluare stabilit formal (sau informal). Procesul ar trebui sa incurajeze o planificare adecvata a evaluarii, desfasurarea unei evaluari si implementarea constatarilor evaluarii. Cerinte adecvate precum intocmirea unui plan de management al evaluarii sau de implementare, pot imbunatati procesul de evaluare intr-o organizatie. Astfel, cei responsabili de conducerea si desfasurarea procesului de evaluare si de implementare a constatarilor evaluarii stiu ce si cand trebuie sa fie facut pentru a desfasura evaluarea si a include rezultatele in procesul de planificare a politicii. Procesul de evaluare este discutat in cadrul Pasilor 3, 4 si 6 din acest Manual.


Cerintele referitoare la continutul evaluarii au in vedere in principal activitati de baza ce vor avea ca rezultat recomandari credibile. Activitatile cheie sunt legate de etapele de evaluare:

  • Intrebarea de evaluare – ar trebui sa fie formulata in mod clar pentru a ghida evaluarea
  • Clientul si factorii interesati – ar trebui consultati intotdeauna
  • Culegerea si analiza datelor – ar trebui sa se bazeze pe metode de incredere si pe triangulare[1]
  • Prezentarea constatarilor evaluarii – ar trebui structurata si sa indeplineasca nevoile clientului si factorilor interesati.

Pe langa cerintele de mai sus, calitatea constatarilor evaluarii poate fi consolidata prin utilizarea unei verificari externe a calitatii. Un evaluator extern poate fi selectat din cadrul unei baze de evaluatori independenti pentru a verifica daca metodologia de evaluare este una robusta, daca abordarea analitica este adecvata si daca recomandarile sunt sprijinite de analiza.


Stimulentele sunt legate de cultura politica si administrativa. Evaluarea de cea mai buna calitate poate fi obtinuta daca exista nevoia luarii de decizii si invatarii bazate pe dovezi. Acest lucru necesita implicarea conducerii politic si a functionarilor publici. Deciziile bazate pe dovezi incurajeaza functionarii publici sa invete. Daca aceasta lipseste,  functionarii pot initia si efectua evaluarile (chiar la scara mica) pentru a sprijini alegerile politice, determinand astfel, cresterea interesului decidentilor fata de acest proces .

Lista de verificare pentru evaluarea managementului calitatii


Lista de verificare pentru evaluarea managementului calitatii este o lista de intrebari de ghidare in cadrul efortului de evaluare, care evidentiaza jaloanele majore in planificarea si efectuarea unei evaluari. Intrebarile din lista de verificare ar trebui sa fie organizate astfel incat sa se stie ca factorii interesati si clientul sunt implicati in punctele cheie ale procesului, ca actiunile pentru asigurarea relevantei si credibilitatii dovezilor au fost incluse, ca constatarile evaluarii au fost comunicate audientei necesare si ca recomandarile evaluarii sunt implementate. Astfel, lista de verificare acopera toti pasii procesului de evaluare si schiteaza activitatile valorii intrinseci ale calitatii evaluarii. Lista de intrebari nu este exhaustiva si ar trebui sa fie revizuita pentru a lua in considerare complexitatea efortului de evaluare si natura specifica, cerintele, structurile si procedurile din cadrul fiecarei organizatii.


Tabel 14. Lista de evaluare a managementului calitatiiJaloane de evaluare

Durata in cadrul procesului de evaluare

Bifati daca este finalizat

Comentarii

Structuri organizationale

Comitetul de Pilotaj a fost infiintat pentru a superviza evaluarea (sau structura de management existenta a fost desemnata drept comitet de pilotaj)
Echipa de evaluare a fost infiintata pentru a efectua evaluarea
Rolurile si responsabilitatile membrilor echipei de evaluare au fost desemnate
Planul de management al evaluarii a fost intocmit si aprobat
Procedura de monitorizare a planului a management a fost stabilita
Etapele evaluarii

Clientul si factorii interesati in evaluare au fost identificati
Intrebarile de evaluare sunt clare pentru echipa de evaluare
Modelul de evaluare a fost discutat si stabilit in cadrul echipei de evaluare
Modelul de evaluare a fost discutat cu:
- clientul


- factorii interesati (poate fi specificat)
Planul de culegere a datelor a fost discutat si aprobat in cadrul echipei de evaluare
Planul de culegere a datelor a fost discutat cu:
- clientul
- factorii interesati (poate fi specificat)
Metodele de analiza a datelor au fost discutate si aprobate in cadrul echipei de evaluare
Metodele de analiza a datelor au fost discutate cu:
- clientul
- factorii interesati (poate fi specificat)
Asistenta externa pentru culegerea si analiza de date a fost aranjata (daca este necesar)
Pregatirile anterioare pentru culegerea de date au fost finalizate (formarea intervievatorilor, acces la sursele de date etc.)
Procesul de culegere a datelor a inceput conform planificarii (aici poate fi furnizata o defalcare a activitatilor de culegere a datelor, daca este necesar)
Procesul de analiza a datelor a inceput conform planificarii (aici poate fi furnizata o defalcare a activitatilor de culegere a datelor, daca este necesar)
Constatarile initiale au fost testate si discutate cu:
- clientul
- factorii interesati (poate fi specificat)
Structura raportului de evaluare a fost stabilita cu:


- clientul
- factorii interesati (poate fi specificat)
Dovezi suficiente si de calitate (sprijinite de diferite surse) in sprijinul constatarilor evaluarii sunt furnizate in raport
Recomandarile sunt clare si au legatura cu intrebarile de evaluare
Raportul final a fost discutat cu:
- clientul
- factorii interesati (poate fi specificat)
- alte parti (poate fi specificat)
Evaluatorul extern a fost angajat pentru a asigura calitatea efortului de evaluare (in cazul in care intentioneaza sa efectueze o revizuire independenta)
Comentariile rezultate in urma consultarilor finale si asigurarea calitatii din exterior au fost analizate si luate in consideratie
Raportul final a fost intocmit
Strategia de comunicare a raportului final a fost discutata si agreata in cadrul echipei de evaluare
Strategia de comunicare a raportului final a fost discutata cu clientul
Strategia de implementare a recomandarilor evaluarii a fost discutata si aprobata intre factorii de decizie si personalul programului
Planificarea politicii relevante, dezvoltarea institutionala si planuri de afaceri au fost revizuite pentru a lua in considerare recomandarile

Sintetizeaza date provenite din diferite surse existente.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }