QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate proiecte

Proiect BCR

CAPITOLUL I
1. BANCA COMERCIALA ROMANA - SCURT ISTORIC

Infiintata prin Hotarare de guvern la 1 decembrie 1990 ca societate pe actiuni, Banca Comerciala Romana a inceput sa functioneze prin preluarea portofoliului de credite pentru industrie, gestionat anterior de Banca Nationala, continuand astfel o traditie de peste 50 de ani de activitate comerciala.
La acea data, banca isi incepea activitatea cu o parte din personalul transferat de la B.N.R., iar pe baza de protocol, prelua un activ si pasiv de 273 miliarde de lei. Activele bancii erau aproape in totalitate materializate in credite bancare care insumau 269 miliarde de lei. Activele proprii materializate in mijloace fixe erau doar de 26 miliarde de lei.


Inca din primii ani de functionare, B.C.R. si-a propus sa se dezvolte ca banca universala, capabila sa satisfaca cerintele unor segmente cat mai largi de clienti. B.C.R. s-a impus treptat pe piata interna prin seriozitate, eficienta si oferta diversificata de produse si servicii.
In martie 1997, B.C.R. a fost prima banca din Romania care a iesit pe pietele internationale de capital, fara garantii guvernamentale. Emisiunea inaugurala de euroobligatiuni in valoare de 75 milioane de dolari, lansata cu sprijinul Bancii de investitii "MERRILL LYNCH", a constituit un succes, fiind suprasubscrisa de investitori din Europa si S.U.A.
In decursul perioadei, B.C.R. a ajuns sa detina - in cadrul sistemului - cea mai mare cota pe piata depozitelor atrase de populatie. Devenind principala resursa pentru plasamente, acestea au asigurat independenta bancii de imprumuturile de la B.N.R. si au contribuit la reducerea costurilor de finantare.
Rezultatele financiare ale anului 1999 au reconfirmat capacitatea bancii de a genera profit, chiar in contextul unui mediu de operare dificil.
Intr-un studiu realizat de revista "Capital", in martie 2002, B.C.R. detinea impreuna cu B.R.D.-G.S.G. o cota de 66% din segmentul de piata dedicat atragerii de resurse de la populatie. In ceea ce priveste cota de piata, B.C.R. detinea 31.25% din piata bancara. Evolutia cotei de piata detinute de B.C.R. in cadrul sistemului bancar romanesc este reprezentata sintetic in cadrul Tabelului nr.1.
Tabelul nr.1
Cota de piata detinuta de B.C.R. in cadrul sistemului bancar romanesc

Indicatori 31.12.2000 31.12.2001 31.12.2002
Activ total(%) 29,3 30,9 31,7
Credite neguvernamentale(%) 28,3 28,1 28,6
Credite acordate persoanelor fizice(%) 14,3 20,8 20,8
Credite acordate agentilor economici privati 24,9 28,8 29,6
Fonduri proprii(%) 39,9 36,4 39,3
Depozite ale clientilor nebancari(%) 29,9 32,3 32,9

Datele arata o crestere a cotei de piata a B.C.R., atat in ceea ce priveste creditele acordate, cat si depozitele atrase. Sintetizate, rezultatele B.C.R. din ultimii 3 ani de activitate se prezinta ca in Tabelul nr.2.

Tabelul nr.2
Situatia B.C.R in perioada 1999-2002

Specificatie 1999
2000 2001 2002
Credite acordate (mld lei) 17309,1 29710.3 33988,6 45096,9
Numar clienti 2.000.000 2.300.000 2.700.000 3.000.000
Profit
(mil USD) 96 113 146 163

Indicatorii de eficienta si de lichiditate au valori de nivel international: rentabilitatea capitalurilor proprii (ROE) si rentabilitatea activelor (ROA) au fost de 14,5%, respectiv 2,54%iar lichiditatea in functie de total active au fost de 41,81%.


Numarul clientilor B.C.R. este de aproximativ 3 milioane, inregistrand o crestere cu 10% in ultimele 12 luni fapt ce confirma perceptia pozitiva a pietei in legatura cu forta Grupului B.C.R. si calitatea serviciilor oferite clientilor.

2. CLIENTII BANCII

Clientii bancii sunt persoane fizice si juridice indiferent de forma de organizare si natura capitalului social, romane si straine rezidente in Romania, care au conturi deschise la banca si isi deruleaza operatiunile prin aceste conturi. Inca de la infiintare, B.C.R a pus accent pe satisfacerea in cele mai bune conditii a cerintelor si exigentelor clientilor prin produsele si serviciile oferite. Clientul este persoana prin care banca exista, si pentru care aceasta isi desfasoara activitatea. Principalele categorii (B.C.R, 1997) de clienti ai bancii sunt:
. regii autonome din industrie, agricultura, silvicultura, gospodarirea apelor sau alte ramuri ale economiei, constituite conform Legii nr.15/ 1990 privind reorganizarea unitatilor economice de stat ca regii autonome si societati comerciale si Ordonanta de Urgenta nr. 30/ 1997 privind reorganizarea regiilor autonome
. societati comerciale cu capital de stat sau privat din domeniul industriei, agriculturii, comertului, constructiilor, transporturi,telecomunicatii, cercetare-proiectare, turism, prestarilor de servicii si alte unitati care isi desfasoara activitatea in cadrul economiei nationale, constituite potrivit Legii nr.15/1990 privind reorganizarea unitatilor economice de stat ca regii autonome si societati comerciale si Legii nr.31/1990 privind societatile comerciale
. societati comerciale cu capital integral strain sau in asociere cu persoane fizice sau juridice romane constituite potrivit Legii nr.35/1991 privind regimul investitiilor straine, republicata, si Ordonanta de Urgenta nr. 31/1997 privind regimul investitiilor straine in Romania
. societati agricole constituite potrivit Legii nr.36/1991 privind societatile agricole si alte forme de asociere in agricultura
. asociatii familiale si persoane fizice autorizate sa desfasoare o activitate independenta potrivit Decretului - Lege nr.54/1990
. notarii publici si avocatii care desfasoara activitati independente conform prevederilor Legii nr. 36/1995 privind notarii publici si activitatea notariala si respectiv, Legii nr.51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, precum si medicii si farmacistii si alte categorii de liber-profesionisti autorizati potrivit statutului profesional


. fermieri agricoli, individuali si cei organizati in diferite forme de asociere simple, fara personalitate juridica, potrivit Legii nr.36/1991 privind societatile agricole si alte forme de asociere in agricultura
. persoane fizice
. alte persoane juridice organizate in conformitate cu legea si care desfasoara activitati legale.
In vedere consolidarii unei baze de date de agenti economici profitabili pentru banca, potentialii clienti sunt selectati in functie de anumite criterii. Aceste criterii nu au caracter restrictiv, (adica un agent economic poate fi selectat chiar daca indeplineste doar un criteriu), ci urmaresc flexibilizarea si uniformizarea analizei situatiei economico-financiare.
Pentru cunoasterea si evaluarea situatiei economico-financiare prezenta si viitoare a clientilor, precum si pentru aprecierea riscului bancar in activitatea de creditare, banca trebuie sa-si asigure o baza de informatii asupra fiecarui client, pe care trebuie sa o actualizeze periodic.

3. CREDITUL - DEFINITIE SI CLASIFICARE

"Creditul reprezinta relatia baneasca intre o persoana fizica sau juridica, numita creditor, care acorda unei alte persoane, numita debitor, un imprumut in bani in general cu o dobanda stabilita in functie de riscul pe care si-l asuma creditorul sau de reputatia debitorului". Etimologic, cuvantul "credit" isi are originea in limba latina "creditum-creditare", care inseamna "a crede" sau "a avea incredere", fapt ce scoate la iveala un element de ordin psihologic: increderea, care presupune existenta unei anumite culturi sociale, a unei "psihologii colective", care difera insa in timp si de la o colectivitate la alta. Avand in vedere ca raporturile de credit au o insemnatate deosebita, atat prin dimensiune, varietate, cat si prin impactul lor asupra desfasurarii activitatii economice, se impune o clasificare a acestora.
Foarte importanta pentru activitatea bancara este analiza si clasificarea portofoliului de credite pentru a putea gestiona riscul transformarii creditelor in neperformante.
Aceasta activitate se realizeaza conform reglementarilor B.N.R. pe baza a doua caracteristici:
a) performantele financiare ale imprumutatilor
b) serviciul datoriei acestora.
Stabilirea performantelor financiare ale imprumutatilor se realizeaza pe baza unui set de indicatori economico-financiari, specifici pentru fiecare banca. Cel mai frecvent folositi sunt:gradul de lichiditate, gradul de solvabilitate, rata profitului si gradul de indatorare. De obicei apar doua probleme:luarea in considerare a unui numar prea mic de indicatori determina o crestere a riscului unei posibile evaluari sumare a performantei financiare a clientului, pe cand stabilirea unui numar prea mare de indicatori determina o crestere a timpului de fundamentare a deciziei de creditare. Cu alte cuvinte, se impune determinarea unui set de indicatori care sa aiba o importanta reala in determinarea bonitatii clientului.
Stabilirea performantelor financiare ale imprumutatilor presupune clasificarea creditelor bancare in anumite categorii, stabilite si impuse de B.N.R.

4. DOBANDA - PRET AL CREDITULUI SI IMPLICATIILE SALE IN ECONOMIE

Una dintre principalele componente ale sistemului financiar-bancar si care are implicatii adanci in economia de piata este dobanda. Dobanda reprezinta de fapt "pretul capitalului cedat temporar cu obligatia de rambursare, pret specific pietei de capital."
Daca in succesiunea logica, creditul detine o pozitie primara, dobanda reprezinta de fapt conditia oportunitatii si eficientei acestuia. Dobanda se afla in acelasi timp in ipostaza de efect si cauza a activitatii de creditare, reprezentand practic ratiunea unei banci comerciale de a acorda credite.
In ipostaza de efect, marimea dobanzii determinata de relatia cerere-oferta, va reflecta de fapt punctul de intersectie dintre capitalul disponibil si necesitatile de imprumuturi. Daca acest punct de intersectie coincide cu punctul de echilibru dintre disponibilitati si cererea de credite, atunci veridicitatea ratei dobanzii nu poate fi contestata. Dar nivelul ratei dobanzii este influentat totodata si de dividendele platite aferente actiunilor detinute, de veniturile din negocierea valorilor mobiliare, de evolutia operatiunilor la bursa, de politica monetara dusa de stat etc.
In ce-a de a doua ipostaza, aceea de cauza, dobanda conditioneaza procesele economice, prin marimea ei conferindu-i-se rolul de regulator al pietei capitalului.
Ratele dobanzilor sunt stabilite de bancile comerciale in functie de cererea si oferta de credite.Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:
Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }