QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate proiecte

Proiect Stefan cel Mare

Despre viata lui Stefan cel Mare

“Barbat glorios si victorios care a biruit pe toti regii vecini . om fericit caruia soarta ia harazit cu multa darnicie toate darurile.Caci pe cand altora le-a dat numai unele insusiri si anume prudenta impreunata cu siretenie ,altora virtuti eroice si spirit de dreptate ,altora biruinta contra dusmanului ,numai tie ti le-a harazit la un loc pe toate. Tu esti drept, prevazator, istet, biruitor contra tuturor dusmanilor. Nu in zadar esti socotit printre eroii secolului nostru.”
(cronicarul polon Miechowski)

In secolul XIV patrundea in Europa un popor razboinic : turcii . Ei veneau din Asia si impartaseau credinta islamica. Otomanii se indreptasera impotriva statelor crestine, in special a Imperiului Bizantin.Moldova era sub amenintare turca din jurul anului 1455, primul domnitor care a platit tribut Portii fiind Petru Aron (1455-1457). La sfarsitul domniei lui, Vlad Tepes, care era domn in Tara Romaneasca, il ajuta pe Stefan cel Mare sa urce pe tron.
Pe plan intern, Stefan consolideaza Sfatul Domnesc, din care fac parte boierii cu dragatorii, intareste cetatile de aparare (Suceava, Neamt). El acorda privilegii negustorilor Brasoveni. Se ocupa de cele doua cetati de la sud, Chilia si Cetatea Alba, care erau stapanite de Ungaria din anul 1448.
Obiecitvele lui pe plan extern erau :

• Mentinerea uni echilibru intre partile rivale
• Pastrarea existentei politice anti-otomane a Moldovei
• Pastrarea independentei si integritatii teritoriale a Moldovei
• Inlaturarea suzeranitatii otomane

In primii ani de domnie urmareste emanciparea fata de pretentiile de suzeranitate si dominatie ale Poloniei si Ungariei. Astfel el reinoieste tratatul de vasalitate fata de Polonia (Cazimir IV) in 1459. In 1465 cucereste Chlia si Cetatea Alba, in detrimentul Ungarie. Reactia regelui ungur, Matei Corvin este de a veni cu armata, dar este invins la Baia, in 1467, astfel fiind inlaturate pretentiile Unagriei de suzeranitate fata de Moldova.
Urmatorul pas in politica lui externa este ruperea platii tributului fata de Poarta. Impotriva sa este condusa o campanie turceasca (Soliman Pasa). Cans este atacat, Stefan nu primeste nici un ajutor din partea crestinatatii (Polonia, Ungaria, Venetia), reusind totusi o victorie spectaculoasa la Vaslui, la 10 ianuarie 1475. Incheie un tratat de alianta anti-otomana cu Matei Corvin, regele Ungariei, insa este invins la Razboieni de sultanul Mehmed al II-lea, in anul 1476, iar turcii nu reusesc sa cucereasca cetatile si se retrag la sud de Dunare, find hartuiti in retragere de Stefan. Dupa ce ungurii declara pace cu turcii, polonii sutn neutri, Stefan pierde Chilia si Cetatea Alba in favoarea otomanilor. Stefan reinoieste tratatul de vasalitate cu Polonia, si tratatul de alianta cu ungurii, primind Ciceul si Cetatea de Balta. Chiar daca mai tarziu incehe pace cu turcii, Moldova isi pastreaza autonomia. In 1497 ii infrange pe poloni la Condrii Cosminului.


Rezistenta opusa de Stefan cel Mare a determibat Poarta ca, cel putin in timpul lui, sa prefere pacea in loc de razboi, asigurand Moldovei un prestigiu politic deosebit.


Manastirea Putna

Asezare
Putna este asezata la 72 de km de Cetatea de scaun a Sucevei si este prima si cea mai importanta ctitorie a Binecredinciosului Stefan cel mare

Repere cronologice

1466, 4 iulie .Sfantul voievod Stefan cel Mare alege locul pe care va fi zidita manastirea Putna, tragand cu arcul din Dealul Crucii.

1466, 10 iulie .Conform Letopisetelor Putnene se incepe zidirea manastirii care va fi terminata in anul 1469.

1470, 3 septembrie .Are loc sfintirea Putnei, ceremonie intarziata din cauza campaniei anti-tatare.

1481, 1 mai .Se finalizeaza lucrarile de zidire a cladirilor din incinta si a zidurilor de separare.

1484, 15 martie .Un incendiu a distrus chiliile si a afectat partial biserica. In urma acestui dezastru voievodul Stefan a poruncit restaurarea bisericii.

1488, 1 mai . Domnitorul daruieste manastirii craniul Sf. Ierath Ghenadie.

1504, 2 iulie .Marele voievod trece in nefiinta iar a doua zi este inmormantat la Putna.

1653. Este distrusa Putna.. Imediat vor incepe lucrarile de zire ce vor fi continuate de urmatorii conducatori si terminate in anul 1662.
Marele voievod roman Stefan cel Mare a ctitorit un numar impresionant de biserici (38) si 5 manastiri din care amintim
Manastirea Putna
Manastirea Voronet
Biserica Sf Gheorghe
Biserica Sf. Mihail si Gavril
Biserica Adormirii Maicii Domnului
Biserica Moldovita

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }