QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate chimie

DETERGENTI
Este vorba de un agent industrial de curatare, descoperit de chimistul german Frhitz Gunther. Detergentii sintetici pentru menaj, destul de delicati pentru a putea fi folositi fara sa atace pielea, au aparut in anul 1933. De atunci s-au fabricat detergenti sintetici specializati pentru o gama larga de utilizare in curatare.
In prezent fabricarea acestor produse reprezinta o parte importanta a industriei chimice.
Intr-un lichid, cum ar fi apa, moleculele sunt legate intre ele prin forta de atractie puternice. Moleculele de la suprafata sunt atrase spre interior, ceea ce face suprafata lichidului sa fie curbata. Acest efect, numit tensiune superficiala se observa clar la picurii aproape sferici de apa care picura dintr-un robinet.Tensiunea superficiala impiedica apa sa fie un agent de curatare eficient. Cind apa intra in contact de exemplu cu o murdarie de pe un material, moleculele de apa tind sa se lege intre ele mai de graba decat sa se lege de murdarie. Cu alte cuvinte, apa nu inmoaie murdaria.


SAPUNURI


Sapunurile se obtin prin reactii ale grasimilor, precum seul, uleiul de cocos si uleiul de palmier, cu o substanta alcalina,precum soda caustica sau potasa caustica. Procesul chimic care are loc se numeste saponificare.
Intr-o instalatie moderna de fabricare a sapunului, materialele sunt amestecate si apoi incalzite sub presiune la aproximativ 130 grade C. Reactia produce sapun si glicerina.
Dupa inlaturarea glicerinei, prelucrearea sapunului topit continua pana se produce produsul dorit.
Sapunurile tari se fac prin uscarea unui dus de sapun topit, adaugarea unor coloranti si parfumuri si formarea calupurilor de sapun.
Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }