QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate astronomie

Articolele lui einsteinInca Lomonosov presupunea ca ca toate corpurile sunt compuse din atomi. Dar atoniii sunt prea mici, nu-i poti vedea. Faptul acesta i-a facut pe unii oameni destiinta sa se indoiasca de existenta lor. Ce-i drept, existenta atomilor o confirma miscarea brouniana, descoperita in 1827 de botanistul englez R. Braun.
Einstein a pus capat acestor indoeli. EI a demonstrat, ca miscarea brouniana se supune unor legi stricte care veneau nu numai sa confirme existenta reala a atomilor, ci sa faca posibila si determinarea marimii lor.
Despre aceasta si era vorba in primul sau articol.
O alta piedica, de care se lovisera fizicienii, consta in caracterul dual al naturii luminii (corpuscular si oscilational).


In cadrul experientelor lumina se manifesta in mod diferit: de obicei, sub forma de unde, insa in anumite cazuri comportaria ei poate fi explicata doar inchipuindu-ne din particule minuscule - cuante sau fotoni. Einstein a lamurit in ce mod cuantele de lumina, cazand pe suprafata unui corp, o fac sa emita alte particule -electroni. Articolul in care el scria despre lucrul acesta avea doar citeva pagini, insa el a sugerat oamenilor de stiinta si inginerilor cai pentru crearea multor minuni ale tehnicii: de la cinematograful sonor si televiziune pina la neobisnuitele surse de lumina, denumite lazere. Mai tirziu, pentru acest articol i-a fost decernat Premiul Nobel.


Dar cel mai mare renume i l-a adus al treilea articoI. De pe timpul lui Galilei si Newton invatatii stiau ca o piatra aruncata inainte dintr-un carucior in miscare zboara mai repede decit o piatra aruncata inapoi, fiindca in primul caz viteza caruciorului se adauga la viteza pietrii, iar in al doilea - se scade din aceasta. Toate corpurile de pe pamint se supuneau acestei legi atit de simple.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }