QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente biologie

Plantele si oamenii - Ecologia - Regnul vegetalPlantele care si-au pierdut clorofila au devenit saprofite sau parazite,astfel ele isi iau hrana de la organisme moarte.
Fungii,tot eucariote,sunt acum plasati intr-un regn separat,deoarece au deficit de clorofila si plastide,iar peretii celulari contin mai multa chitina decat celuloza.Ei nu-si produc singuri mancarea,ci o absorb de la organismele moarte.
Varietatea algelor a fost plasata in regnul vegetal,multe dintre ele sunt eucariote cu pereti celulari rigizi si produc fotosinteza.
Regnul animal este de asemenea multicelular si eucariot, dar membrii lor difera.Plante Phyla
Briofitele sunt un ansamblu de 3 clase de plante nevascularizate cu aproximativ 16000 de specii,in care sunt inclusi muschii si lichenii.Sistemul vascular al briofitelor este slab dezvoltat,de aceea ele sunt plante mici si acestea sunt obisnuite sa traiasca intr-un mediu umed,chiar daca ating dimensiuni mai mari in circumstante favorabile,iar altele sunt adaptate vietii in desert.Diviziunea lor sexuala este realizata de gameti,generand astfel ciclul vietii acestor organisme.


Celelalte diviziuni sunt traheofitele.Tesutul vascular este intern si prin el se face transportul de apa,minerale si hrana.Exista 2 tipuri de tesut vascular : xilemul,care conduce apa si mineralele de la pamant la tulpina si frunze,si floem,care conduce hrana produsa in frunze ,la tulpina,radacina si organele reproducatoare.Inafara prezentei unui tesut vascular,traheofitele sunt diferite de briofite,deoarece ele sunt asexuate.In evolutia lor, sporul reproducerilor a devenit mult mai mare si mai complex. La gimnosperme si angiosperme,generatia de gameti contine un tesut sporofit.Embrionul soprofit este continut intr-o samanta,care este dispersata de planta.Ele domina toate mediile terestre,infara de zonele arctice si ele produc hrana si adapost pentru diverse animale.
Marea varietate a speciilor de plante este,in parte,reflectia tipurilor de celule.Asemanari fundamentale exista la toate aceste tipuri de celule.Acestea indica originea comuna si relatiile dintre diferitele specii.Fiecare celula a unei plante este in parte suficienta,fiind izolata de o membrana celulara sau de plasma si de pereti celulari.Membrana si peretele ii permit celulei individuale sa-si indeplineasca functiile,in acelasi timp,comunicarea cu celelalte celule este posibila prin legaturile citoplasmei.
Peretele celular
Cel mai bine se diferentiaza celulele de plante,si acestea de animale prin peretele celular.La plante,acest perete protejaza continutul celular si limiteaza marimea celulei.Au,de asemenea,importante roluri structurale si fiziologice in viata plantei,fiind implicat in transport,absortie si excretie.Peretele celular al plantei este compus din celuloza(formata din molecule de glucoza)este cea mai importanta.Moleculele de celuloza sunt unite prin fibre,care formeaza scheletul peretelui.Alti componenti importanti sunt ligninele,care reduc pierderea apei din celule.Multe celule de plante produc un prim perete celular,in timp ce celula creste,si un al doilea perete celular,care se intinde sub primul,dupa ce cresterea s-a oprit.
Protoplastele
Peretii celulelor sunt compusi vii si sunt numiti protoplaste.Acestea sunt legate print-unul sau doua membrane celulare.Protoplastele contin citoplasma(cu diferite membrane),ca vacuolele,nuclei(unitatea ereditara a celulei).
Vacuolele
Vacuolele sunt membrane a caror cavitati sunt umplute cu seva,care sunt constituite,in cea mai mare parte din apa,continand zahar,sare si alte substante.
Plastidele
Plastidele sunt parti celulare speciale,asemenea organelor legate prin 2 membrane.Exista 3 tipuri importante de plastide:cloroplastele(contin clorofila si pigmenti de carotenoida,fiind o parte a fotosintezei,procesul prin care energia solara este fixata in energie chimica,in legaturile dintre compozitiile de carbon.Leucoplaste nu contin pigmenti;sunt imjplicate in sinteza amidonului,ulterior,si a amidonului.Cloroplastele frabrica carotinoida.
Mitocondria
Plastidele sunt implicate in stocarea energiei.O alta clasa de organisme celulare sunt mitocondriile,care au rol in respiratie.Acest proces reprezinta transferul energiei chimice,continand carbon,ATP,cea mai importanta sursa de energie pentru celula.Transferul are loc in 3 etape:una in care acizii sunt produsi din carbonati,ciclul Krebs si transferul de electroni.Ca plstidele,mitocondriile sunt legate prin 2 membrane,cea din interior fiind foarte cutata,cutele suprafetei unde are loc respiratia.
Ribozomii,aparatul Golgi si Reticolul endoplasmatic
Ribozomii sunt alte componente ale continutului celular,iar la nivelul lor aminoacizii se contopesc si formeaza proteinele.Aparatul Golgi se ocupa cu secretia materiilor venite de la celule .Un complex sistem membranos numit reticul endoplasmatic este folosit in sistemul de comunicare;
Diferite feluri de substante celulare sunt transportate prin acesta in diferite locuri.Ribozomii sunt adesea legati de reticulul endoplasmatic,continuandu-se cu o membrana dubla care inconjoara nucleii celulei.
Nucleul
Nucleul controleaza buna functionare a celulei deoarece el specifica ce proteine sunt produse.El inmagazineaza si transporta informatia genetica viitoarelor generatii de celule in timpul diviziunii.
Sistemul tisular
Alte celule asemanatoare sunt organizate in unitati structurale si functionale,sau tesuturi,care fac planta sa formeze un intreg,asfel sunt formate noi celule,diviziunea fiind foarte activa.Acestea sunt numite meristeme.Ele se gasesc pe extremitatile tulpinii sau a radacinii,fiind numite meristeme apicale,sau lateral pe tulpina sau radacina,fiind responsabile pentru cresterea plantei.Acestea sunt formate din 3 sisteme de tesuturi:dermal,vascular si fundamental.
Sistemul dermal
Sistemul dermal este format din epiderma,care formeaza pielea plantei,acoperind frunzele,florile,radacinile,fructele si semintele.Celulele epidermei variaza mult in functie si structura.
Epiderma poate contine stomate,deschizaturi prin care sunt eliminate in atmosfera.Aceste deschizaturi sunt inconjurate de celule speciale,numite celule protectoare,care prin schimbarea dimensiunilor deschizaturilor stomatei,inlesneste schimbul de gaze.Epiderma este acoperita de cuticula,care reduce pierderea apei de pe suprafata plantei prin evaporare.Daca planta creste,iar aceasta crestere mareste diametrul radacinii si tulpinii din cauza meristemelor laterale,epiderma este inlocuita de o periderma,formata din celule care mor la maturitate.
Sistemul vascular
Tesutul vascular este format din 2 tipuri de tesuturi conductive:xilem,care conduce apa si dizolva nutrimentele minerale,si floem,care procura hrana.Xilemul depoziteaza totodata hrana si agouti planta.
Xilemul
Xilemul este format din 2 tipuri de celule cinductive,cu elemente traheale si canale.Ambele tipuri de celule sunt prevazute si cu un al doilea perete,lipsindu-le citoplasma si murind la maturitate.Peretii au cavitati,prin care apa circula de la o celula la alta.Elementele traheale au partile terminale ascutite si care le invelesc si permit apei sa patrunda longitudinal de la un perete la altul prin aceste cavitati si, de asemenea,de-alungul celulelor.Canalele sunt,de obicei mai scurte decat elementele traheale.Ca adaugare la cavitatile celulei,partile terminally ale canalelor au si ele perforatii(pori),suprafete ale peretelui celular,carora le lipsesc unele parti si,prin care apa si nutrimentele dizolvate pot trece cu usurinta.
Floemul
Floemul,tesutul prin care circula hrana,este format din celule care traiesc si la maturitate.Principalele celule ale floemului,elemente gaurite,sunt numite astfel din cauza manunchiului de pori existenti,prin care protoplastele sunt legate.Apar 2 tipuri de astfel de elemente, celule gaurite cu pori ingusti , si altele cu pori largi.Chiar daca acestea contin citoplasma la maturitate, nucleul si alte organe le lipsesc in totalitate.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }