QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente biologie

NastereNasterea unui copil este un proces natural. Vom urmari diferitele stadii ale nasterii, de la primele simptome ale acesteia, pana la sosirea copilului pe lume.

Dupa noua luni de la conceptie, dezvoltarea copilului ajunge la faza in care acesta poate supravietui in afara uterului. Nu se stie exact care este factorul ce declanseaza procesul nasterii, dar in mod cert acesta este legat de faza de maturitate pe care o atinge fatul.
Pregatirile pentru sarcina incep in cursul ultimilor saptamani de sarcina. Hormonii din sangele mamei inmoaie muschii si ligamentele organelor solicitate la nastere, facand astfel posibila dilatarea in timpul nasterii. Copilul se pregateste si el pentru acest eveniment, folosindu-se de hormoni speciali, denumiti corticosteroizi, produsi de glandele suprarenale.


Corticosteroizii pregatesc plamanii copilului, determinand organismul sa produca o substanta care impiedica deteriorarea alveolelor pulmonare fragile; copii nascuti prematur, inainte ca aceasta substanta sa se formeze, nu pot respira singuri mult timp dupa ce se nasc. De asemenea, corticosteroizii provoaca depozitarea unor mari cantitati de carbohidrat glicogen, in diferite regiuni ale corpului. O parte este depozitat in muschii inimii, ajutand mai tarziu inima sa bata, cand cantitatea de oxigen este diminuata in timpul nasterii.

Fatul gata pentru nastere

Pozitia fatului in uter reprezinta un semn ca acesta este gata pentru nastere. In primele stadii ale dezvoltarii sale, copilul se misca liber in interiorul uterului, insa in ultimele saptamani acesta nu se mai poate misca, deoarece uterul inceteaza sa mai creasca. In aceasta faza, copilul se fixeaza de obicei in pozitia de nastere, cu capul in jos, indreptat spre cervix. Apoi, in ultima luna, copilul "cade" in cavitatea pelviana a mamei. Acest lucru este cunoscut sub numele de angajare a capului.
Copilul incepe acum sa intinda peretii uterului. Acest lucru irita muschii uterini ai mamei; in acest timp coborarea copilului in pelvis stimuleaza hipofiza mamei sa produca contractia hormonul oxitocina, care provoaca contractia muschilor uterului. In acest stadiu, mama are contractii de tip Braxton-Hicks. Acestea au loc la diferite intervale de timp si, desi sunt uneori destul de puternice, nu sunt dureroase. Spre deosebire de adevaratele contractii, cele de tip Braxton-Hicks cedeaza rapid.

Prima faza a nasterii

Procesul nasterii cuprinde trei etape. In prima etapa, cele mai multe eforturi sunt depuse in deschiderea, sau a dilatarii gatului uterului, sau a cervixului, care, de la complet inchis, ajunge sa se deschida aproximativ 10 cm. In acest timp, copilul se sprijina cu capul pe piept si se deplaseaza mai adanc in cavitatea pelviana.
Simptomele ca nasterea va avea loc in curand atunci cand femeia gravida incepe sa aiba contractii persistente care cresc in durata, frecventa si intensitate. Largirea uterului joaca un rol in declansarea contractiilor, la fel ca producerea de oxitocina. Muschii uterului devin din ce in ce mai sensibili la acest hormon, iar contractiile pot fi stimulate atunci cand cantitatea de oxitocina din sange atinge un nivel critic. Uneori medicii folosesc oxitocina sintetica pentru a declansa travaliul.
Prima etapa a travaliului este a travaliului este cea mai lunga si poate dura multe ore. Aceasta etapa ia sfarsit odata cu "ruperea apei", care are loc in momentul in care membranele ce inconjoara copilul se rup, eliberand lichidul amniotic. Totusi, acest lucru se poate intampla mai devreme, iar in unele cazuri, cand sarcina este suprapurtata, travaliul poate fi declansat prin ruperea membranelor pe cale artificiala.

Etapa a doua si a treia

A doua etapa a nasterii este cea in timpul careia are loc nasterea propriu-zisa. In general, aceasta dureaza aproximativ o ora, rar depasind doua ore. Acum, cand cervixul este complet dilatat, datorita contractiilor puternice si regulate, partea superioara a uterului (fundus) incepe sa se contracte. Aceste contractii sunt stimulate de oxitocina eliberata de hipofiza mamei si imping copilul prin canalul nasterii, format din uter, cervix dilatat si vagin. Mama poate contribui si ea la acest proces, impingand de fiecare data cand are loc o contractie.
A treia si ultima etapa a nasterii consta in eliminarea placentei si a membranelor care inconjurau copilul in uter. Placenta se separa de uter, curand dupa nasterea copilului, cand acesta nu mai are nevoie de oxigen de la mama sa. Placenta este de obicei expulzata cu ajutorul contractiilor uterului, dupa aproximativ 20 minute de la nastere. Uneori, asistenta poate usura acest proces, apasand abdomenul mamei in timpul contractiilor.
Copilul nou-nascut

La nastere, copilul nu este prea placut la vedere. Este acoperit cu o substanta vascoasa alba denumita vernix, iar pielea sa pare vinetie. Insa, la cateva minute dupa ce respira prima data, pielea sa capata culoarea roz.
Primul suflu nu este usor, deoarece exista de obicei o cantitate de lichid ramasa in plamani, iar fiecare din milioanele de alveole fragile trebuie umflate. S-a constatat ca prima respiratie necesita de cinci ori mai mult efort decat respiratia ulterioara. Medicii si asistentele folosesc diverse metode pentru a stimula respiratia copilului, dar in majoritatea cazurilor acest lucru nu este necesar. Lipsa de oxigen si aerul rece din afara uterului declanseaza de obicei primul suflu.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }