QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate chimie

Hemoglobina
Hemoglobina este o proteina cu fier care intra in componenta globulelor rosii ale sangelui, dandu-i acestuia culoarea sa rosie, si transporta oxigenul, dioxidul de carbon si oxidul nitric. Hemoglobina este prezenta in corpul tuturor animalelor, cu exceptia celor mai putin complexe. Ea transporta oxigenul de la plamani sau de la branhii, acolo unde sangele este oxigenat, catre toate celulele corpului. Cand este saturata cu oxigen, hemoglobina este numita oxihemoglobina. Dupa eliberarea oxigenului catre tesuturi, hemoglobina isi inverseaza functia si se incarca cu dioxid de carbon, produsul rezidual rezultat in urma respiratiei celulare, pentru a-l transporta catre plamani, unde va fi expirat. Cand este saturata cu dioxid de carbon, hemoglobina este cunoscuta drept carboxihemoglobina.In 1996 cercetatorii au descoperit ca, in contact cu oxigenul si dioxidul de carbon, hemoglobina formeaza si elibereaza un al treilea gaz oxidul nitric. Acesta joaca un rol important in reglarea presiunii sangelui prin relaxarea peretilor vaselor de sange, marindu-le astfel debitul. Hemoglobina controleaza dilatarea si contractia vaselor de sange, si implicit presiunea sangelui, prin reglarea cantitatii de oxid nitric la care sunt expuse acestea.
Hemoglobina este continuta in intregime in globulele rosii, detinand pana la 35% din greutatea acestora. Pentru a se combina corespunzator cu oxigenul, globulele rosii trebuie sa contina cantitatea adecvata de hemoglobina. Aceasta, la randul ei depinde de prezenta fierului pentru a se forma. Lipsa de fier din corp impiedica producerea hemoglobinei si duce la anemie.
Hemoglobina transporta o cantitate de oxigen de 20 de ori mai mare decat volumul propriu. Unele substante chimice, cum ar fi monoxidul de carbon reactioneaza atat de bine cu hemoglobina incat aceasta nu se mai poate combina cu oxigenul si este provocata asfixierea.
Dupa o viata de circa 120 de zile, globulele rosii ale sangelui sunt distruse in splina sau pe parcursul circulatiei iar hemoglobina este descompusa in constituentii sai, inclusiv fierul, care intra in alcatuirea noilor celule sangvine produse in maduva oaselor.
Cand se produce o lezare a vaselor de sange (in cazul unor julituri) globulele rosii sunt eliberate si patrund in tesut unde sunt descompuse. Hemoglobina este transformata in pigmenti, a caror culoare duce la aparitia zgarieturilor.


Alterarea structurii hemoglobinei poate duce la boli care ameninta viata.


Structura unui aminoacid

Structura primara a
unei proteine 
(formarea lantului peptidic)
Molecula Hemoglobinei

Molecula hemoglobinei din globulele rosii ale sangelui transporta oxigenul de la plamani catre celulele din intregul corp. La sfarsitul anilor `30 biochimistul britanic de origine austriaca Max F. Perutz a inceput sa examineze structura complexa a moleculei acestei proteine folosind o tehnica cunoscuta drept cristalografie cu raze X. Pana in 1960 el a reusit sa determine structura tridimensionala a proteinei. Pentru acest merit, in 1962 a fost distins cu Premiul Nobel in chimie. Perutz isi descrie studiul intr-un articol aparut in 1964 in revista Scientific American.
Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }