QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente biologie

Creierul animalelorCreierul, ca organ separat , a crescut din sistemul nervos al primelor animale . Prima viata consta din organisme unicelulare , dar cand s-au dezvoltat cu mai mult de o celula , cele care au avut cel mai mare succes au fost cele cu un sistem intern de comunicatii, un sistem nervos. Un asemenea sistem permitea celulelor sa faca schimb de informatii . Nu toate formele de viata au acest sistem intern de comunicatii : spongierii de exemplu nu au deloc asa ceva . Cele care au celule nervoase (neuroni) au putut sa adopte o varietate larga de forme si sa se adapteze la o gama mai larga de medii.
Cea mai veche si mai simpla forma de sistem nervos este reteaua nervoasa . A ceasta consta din celulele nervoase raspandite in intregul corp al animalului , facand posibil schimbul de informatii . Dar retelele nervoase nu au structuri centrale pentru coordonarea informatiilor . Cnidarii, precum hidra , si echinodermele , precum castravetele de mare , functioneaza cu retele nervoase. Daca apare un stimul , asemenea forme de viata reactioneaza rapid .


Daca de exemplu , o meduza este atinsa de o vietate mica ce este prada sa , intregul corp poate sa se contracte sau un tentacul poate sa se infasoare in mod automat in jurul prazii .
Stimularea si reactia sunt rapide . Nu exista prelucrare de informatii , doar o actiune reflex.

CORDOANE NERVOASE

Urmatorul stadiu de dezvoltare a fost atunci cand reteaua nervoasa a devenit cordon nervos - un manunchi de nervi dispus de-a lungul partii anterioare a corpului unui animal .
Odata ce celulele nervoase au ajuns sa fie asamblate in acest fel , terenul a fost pregatit ca unele sectiuni ale cordonului sa se transforme in ganglioni nervosi , niste noduri in care se intalneau mai multi neuroni si puteau sa faca schimb de informatii si de comenzi . Animalele care au asemenea ganglioni sunt cele care prezinta simetrie fata de o axa centrala - adica pot fi impartite in jumatati care sunt imaginea in oglinda una fata de cealalta. Viermii lati planaria , de exemplu, au o serie de ganglioni similari dispusi de-a lungul unui cordon . In cazul ramelor , exista un ganglion pentru fiecare segment al corpului . Atat la viermii lati cat si la rame exista un singur ganglion in cap , care adesea este descris ca fiind un creier primitiv .
De exemplu , in cazul ramei , ganglionul din segmentul capului este conectat le gura .
La aceste animale ganglionul din cap a avut o mare importanta decat alti ganglioni , din doua motive principale .In primul rand , pentru ca era conectat direct la gura , el a devenit important in identificarea si localizarea hranei . De exemplu , dezvoltarea unui simt al mirosului a fost importanta , si aceasta a fost insotita de inmultirea functiilor ganglionului frontal . A existat de asemenea o crestere a importantei celulelor fotosensibile din cap : aceste s-au transformat mai tarziu in ochi.
Faptul ca animalele se deplasau cu capul inainte in timp ce cautau hrana a facut ca importanta ganglionului cerebral sa creasca . Animalele care aveau un singur cordon nervos erau de asemenea mai eficiente si mai rapide in prelucrarea informatiilor decat animalele cu mai mult de un singur cordon .
Insectele s-au dezvoltat in urma cu aproximativ 550 milioane de ani . Ganglionul lor cerebral s-a dezvoltat , jumatate din el fiind dedicat prelucrarii informatiilor legate de simtul mirosului . Alte vietati la care au aparut ganglioni mai sofisticati au fost cefalopodele - sepiile , calmarii si caracatitele . In acelasi timp , tentaculele lor au devenit foarte abile , astfel incat ele au devenit vanatori priceputi in mediul marin.

La cefalopodel ganglionii au fuzionat formand un centru de control mare , dispus in jurul esofagului diferitelor specii . In acest centru de control , diferitii ganglioni controleaza zone diferite sau functii diferite ale corpului . Acesta seamana mult cu creierul vertebratelor. Sistemul nervos al animalelor lipsite de coloana vertebrala ( nevertebrate) poate sa fie foarte complex , musca domestica are peste un milion de celule nervoase . Insa dezvoltarea creierilor mari a aparut la vertebrate .

CREIERUL VERTEBRATELOR

Primele vertebrate s-au dezvoltat acum aproximativ 500 milioane de ani la sfarsitul cambrianului . Acestea au fost asa numitii pesti fara falci .Trasatura lor definitorie a fost chiar coloana vertebrala - un sir de oase legate intre ele care puteau sa protejeze cordonul nervos . La vertebrate maduva spinarii si creierul de deasupra sa au devenit un sistem nervos central , la care erau atasati senzori peste tot in restul corpului , cunoscuti ca sistem nervos periferic.
Creierul vertebratelor este impartit in trei parti : creierul posterior , creierul mijlociu, si creierul anterior .La pesti fiecare dintre cele trei simturi principale (mirosul, vazul , auzul) sunt asociate cu una din partile creierului . De exemplu creierul lor anterior este strans asociat cu mirosul , lobii potici ai creierului mijlociu sunt zonele cele mai importante.
Vertebratele si-au dezvoltat anumite parti ale creierului in functie de modul lor de viata .
De exemplu, pasarile in general nu au nevoie de un simt puternic al mirosului . De aceea ele au centre olfactive slab dezvoltate in creierul anterior . Pe de alta parte ele au zone puternic dezvoltate ce controleaza comportamentul instinctiv , precum constructia cuiburilor .La pasari inca creierul mijlociu este proeminent , dar la mamifere creierul anterior s-a dezvoltat fiind cea mai importanta zona a creierului,
iar lobii potici ( care sunt foarte importanti la amfibieni)sunt , prin comparatie , mai putin importanti .

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }