QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente chimie

Aerul, apa , solulInca din cele mai vechi timpuri asezarile umane au fost de-a lungul raurilor sau pe malul marilor. Peste 2/3 din suprafata terestra este ocupata de mari si oceane, care formeaza Oceanul Planetar. Terra este supranumita si "planeta albastra" datorita acestui fapt.
Omul dispune numai de apele de la suprafata solului - adica de aproximativ 30.000 km3, ceea ce inseamna circa 0,002% din totalul consumul de apa ce revine pe om/zi variaza intre 3 litri, in zonele aride ale Africii si de 1,045 litri la New York.

Apa este cea mai raspandita substanta compusa si reprezinta trei sferturi din suprafata globului terestru. In natura apa urmeaza un circuit. Se poate vorbi despre apa de ploaie, apa raurilor si izvoarelor, apa de mare, etc.


Apa pura se obtine din apa naturala prin distilare repetata in conditii in care sa nu poata dizolva gaze din aer sau substante solide din recipientele in care este conservata.
Apa folosita de om trebuie sa intruneasca anumite proprietati fizice si chimice. Proprietatile organoleptice ale apei sunt reprezentate de acele caracteristici care impresioneaza organele noastre de simt,adica gustul si mirosul apei.
Gustul apei este dat de continutul in substante chimice si in primul rand de sarurile minerale si de gazele dizolvate (oxigenul si bioxidul de carbon).

Mirosul apei este legat de asemenea de prezenta in exces a unor elemente naturale sau provenite prin purificarea apei, ca si din unele transformari la care sunt supuse in apa anumite substante chimice mai ales poluante.
Atat gustul cat si mirosul apei, desi au ca principala caracteristica un mare grad de subiectivitate, totusi au din punct de vedere sanitar, o valoare deosebita. In primul rand influienta lor asupra utilizarii apei este hotaratoare, poate duce la excluderea folosirii apei respective. Gustul si mirosul apei pot servi si ca indicatori de poluare a apei. Apa potabila nu trebuie sa aiba miros caracteristic si trebuie sa aiba un gust placut. In caz contrar apa poate prezenta subtante poluante care sunt daunatoare sanatatii. Apa rezultata din activitatile agriculturale amestecata cu ingrasaminte chimice ajunge in lacuri si rauri. Acestea combinate cu fosfati si nitrati favorizeaza cresterea excesiva a algelor, impiedicand trecerea oxigenului, rezultand moarte pestilor si a celelaltor vietuitoare.
Aerul pe care il inspiram este parte din atmosfera, amestecul de gaze ce acopera globul pamantesc. Acest amestec de gaze asigura viata pe pamant si ne protejeaza de razele daunatoare ale Soarelui.
Dintre componentii aerului, cel mai important este oxigenul. Acesta este indispensabil respiratiei vegetale si animale, oxidarea reprezentand principalul proces din care rezulta energie in procesele vitale. Bioxidul de carbon din aer intervine in asimilarea "hranei" la plante, iar azotul atmosferic reprezinta una din verigile circuitului azotului in natura.

Compozitia chimica normala a aerului este formata din: azot, oxigen, argon , bioxid de carbon. Aceste gaze reprezinta in total 99,99% din compozitia aerului. Restul de 0,01% este alcatuit din alte gaze, la toate acestea se adauga proportii variabile de vapor de apa.
Din punct de vedere al sanatatii prezinta o deosebita importanta oscilatiile in concentratie ale bioxid de carbon si ale oxigenului din aer, aceste substante avand un rol deosebit in metabolism, in principal in schimbul de gaze la nivelul plamanilor.
Oxigenul poate influenta sanatatea prin scaderea concentratiei lui in aer si prin scaderea presiunii atmosferice, efectul fiind determinat de scaderea presiunii partiale la nivelul plamanilor, alterarea schimbului de gaze si a procesului de oxigenare a sangelui.
Contaminarea de catre om a atmosferei, poate avea multe forme si a inceput de cand oamenii au folosit pentru prima oara focul in agricultura, incalzire si gatit. In timpul Revolutiei Industriale din secolele al 18-lea si al 19-lea, poluarea aerului a devenit o problema.

Poluarea urbana a aerului este cunoscuta ca fum. Cand fumul se amesteca cu aerul, dupa un timp, rezulta o "ploaie acida". Una cu procesele naturale care au loc in sol si poate distruge dintre cele mai mari probleme cauzate de poluarea aerului este incalzirea globala. Din cauza acumularii de dioxid de carbon si alte gaze, cunoscute ca gaze de sera, caldura planetei nu mai este eliberata prin atmosfera, insa trecand radiatiile venite de la soare. Din cauza efectului de sera, este de asteptat ca temperatura medie globala sa creasca cu 1o pana la 3,5o C pana in anul 2100.
Pamantul este format din roci, solul luand nastere din ele. Solul este un amestec de minerale, plante si resturi animale, printr- un proces care poate dura chiar mii de ani. Este necesar plantelor si esential tuturor activitatilor agriculturale. Poluarea solului este cauzata de un amestec de compusi chimici toxici, saruri, patogeni sau materiale radioactive ce afecteaza viata animalelor si plantelor.Tratarea solului cu ingrasaminte chimice, pesticide sau fungicide intervine organisme folositoare ca unele bacterii sau unele microorganisme.
Irigatiile necorespunzatoare se practica mai ales in zonele cu precipitatii reduse. Astfel, se pot acumula mari depozite de sare, ce poate duce la alunecari de teren.
Natura ne-a fost data pentru ca noi sa traim intr-un mediu propice vietii. Daca avem grija de natura, ea va avea grija de noi. Insa daca nu avem grija de ea, nici ea nu va avea grija de noi si nu e bine sa ne punem cu Mama natura . Oamenii poluand natura, distrug mediul in care traiesc, si primesc in schimb cutremure, uragane, tornade, seceta sau inundatii, si pana la urma tot rau pentru noi se termina. Nu ar fi pacat, sa distrugem Natura, in loc sa traim armonios, fara poluare, fara boli si fara dezastre ?

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }