QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate biologie

SFECLAImportanta economica

Sfecla furajera reprezinta un nutret suculent care se consuma si in stare proaspata, si conservat prin insilozare.
O tona de cereale contine 120 – 127 unitati nutritive. In afara de radacini se mai folosesc pentru furajele celelalte si frunzele proaspete sau insilozate. Nutretul este bine consumat de toate speciile de animale. Furajarea in perioada de stabulatie sporeste energia calorica cu ratie si are efecte favorabile asupra productiei de lapte si taurine.

Particularitati botanice

Sfecla furajera este o planta bienala, cu particularitati biologice asemanatoare cu cele ale sfeclei de zahar. Frunzele reprezinta 20 – 25 % din greutatea radacinilor. Perioada de vegetatie in primul an este 20 – 40 zile. Inflorirea an cel de al doilea an dureaza 20 – 40 zile. Spre deosebire de sfecla de zahar radacinile se dezvolta in mare parte deasupra nivelului solului.Soiurile

In tara noastra au fost introduse in cultura solurile de sfecla furajera monogermeni: Monoval, Monogal si Monovert, si Post. Titon Poly, Ursus Poly, etc.
Soiul Polifurajer 26 a fost obtinut prin hibridare, radacina este de culoare rosie, cu varful alb, de forma alungita–ovala. Lungimea radacinii este de 35 cm, din care 18 cm creste in afara din sol.
Culoarea miezului este alba cu urme slab roz. Numarul de frunze este cuprins intre 10 – 26. Soiul este rezistent la seceta si la atacul de cercosporioza. Continutul mediu in substanta uscata este de 9,6 %. Soiul este foarte reproductiv realizand intre 77 tone la hectar – 140 tone la hectar radacini.
Soiul Polifurajer – 2 are radacina cilindric ovala, de culoare galbena cu nutret diferit. Se recolteaza foarte usor. Are o comportare foarte buna in ceea ce priveste rezistenta la rasarire si cercosporioza.
Continutul in substanta uscata este de 12,48 % . Acest soi are o capacitate de productie cuprinsa intre 70 – 100 tone la hectar.Cerinte fata de clima si sol

Cerinte fata de temperatura sunt mai ridicate decat ale sfeclei de zahar.
Brumele tarzii de primavara produc pagube destul de mari. Radacinile sunt sensibile la temperaturi de – 6 C. Pentru primul an de vegetatie necesita o suma a temperaturii de 2300 – 2700 C. Semintele incoltesc la temperatura de 6 – 8 C. Radacinile se dezvolta bine la temperatura solului de 18 – 25 C. Cerintele fata de apa sunt de asemenea mari.
Culturile reusesc bine in regiunile cu precipitatii anuale de 550 – 600 mm si uniform repartizate in cursul perioadei de vegetatie.

Solurile

Fata de soluri este mai putin pretentioasa. Se poate cultiva si pe soluri slab acide sau usor saraturate, insa cele mai mari productii se obtin pe cernoziomuri, soluri brune si brun roscate si aluviuni.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }