QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate chimie

Diamantul si granitul

In grafit se gaseste un tip special de retea atomica numita retea statificata, care este o retea atomica hexagonala formata din plane paralele de atomi de carbon .

Diamantul are o retea cubica, iar cristalele de grafit sunt alcatuite din straturi paralele de hexagoane de atomi de carbon, care formeaza o retea stratificata atomica . Atomi de carbon dintr-un plan ocupa colturile unor hexagoane regulate .

Proprietatiile fizice ale diamantului cat si ale grafitului sunt determinate de structura lor . Astfel, atat diamantul cat si grafitul sunt substante in starea de agregare solida . Diamantul nu are culoare, deci este incolor, este transparent si straluciltor, pe cand grafitul este de culoare cenusie, opaca si este unsuros . Duritatea diamantului este de zece ori mai mare decat cea a grafitului . Diamantul este notat cu 10 pe scara Mohs, iar grafitul doar cu 1, putand fi zgariat cu unghia . Pe hartie, grafitul lasa o dar cenusie . Densitatea diamantului este de 3,514 g/cm3, iar cea a grafitului de doar 2,262 g/cm3 . Grafitul este bun conducator de caldura si de curent electric, pe cand diamantul nu conduce nici caldura, nici curentul electric . Diamantul, daca este incalzit la 1900oC, in absenta aurului se transforma in grafit . Nici diamantul, nici grafitul nu pot fi topite . La o temperatura de peste 3500oC se formeaza direct vapori de atom de carbon . Atat diamantul, cat si grafitul au o reactivitate foarte mica, astfel ele nu reactioneaza chimic cu nici o substanta .Diamantul este folosit la scule, pietre abrazive, obiecte de podoaba si instrumente optice, iar grafitul este folosit la electrozi pentru cuptoare electrice cu arc, cuve elecrolitice, confectionarea minelor de creion si fabricarea figrelor de carbon .

Masa diamantului, cat si a briliantelor ( o forma mai valoroasa a diamantului) se masoara in carate (1carat = 0,205g) . Pretul diamantelor depinde de masa, claritatea si stralucirea acestora .

Primul diamant sintetic a fost obtinut in anul 1955, in Statele Unite ale Americii, incalzind grafit la o presiune mai mare de 100 . 000 atm . Si temperatura de aproximativ 2800oC . Diamantele obtinute sunt de culoare neagra, de 0,02g-0,05g; ele se utilizeaza in scopuri industriale .


Bibliografie
manualul de chimie - clasa a IXa
manualul de chimie - clasa a VIIIa
manualul de geografie - clasa a VIa
Forme alotropice ale Carbonului Diamantul si Grafitul

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }