QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate biologie

Familia ViperidaeFamilia Viperidae reprezinta cel mai evoluat grup de serpi, daca consideram Crotalinae subfamile inclusa in Viperidae si nu familie separata. Dupa aceasta clasificare, corecta si din punct de vedere personal, familia Viperidae este impartita in 2 subfamilii:
-Subfamilia Crotalinae, care reprezinta varful piramidei evolutiei a ofidienilor, este raspandita in toata Lumea Noua, Sudul si Sud-Estul Asiei, si o singura specie se gaseste in Europa. Cuprinde specii faimoase ca Serpii cu Clopotei(Genul Crotalus si Sistrurus), Mocasinii(Genul Agkistrodon, intalniti in America ,Asia si Agkistrodon halys se gaseste in Rusia), Serpii-Lance(Genurile Bothrops si Bothriechis, specii extrem de agresive si veninoase intalnite in America Centrala si de Sud) si viperele arboricole din Sud-Estul Asiei(genul Trimeresurus),etc.Dovada a evolutiei acestui grup de serpi este aparatul termo-receptor folosit mai ales pentru detectarea prazii homeoterme pe timp de noapte, care functioneaza astfel: fiecare membru din aceasta subfamile poseda o pereche de orificii situate intre ochi si nari, in interiorul carora se gasesc nervi termici sensibili la cea mai mica schimbare a temperaturii, astfel formand o imagine termica a mediului in care animalele homeoterme(cu sange cald) apar in contrast cu elementele poikiloterme sau ectoterme. Acest sistem este atat de complex incat sarpele poate calcula cu acuritate maxima distanta la care se afla animalul cat si dimensiunile acestuia, cu scopul de a plasa o muscatura precisa.


-Subfamilia Viperinae se difera de cea precedenta numai prin lipsa aparatului termo-receptor. Alta trasatura care separa familia Viperidae de restul serpilor este caracteristica ambelor subfamilii si este sistemul complex de glande si colti prin care este produs si injectat veninul in prada sau in pradator. Viperele sunt faimoase pentru coltii lor foarte lungi, Vipera de Gabon(Bitis gabonica) si Sarpele de Tufis(Lachesis muta) avand colti de pana la 5cm. lungime. Acestia sunt mobili si scobiti in interior, asemenea unui ac hipodermic. Sunt retractibili, asemenea lamei de la briceag, stand de obicei culcati, lipiti de cerul gurii si inainte de muscatura se deplaseaza in fata la un unghi de 900-1200. Cei doi colti se pot misca individual, sunt acoperiti de o teaca de piele, si sunt conectati la glandele de venin, situate pe ambele parti ale capului, lucru comun tuturor serpilor veninosi.


Veninul produs se aceste glande este de obicei hemotoxic la vipere, adica ataca hemoglobinele, sistemul circulator si distruge tesutul, provocand necroza si cangrena. La unele specii, cum ar fi Sarpele-Lance Auriu(Bothrops insularis), Sarpele cu Clopotei Neo-Tropical(Crotalus durissus) este si neurotoxic, adica ataca sistemul nervos central, blocand receptorii muschilor, astfel paralizandu-i iar victima moare de stop respiratoriu, pe cand, de obicei la celalalt tip de venin victima moare de obicei din cauza insuficientei renale, in cazul oamenilor. Totodata veninul Viperei cu Lant(Daboia russelli) , este atat de complex incat victima poate muri din cauza oricarui din motivele prezentate precedent, pe langa altele.


Subfamilia Viperinae are reprzentanti pe toate continentele, exceptie facand America, Australia, si Antarctica, specii mai cunoscute fiind: Vipera comuna Europeana(Vipera berus), ce poate fi gasita si in Arctic, Vipera cu Corn(Vipera ammodytes) si Vipera Laventina(Vipera lebetina), din Europa, Vipera cu Lant(Daboia russelli) si Vipera Covor(Echis carinatus) din Asia, si Vipera de Gabon(Bitis gabonica) si Vipera pufaitoare(Bitis arietans) din Africa.
Incredibil, cea mai veninoasa specie de vipera este micuta Vipera-Covor(Echis carinatus), care are in medie 50cm. lungime, din India si Nordul si centrul Africii, care ucide aproximativ 10000 de oameni pe an, din cei 40000 care mor in toata lumea in fiecare an din cauza unei muscaturi de sarpe.


Varietatea coloritului si dimensiunilor in aceasta familie este incredibila, de la culoarea neagra uniforma a viperelor melanice din Arctic pana la desenul geometric complex de pe Viperele de Gabon si de la Vipera de Nisip Africana(Bitis parangweii) cu 33cm. pana la Sarpele de Tufis(Lachesis muta) din America de Sud care ajunge la 2.5-3m lungime.
Aproximativ toate speciile de vipera au solzi carenati si toate au pupila verticala, asemanatoare cu cea a unei pisici, care se dilata in conditii de lumina slaba.
Un alt semn de evolutie avansata reprezinta faptul ca majoritatea viperelor, exceptie facand genul Lachesis sunt ovovivipare, nascand pui vii.
In Romania familia Vipridae este reprezentata de 3 specii si in total de 5 subspecii iar unii cred ca mai sunt prezente inca 2. Acestea sunt:
-Vipera comuna, Vipera Neagra sau Naparca(termen total nepotrivit)-Vipera berus berus, iar unii specialisti suspecteaza si existenta subspeciei Vipera berus bosniensis.
-Vipera cu Corn, Vipera cu Nas, Naparca cu Corn, Naparca cu Nas-Vipera ammodytes ammodytes si Vipera ammodytes montandoni.
-Vipera de stepa-Vipera ursinii renardi
-Prezenta Viperei de Faneata-Vipera ursinii rakosiensis este acum nesigura.
-Vipera ursinii moldavica este rezultatul incrucisarii celor doua subspecii mentionate anterior.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }