QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate medicina

Afectiuni ale glandelor endocrine - reflexoterapie
AFECTIUNI ALE GLANDELOR ENDOCRINE - REFLEXOTERAPIE

1. Afectiuni ale hipofizei

De cele mai multe ori rezultatele apar dupa o luna-doua, dar primele semene pot aparea dupa cateva sedinte, efectuate cam de 3-4 ori pe saptamana. Eficienta tratamentului creste daca luam in calcul creierul si coloana cervicala.

Hipersecretia de STH, la pubertate determina gigantism, iar la adult acromegalia cresterea extremitatilor.
Tot in hipersecretie, cand are loc o crestere a numarului de celule bazofile se produce Boala lui Cushing, manifestata prin obezitate, poliglobulie, hipertensiune, osteoporoza si hiperglicemie.

Hiposecretia de SHT, la pubertate determina nanismul hipofizar, fara afectarea activitatii intelectuale.

Boala Simonds sau casexia hipofizara apare la adult in insuficienta adenohipofizara. In aceasta boala redreseaza organele genitale, cade parul pubian si axilar, apare sterilitatea, cad dintii si unghiile, iar piele se zbarceste.

In hiposecretie de ADH (adiuretina), apare diabetul insipid, ce se manifesta prin cresterea eliminarii de urina la 10-20 litri in 24 ore si cresterea tensiuni arteriale.

Asupra hipofizei se mai insista in:

-        chisturi, fibroame, negi, tumori, sau zone unde au fost tumori (hipofiza si zona unde se afla tumora);

-        imbunatatirea functionarii oricarei alte glande, (hipofiza si glanda interesata) ;

-        dezvoltarea si cresterea organismului (insistand si pe celelalte glande);

-        disfunctii ale inimi (in paralel cu reflexul inimii);

-        dureri in crestere, (hipofiza, tiroida, paratiroide si sistem osos);

-        disfunctii renale, (hipofiza, suprarenale, rinichi);

-        cancer;

-        epilepsie (hipofiza si intreg sistem nervos);

-        cefalee sau migrene (hipofiza, punctele pentru limfe si circulatie, punctele pentru creier)

-        Lesin;

-        Febra (din 5 in 5 minute, de cel putin 6 ori);

-        Zgarieturi, sangerari (interne sau externe) si chiar hemofilie, (nu se lucreaza in forta prin apasare ci cu miscari circulare).

2. Afectiuni ale epifizei

La fel ca in tratamentul pentru hipofiza rezultatele sunt si apar relativ repede, dar trebuie ca sedintele sa aiba o regularitate, aproximativ 3 pe saptamana si sa se insiste si pe hipofiza.

Se actioneaza asupra pinealei pentru a influenta:

-        memoria,

-        tonusul muscular,

-        functionalitatea miocarduri,

-        normalizarea ciclului menstrual,

-        insomnii (alaturi de hipofiza si hipotalamus).

3. Afectiuni ale tiroidei

Reflexe ajutatoare sunt cele ale hipofizei, suprarenalelor, paratiroidelor, gonadelor, creierului, aparatului renal si coloanei cervicale, In functie de gravitatea afectiunii, recomandam o sedinta zilnic sau la doua zile, timp de 8-10 saptamani.

In hipersecretie se instaleaza Boala lui Bazedov, adica gusa exoftalmica (cu bulbucarea ochilor) avand loc o hipertrofie functionala a glandei tiroide. Se manifesta prin tulburari psihice si neuropsihice (emotii si tremuraturi), tulburari digestive (tranzit intestinal accentuat), cardiovasculare (tahicardie) si vegetative (transpiratii, unghii fragile, piele rozalie si foarte calda, somn agitat), precum si cu insuficienta gonadica (hipotrofie mamara la femei si testiculara la barbati) si paratiroidiana. Tratamentul reflexogen vizeaza reducerea circulatiei tiroidiene, conducand atat la normalizarea cantitativa si calitativa hormonala, cat si la normalizarea structurilor tiroidiene. Tratamentul se recomanda de cel putin doua ori saptamana timp de 30-40 sedinte, in combinatie cu vitamine A; B si C, in combinatie cu regim hiperprotidic si hiperglucidic.

In hiposecretie, la copii are loc nanismul tiroidian insotit de cretinism, iar la adulti se produce gusa edemica (se hipertrofiaza partea nefunctionala a glandei. Poate fi determinata de infectii acute (scarlatina, rujeola, reumatismul poliarticular acut) sau cronice (tuberculoza, sifilis) si se manifesta Prin: piele uscata si cianotica la extremitatii, unghii casante, chelie, fata rotunda cu ochii infundati in orbite, nas turtit, buze groase, infantilism genital si sterilitate la femei, stari depresive, etc. Ca si in hipertiroidism masajul reflexogen isi propune refacerea functiei glandulare Se recomanda un tratament lung de doua trei luni, o sedinta la doua zile.

Se mai insista asupra tiroidei in:

     probleme de greutate;

     palpitatii;

     maini si picioare reci, (tiroida si punctele pentru sistemul vascular);

     piele uscata, unghii si par degradat (in paralel cu suprarenalele);

     crampe sau degerari musculare;

     insomnii;

     senzatii de slabiciune fizica si mentala;

     colesterol ridicat (in asociere cu ficatul, vezica biliara si suprarenalele);     hipertensiune (atunci cand este cauzata de disfunctiile tiroidei);

4. Afectiuni ale paratiroidelor

In tratarea afectiunilor paratiroidiene se recomanda insistenta asupra: paratiroidelor, tiroidei, hipofizei si a intestinului subtire,. Daca nu avem de a face cu spasmofilia regularitatea sedintelor este aceeasi ca in cazul afectiunilor tiroidiene, dar rezultatele aparand mai repede.

Tetania si spasmofilia

Insuficienta parahormonului se traduce prin dezechilibru fosfo-calcic, nivelul fosforului plasmatic crescand iar al calciului scazand, principala deficienta fiind tetania sau spasmofilia, care se intalneste cel mai des la femeile tinere. Este cauzata de iradieri, hemoragii si infectii cauzate la nivelul paratiroidelor si se manifesta prin: contractii tonice ale musculaturii somatice, irascibilitate, par si unghii fragile, etc. Se recomanda de asemenea suplimente cu calciu. Reflexoterapia da rezultate destul de rapide, recomandandu-se 10-15 sedinte zilnic, si doua trei sedinte intr-o zi cu criza.

Se mai insista asupra paratiroidelor in;

     spasme si crampe musculare;

     bursite;

     reumatism inflamatoriu (artrite) paratiroide, circulatie sangvina, limfa si articulatii);

     paradontoza;

     oase fragile sau chiar fracturi;

     litiaza renala (avand in vedere rinichii si tot aparatul renal);

     insomnie;

     parkinson, distrofia musculara si scleroze multiple (paratiroide, creier, coloana vertebrala).

5. Afectiuni ale suprarenalelor

Pe langa activarea zonelor corespunzatoare suprarenalelor, se mai insista pe hipofiza si sistem limfatic. Sedintele se vor face odata pe zi respectiv odata la doua zile timp de o luna sau doua in functie de gravitatea afectiunii. Se recomanda consumul de galbenus de ou crud.

Boala lui Addison apare in hiperfunctie corticala ce se manifesta prin melanodermie, astenie neuromusculara, tulburari cardiovasculare hipertensiune arteriala, etc.

In hiperfunctie corticala apar boli metabolice ce se manifesta prin obezitate tulburari cardiovasculare si neuropsihice, tulburarea caracterelor morfologice si functionale sexuale (aparitia de caractere feminine la barbati si invers)

Sindromul de hiperfunctie a substantei medulare se manifesta prin manie, oscilari mari de tensiune si poate duce la hemoragie cerebrala. Nu se cunosc cazuri de hipofunctie medulara.

Se mai actioneaza asupra suprarenalelor in:

     diabet (impreuna cu pancreas, hipofiza si tiroida);

     oboseala sau extenuare (alaturi de celelalte glande si de hipotalamus);

     ori ce tip de inflamatie pentru a stimula cortizonul, (alaturi de organul inflamat, de timus si de zonele limfatice);

     edem;

     alergii;

     orice infectie virala sau bacteriana;

     retentia de lichide;

     piele uscata (impreuna cu reflexul tiroidei);

     sarcina;

     menopauza (impreuna cu tiroida si glandele sexuale);

Consumul grupului de vitamine B, duce la o mai buna functionalitate a suprarenalelor.

6. Afectiuni ale timusului

La copiii se actioneaza asupra timusului pentru de desavarsirea cresterii si pentru mineralizarea osoasa, in paralel cu masarea punctelor pentru articulatii.

La adulti, se insista asupra acestui punct pentru a creste imunitatea organismului, masarea lui fiind foarte importanta in:

     SIDA;     gripa;

     alergii (alaturi de suprarenale, ficat, si aparatul renal);

     stres.

7. Afectiuni ale pancreasului endocrin

Diabetul zaharat

Este o afectiune cronica provocata de insuficienta de insulina activa. Astfel apar tulburarile din metabolismul glucidic (creste glicemia) si glicozuria (eliminarea zaharului prin urina). Simptomele sunt : polifagia, poliuria, polidipsia, la femei putandu-se adauga si pruritul vulvo-vaginal.

Reflexoterapia trebuie sa stimuleze atat zonele pancreasului )pentru stimularea producerii insulinei), cat si a ficatului, hipofizei, tiroidei, suprarenalelor si a glandelor sexuale. Tratamentul se recomanda de cel putin trei ori pe saptamana, in paralel cu cel medicamentos, pana la normalizare. Nivelul glicemiei trebuie tinut sub observatie si cand se observa o scadere trebuie scazuta si doza de insulina.

Pe langa regimul alimentar se recomanda consumul de suc de telina, ceaiuri de radacina de obligena, de vasc, frunza de afine, usturoi macerat in rachiu de secara si salata de radacini de cicoare.

8. Afectiuni ale glandelor sexuale

Hiperfoliculimia

Este o afectiune care se manifesta prin excesul de foliculina ce duce la perturbari in dezvoltarea si functionarea ovarelor, mamelelor, si a comportamentului feminin. Pentru reglarea functiei ovariene, reflexoterapia se adreseaza punctelor reflexogene ale ovarelor, hipofizei, sanilor tiroidei si limfei. Masajul se recomanda zilnic, timp de 20-30 zile, apoi se continua cu doua sedinte saptamanal doua sau trei luni.

Impotenta sexuala

Se caracterizeaza prin imposibilitatea desfasurarii actului sexual de catre barbat. Erectia fiind incompleta sau nula, ejacularea precoce. Cauze mai importante sunt leziuni la nivelul maduvei spinarii, abuzul de alcool, abstinente prelungite, boli ale glandelor endocrine (testicule sau hipofiza) si cauze locale (inflamatorii).

Reflexoterapia trateaza cu succes aceasta afectiune, sedintele recomandandu-se zilnic sau la doua zile, primele semne aparand dupa 10 sedinte. Punctele importante sunt cele testiculare, prostata, penis, tiroidiene, hipofizare si regiunea lombosacrala.

Se recomanda concomitent sucul de telina, ceaiul de schinduf, bai la picioare cu apa rece si otet.

Frigiditatea

Se defineste prin lipsa apetitului sexual corelata cu incapacitatea femeii de a termina actul sexual prin orgasm. Cauzele pot fi afectiuni ginecologice (malformatii, infantilism genital, cicatrici dureroase, etc.), endocrinopatii, (hipotiroidie, dezechilibru suprarenalian, insuficienta hipofizara), leziuni medulare si cerebrale, alcoolismul, boli neuropsihice, lipsa educatiei sexuale si conflictele conjugale.

Pe langa reflexele organelor genitale se acorda atentie cauzelor si deci corespondentelor acestora. Tratamentul se poate face zilnic sau la doua zile,rezultatele putand aparea dupa 5-10 sau 2030 sedinte.

Hipovaria puberala

Este un sindrom de insuficienta ovariana ce apare la pubertate, din cauza unor leziuni tumorale, inflamatorii sau de natura genetica ale ovarelor, precum si a traumatismelor psihice. Simptomele sunt tulburari de maturizare sexuale si de crestere.

Prin reflexoterapie se stimuleaza in mod deosebit hipofiza, ovarele, uterul, sanii, tiroida si zonele limfatice. Regularitatea sedintelor este de 3-5 ori pe saptamana timp de 4-6 luni.

Sterilitatea

Se poate instala datorita afectiunilor ovarelor, tiroidei, suprarenalelor si pancreasului endocrin.

Tratamentul reflexoterapeutic isi propune sa recupereze cel putin partial functia organelor si glandelor afectate, insistand in mod special pe aparatul genital, hipofiza, tiroida si limfa. Se vor practica sedinte zilnic pana la obtinerea efectului dorit.

Ceaiuri adjuvante sunt cele de muguri de zmeura, obligena, salvie si troscot.

9. Boli metabolice si de nutritie

Obezitatea

Este caracterizata prin cresterea greutatii corporale cu 15-20% fata de cea ideala. Poate fi cauzata ori de consumul necontrolat de alimente, sedentarismul, disfunctii endocrine ce duc la depozite de tesut adipos si la retentia de apa anormala. Obezii sunt astenici si obosesc repede la efort.

Combinata cu sportul si regimul alimentar, reflexoterapia da rezultate in cele mai multe cazuri, dar este necesara insistenta pe punctele: stomacului, pancreasului, duodenului, hipofizei, suprarenalei, tiroida si aparatului renal.

Ca adjuvant se pot folosi: infuzii din ceaiuri de cretisoara, cicoare, flori de soc, sucul de telina si multe alte retete naturiste.

Slabirea excesiva

Un organism poate fi adus cu ajutorul reflexoterapiei la o greutate normala dar pentru a sti pe ce Puncte trebuie sa insistam este important de aflat care sunt cauzele slabirii. Ea poate fi generata din cauza: carentelor alimentare si atunci se merge in paralel cu un regim hipercaloric; alcoolismului, fumatului sau a unor medicamente si atunci insistam pe ficat si aparatul renal pentru detoxifiere; bolilor somatice si psihiatrice si atunci avem in vedere sistemul nervos; sau a unor afectiunii digestive, endocrine si atunci ne ocupam in mod special de organul afectat. Regularitatea sedintelor este de aproximativ trei ori pe saptamana si se fac pana la normalizarea starii pacientului.

Guta

Este o boala metabolica caracterizata prin dureri in special la articulatiile metacarpo-falangiene si metatarsofalangiene, ce se manifesta cu dureri nocturne, insotite de deformarii articulare si inflamatii locale. Este generata de tulburari metabolice ale nucleoproteinelor.

Reflexoterapia combinata cu un regim hipocaloric si lacto-vegetarian, precum si cu un masaj al segmentelor afectate, da rezultate de cele mai multe ori, dupa 4-6 saptamani in care sedintele se efectueaza de cel putin 3-ori pe saptamana, cu insistenta pe reflexele: suprarenalelor, rinichilor si a limfelor.

Recomandate sunt si infuziile de coada-calului, urzici si sucurile proaspete de fructe si legume.


loading...Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }

Referate similare:loading...


Cauta referat