QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate astronomie

Sistemul solar

Galaxii spirale. Se impart in doua categorii :
-spirale normale, notate S
-spirale drepte, notate SB
Se caracterizeaza prin prezenta unei unflaturi luminoase in zona centrala.
Galaxii iregulate. Aceste galaxii nu au o organizare aparte, fie pentru ca unele fenomene le-au lasat intr-o stare de dezechilibru sau fie ca le lipseste rotatia unei spirale.Ciocnirile intre galaxii

Ciocnirile intre galaxii se produc in general in zonele aglomerate rezultand praf stelar sau galaxii mai mici, concentrate ce pot lua diferite forme (depinzand de gradul de simetrie).
Calea Lactee

Calea Lactee este galaxia din care provine sistemul nostru solar. Are forma unui disc spiralat cu un volum urias si un diametru de aproximativ 100 000 de ani lumina (al), gros de 8 000 al si cu un nucleu sferic central cu diametrul de circa 15 000 al.

Se presupune ca are o varsta de 14 miliarde de ani si cuprinde peste 200 miliarde de stele. Calea Lactee se roteste in jurul axei proprii, efectuand o rotatie completa in 250 milioane de ani. In apropierea ei se gasesc doua galaxii mici numite Micul Nor Magellanic si Marele Nor Magellanic. Cea mai apropiata mare galaxie este Andromeda care este si ea o galaxie spirala, fiind de 4 ori mai mare decat Calea Lactee si se afla la o distanta de 2 milioane al.


Sistemul solar


Regiunea universului in care se afl Pmantul depinde de Soare . Din acest motiv ea se nume_te sistemul solar. Acesta cuprinde Soarele , planete , comete , meteorici _i pulberi .

Planetele _i asteroizii
Principalele corpuri ale sistemului solar sunt cele care , asemenea Pmantului , se invartesc in jurul Soarelui _i reflect lumina acestuia ; ele se numesc planete. De la cea mai apropiat de soare pan la cea mai indepartat , cele noua planete sunt : Mercur , Venus , Pmant , Marte , Jupiter , Saturn , Uranus , Neptun , _i Pluto . Cinci dintre acestea pot fi urmrite pe cer cu ochiul liber , _i din acest motiv , au fost Observate inc din Antichitate , pe timpul verii : Mercur , Venus , Marte, Jupiter _i Saturn . Celor nou planete principale li se adaug o mulcime de planete mici numite asteroizi , majoritatea concentrate intre Marte _i Jupiter. Diametrul celui mai mare asteroid Ceres este de aproximativ de 1000 km. Diametrul celui mai mic nu dep_e_te cateva sute de metri . Soarele exercit asupra planetelor o atraccie puternic pentru c este de aproape de 1000 de ori mai greu decat toate planetele la un loc .Satelici , comete _i meteorici
Cele mai mari dintre planete sunt la randul lor inconjurate de satelici : este cazul Pmantului _i al satelitului su Luna . Din sistemul solar mai fac parte cometele , mici a_tri formaci din roci _i gheac care atunci cand se apropie de Soare degaj mari cantitci de gaz _i pulberi . Ciocnirea unor asteroizi _i divizarea lor in comete care se apropie prea mult de Soare sau de planetele mari dau na_tere unor fragmente de dimensiuni diferite . Aceste fragmente circul in spaciul interplanetar _i sfar_esc prin a cdea pe suprafaca planetelor sau a satelicilor lor : ele sunt meteoricii .

Dimensiunile sistemului solar
Planetele sunt repartizate in jurul Soarelui intr-o zon in form de disc , cu o raz de aproximativ 6 miliarde de kilometri , pe care lumina Soarelui o strabate in sase ore . Chiar dac ar parea intins , la scara Universului , adic a intregii lumi sistemul solar este cu adevarat minuscul . Situat la circa 150 de milioane km de planeta noastr Soarele ne apare pe cer ca un disc orbitor . Lumina lui ajunge la noi in 8 minute .
Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }