QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate proiecte

PROIECT SISTEME CU MICROPROCESOAREParalel ATA
Controlerul dedicat unitatilor de stocare a cunoscut schimbari repetate in ultimii ani. Termenul (IDE - Integrated Drive Electronics) inseamna ca majoritatea operatiilor de control pentru hard disk au fost integrate chiar in unitatea propriu-zisa, in loc sa faca parte dintr-o placa de extensie instalata pe placa de baza. Proiectata pentru a constitui o alternativa ieftina la interfata SCSI (Small Computer System Interface), tehnologia IDE a evoluat in sensul suportului pentru rate de transfer din ce in ce mai mari si capacitati crescute de stocare.
Daca domeniul unitatilor de stocare nu era destul de confuz, organizatia care este responsabila cu standardizarea in Statele Unite (ANSI) a numit tehnologia ATA (Advanced Technology Attachment). La inceputul anilor ´90 tehnologia a fost imbunatatita, suportand rate de transfer mai ridicate si capacitati de stocare mai mari, devenind EIDE (Enhanced IDE) pentru Western Digital si FastATA pentru Seagate, ambele denumiri desemnand in fond acelasi lucru.Conventiile de numire au devenit ulterior mai descriptive. Daca atat cipsetul, cat si hard disk-ul erau compatibile cu standardul ATA/33, atunci insemna ca rata maxima de transfer suportata era de 33 MBps. Au urmat ATA/66, ATA/100 si ATA/133.

Serial ATA
Interfata Serial ATA a fost conceputa pentru a inlocui la randul ei vechiul tip de magistrala, numita acum Paralel ATA. Capabila de a transfera date la o rata de 150 MBps, interfata serial ATA este proiectata pentru a putea suporta in viitor pana la 600 MBps. Raspandirea modelelor de hard disk-uri Serial ATA a fost ingreunata pana acum pe de o parte de inertia pietei, foarte putini utilizatori achizitionand placi de baza cu controlere Serial ATA incorporate. Pe de alta parte, pana acum cateva luni, cand au aparut primele cipseturi capabile de suport Serial ATA nativ, controlerele Serial ATA atasate placilor de baza foloseau magistrala PCI. In consecinta nu se putea observa o diferenta de performante fata de vechile modele Paralel ATA.2.In asteptarea ATA-ului Serial

Lansarea de ATA133 fara nici un fast facuta de Maxtor nu a adus nici un fel de crestere de performanta (in afara burst rate-ului care depaseste acum cei 100 MB/s ai interfetei ATA 100). O foarte „neagra” idee incepe sa isi faca loc printre gandurile noastre: piata stagneaza, pentru ca profiturile aduse de hard disk-uri sunt indestulatoare pentru producatori,acestia neavand nici un interes pentru a promova ceva nou, exceptand cresterea de capacitate. Asteptam deja de mult aparitia hard disk-urilor IDE la 10.000 rpm


Optimistii spun ca starea actuala de lucruri este doar linistea dinaintea furtunii, fiind asteptat cu interes factorul decisiv numit „Serial ATA” (SATA), care va reprezenta o mult asteptata schimbare a PC-urilor noastre.Acest standard va aduce o noua crestere de performante ale hard disk-urilor, adica performanta exact acolo unde ar fi mai multa nevoie de ea (pentru ca hard disk-ul este cea mai lenta componenta a unui calculator). Se zvoneste ca standardul Serial ATA va fi lansat odata cu discurile cu platane, a caror densitate a datelor este crescuta la 60 GB. In momentul de fata, ghioceii primaverii SATA au inceput sa apara, purtand numele Seagate. Folosirea unor asemenea hard disk-uri este totusi aproape imposibila, in primul rand datorita faptului ca nu se gasesc deocamdata in vanzare discuri cu interfata SATA. Pe de alta parte, o interfata Serial ATA este unul dintre putinele lucruri de care mult prea multele chipset-uri de placi de baza duc lipsa deocamdata. Am zis aproape imposibila, pentru ca totusi Promise Technologies a anuntat un controler Serial ATA, iar Iwill si MSI au fost primii producatori de placi de baza ce, la randul lor, au anuntat cate un model ce se va folosi de interfata Promise. Probabil ca „boom”-ul mare se va produce simultan cu lansarea noilor procesoare AMD si a chipset-urilor aferente. Singurul lucru care respecta totusi legea lui Moore este capacitatea discurilor. Un motiv de bucurie sunt cele care se apropie de 100 GB si pot fi cumparate la preturi accesibile de orice doritor. Dat fiind acest lucru, consideram o investitie proasta achizitionarea unui hard disk cu o capacitate de sub 40 GB, cele de 60 GB fiind cel mai „fierbinte”, si profitabil, in acelasi timp, segment. Este drept, la nivelul actual al dezvoltarii software-ului, cu 20 GB se poate duce o viata linistita, chiar avandu-se in vedere si perioada de timp ce va urma. Dar daca tot avem posibilitatea, de ce sa nu dam cativa dolari in plus pe un drive cu o capacitate mai mare?

3.Standardul Serial ATA

Utilizata vreme indelungata pentru conectarea hard disk-urilor si a aparatelor CD-ROM, interfata EIDE (Parallel ATA) a fost standardul acceptat de toti producatorii de PC-uri. Steaua ei se indreapta spre apus, viitorul fiind reprezentat de noua interfata Serial ATA. P-ATA, cu o rata de transfer teoretica limitata la 133 MB/s, este destinata unitatilor cu rate de transfer medii. Mai mult, doar producatorii Maxtor si Samsung au suportat aceasta viteza, ceilalti oprindu-se la 100 MB/s.
Desi la prima vedere transferul simultan (paralel) al datelor este mai rapid decat cel in care sunt transmise consecutiv (serial), cele mai noi standarde utilizeaza tehnologii seriale: USB 2.0, Firewire, Ethernet, V-Link, MuTIOL, HyperTransport, RapidIO. Noua interfata este 100% compatibila cu vechile tehnologii. Cu Serial ATA se schimba doar modul de transfer, setul de comenzi ramane neschimbat. Serial ATA suporta toate aparatele ATA si ATAPI. Acestea pot fi conectate cu ajutorul unui adaptor P-ATA - S-ATA.
Nu trebuie actualizat nici BIOS-ul, nici sistemul de operare. Daca placa de baza este dotata cu conectori S-ATA, vom gasi in BIOS setarile necesare. Altfel, daca instalam un controller PCI cu conectori S-ATA, reglajele se vor realiza cu ajutorul BIOS-ului acestuia, care in general, se acceseaza imediat dupa tabelul cu rezultatele testului POST.
Serial-ATA este un nou inceput, rata maxima de transfer fiind de 150 MB/s, nu prea impresionanta. Noul standard are destule sanse de a se impune prin cresterea latimii de banda. Serial ATA Working Group va lansa S-ATA II cu 300 MB/s in 2004 si apoi S-ATA III cu o rata de 600 MB/s incepand cu 2007. Acest potential poate fi considerat suficient pentru urmatorii 10 ani. Limita actuala nu poate fi atinsa in momentul de fata de nici un hard disk, doar specificatiile modelului Raptor de la Western Digital (10000 RPM!) apropiindu-se de aceasta: 102MB/s, utilizand memoria tampon. Totusi, majoritatea controller-elor accepta doua hard disk-uri si ofera suport pentru RAID 0, RAID 1 si, poate, RAID 0,1.
ATA:
Prescurtare pentru Advanced Technology Attachment, o implementare de disc ce integreaza controller-ul pe aparat. Exista mai multe versiuni ale ATA, toate dezvoltate de Comitetul Small Form Factor (SFF):
ATA-1:
Cunoscut si ca IDE, suporta unul sau doua hard disk-uri, o interfata pe 16 biti modurile PIO 0, 1 and 2.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }