QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate chimie

Chimia vietii

Chimia vietii, sau biochimia, studiaza reactiile chimice care au loc in organismele vii. Acestia respecta aceleasi legi ca si celelalte reactii chimice, dar sunt mai complexe.
Chimia vietii studiaza ansablul reactiilor care au loc in organismele vii, mai ales in unitatile lor de baza, celulele. Fiintele vii au nevoie de energie.
Oamenii si animalele isi iau energia din alimentele pe care le consuma (energie chimica). Alimentele sunt transformate printr-un ansablu de reactii chimice, care au loc mai intai la nivelul aparatului digestiv(digestie) si apoi la nivelul celulelor(respiratia celulara).
Anumite plante si microorganisme(fiinte vii microscopice) isi gasesc altfel energia de care au nevoie. Pentru a se hranii, ele transforma energia luminii solare printr-un proces complex de reactii chimice numit fotosinteza.


O reactie chimica: digestia
Digestia este un proces chimic. In aparatul digestiv, alimentele sunt descompuse in mici molecule numite substante nutritive. Aceste substante nutritive sunt apoi transportate de sange pana la celule, unde sufera alte transformari.
Principalele substante nutritive sunt lipidele si glucidele. Lipidele, numite si " "grasimi", provin din materiile grase cum ar fii uleiurile vegetale sau untul. Ele aduc organismului carbon si hidrogen. Glucidele, numite si "zaharuri", se divizeaza in zaharuri rapide si zaharuri lente. Primele sunt continute in miere, fructe, dulceturi si ciocolata.
Asimilate direct de organism(adica transformate in energie), ele aduc organismului energia necesara unui efort fizic solicitant si rapid. Cel de-al doilea tip se gaseste in cereale(grau, orez, porumb). Ele nu sunt direct asimilate de organism si constituie o sursa de energie de mai lunga durata. Toate glucidele sunt bogate in carbon, hidrogen si oxigen.
Respiratia celulara
Vegetale sau animale, toate celulele respira: aceasta este respiratia celulara. Ele absorb dioxigen (O2) si elimina dioxid de carbon (CO2). Dioxigenul serveste la "arderea" alimentelor printr-o reactie de oxidare.
Aceasta reactie se deruleaza in mai multe etape. Glucoza (zaharul)de pilda, este mai intai transformata intr-o molecula mai simpla, acidul piruvic. Mitocondriile, elementele celulei responsabila de respiratia celulara, descompun acest acid in dioxid de carbon si hidrogen. Dioxidul de carbon este eliminat de celula: hidrogenul se combina cu oxigenul care intra in organism atunci cand respiram, dand apa.
Ansamblul acestor reactii degaja o mare cantitate de energie. Aceasta este stocata in mici molecule specializate, care o elibereaza in functie de nevoile celulei.
Fotosinteza
Plantele cu clorofila se hranesc absorbind apa si dioxid de carbon din aer. Pentru aceasta, ele folosesc energia luminii solare: acest proces se numeste fotosinteza. In timpul lui, se degajeaza dioxigen.


Fotosinteza se deruleaza in doua faze principale. Ziua, plantele capteaza energia solara. Cu ajutorul clorofilei si a altor pigmenti prezenti in frunzele lor, ele folosesc aceasta energie pentru a descompune apa pe care o absorb in hidrogen si oxigen. Noaptea, hidrogenul ajuta la reducerea dioxidului de carbon si la producerea de glucide, care vor hrani planta.

Functionarea acestei mici "uzine chimice vii" depinde de conditiile exterioare, in special de cantitatea de lumina solara si de temperatura.

Termeni bio-chimici:*celula=cel mai mic element constitutiv al unei fiinte vi. O celula este in general inconjurata de o membrana. In interior se gaseste nucleul si citoplasma continand diferite organite(mitocondrii).
*clorofila=pigmentul verde din plante care capteaza energia razelor solare, necesara fotosintezei.
*efect secundar=efect nedorit al unui medicament, care se manifesta la dozele recomandate.
*fotosinteza=proces in timpul careia plantele, datorita clorofilei, fabrica(sintetizeaza)glucide, folosindu-se de apa, dioxid de carbon si energia razelor solare.
*glucid=denumire data de chimisti unei substante organice numita in mod curent zahar.
*lipid= denumire data de chimisti unei substante organice numita in mod curent grasime.
*principiu activ=substanta activa continuta intr-un medicament care actioneaza impotriva unei anumite boli.
*substanta nutritiva=substanta continuta in alimente, care poate fi utilizata direct de organism, fara a mai fi transformata.Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:
Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }