QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate cursuri

Lucrare intreprinderea S.C. “ROMBAT” S.A. BISTRITA1.1 PREZENTAREA INTREPRINDERII INDUSTRIALE S.C. “ROMBAT” S.A. BISTRITA

S.C. “ROMBAT” S.A. Bistrita este amplasata in municipiul Bistrita, strada Drumul Catatii nr. 6 judetul Bistrita- Nasaud si are in profil producerea de acumulatoare electrice acide cu placi de plumb pentru pornire autovehicule si pentru tractiune electrica.
Societatea a fost pusa in functiune in anul 1980 ca unitate industriala noua. In profil erau prevazute: acumulatoare electrice auto si industriale.
Pana in anul 1990 fabrica de acumulatoare a fost parte componenta a intreprinderii de produse electrotehnice Bistrita. Dupa despartire s-a numit Intreprinderea de Acumulatoare Bistrita.In baza legii 15/1990 s-a infiintat societatea comerciala ROMBAT SA Bistrita prin H.G. 1296/13 dec. 1990, prin desfiintarea Intreprinderii de Acumulatoare Bistrita.
Dotarea initiala a fost facuta cu utilaje importante de la firmele: Globe Union (SUA) si Bielamatik (Germania), precum si utilaje din tara de la Electrotimis.
S-a infiintat prin preluarea activului si pasivului Intreprinderii de Acumulatoare Bistrita care s-a desfiintat.
La acea data statul era actionar unic reprezentant prin AGA, compusa de trei membrii. AGA sprijina activitatea Consiliului de Administratie, al Societatii Comerciale ROMBAT S.A. Bistrita (compus din 5 membrii) din care face parte si directorul comercial al unitatii.
S.C. ROMBAT S.A. a ajuns la forma de organizare finala in care functioneaza la aceasta data in anul 1996 cand a devenit firma cu capital privat, din acel an avand o evolutie constant ascendenta.
Capitalul social este fixat la suma de 13.801.775.000 lei, impartit in 552.071 actiuni nominative in valoare nominala de 25.000 lei fiecare, capital in intregime subscris si varsat.
Capitalul social este impartit intre urmatorii actionari:
a) asociatia PAS ROMBAT: 62,17% din actiuni;
b) 662 persoane fizice: 37,83% din actiuni.

1.2. CARACTERIZAREA SOCIETATII COMERCIALE

1.2.1. SCOPUL SI OBIECTUL DE ACTIVITATE AL SOCIETATII

Scopul societatii este producerea si comercializarea produselor care fac obiectul de activitate al societatii comerciale.

1.2.2. OBIECTUL DE ACTIVITATEObiectul de activitate al societatii este:
a) executia si comercializarea de acumulatoare;
b) activitati de import – export;
c) transport intern si international; servicii de intermediere prin bursa;
d) fabricarea si comercializarea de piese injectate din mase plastice;
e) servicii de intermediere prin bursa;
f) activitati de proiectare, cercetare si service in domeniu;
g) lucrari de intretinere si reparare a utilajelor si instalatiilor;
h) comercializarea cu ridicata si amanuntul a tuturor produselor rezultate din obiectul de activitate, precum si de produse si nealimentare, prin retea proprie pentru terti si prin terti.
Pentru producerea si comercializarea produselor care fac obiectul de activitate al societatii, aceasta se imparte in sectoare.
Sectoarele care compun activitatea de baza a S.C.:
• Sectia confectionat placi, cu componentele:
1) atelier turnare gratere si accesorii;
2) atelier fabricare oxid de plumb;
3) atelier fabricare pasta;
4) atelier umplere buzunare;
5) atelier formare placi;
6) atelier formare acumulatoare (in bloc);
7) atelier spalare, uscare si finisare placi;
8) atelier confectionare buzunare.
• Sectia montaj acumulatoare, cu compartimentele:
- atelier intretinere utilaje.
• Sectoarele auxiliare care deservesc activitatea de baza:


1) corp deservire auxiliare: fabricare electrolit, tratare ape uzate, acide;
2) statie de compresoare;
3) depozit de carburanti.
In procesul de fabricatie se degaja o serie de noxe cum ar fi: praful de plumb si acidul sulfuric (sub forma lichida sau aerosoli).
Alaturi de ROMBAT S.A. in tara mai exista un producator important de baterii si acesta este ACUMULATORUL S.A.
In tara mai sunt si cateva firme particulare (ex. TUROMA SRL Bucuresti) care ambaleaza acumulatoare auto cu subansamble componente de la terti. Capacitatile lor sunt foarte mici, de neluat in consideratie.
Preturile practicate la produsele acestor firme sunt cca.20% mai mari decat al celor 2 societati amintite mai sus.
Pe piata interna se mai vand si acumulatoare auto importate. Preturile de desfacere a acestor produse sunt cel putin 40% superioare produselor indigene.
Preturile bateriilor in USD au scazut fata de anii precedenti, avand cel mai scazut pret pe piata romaneasca la calitate similara cu a produselor straine de marca.

1.3. PIATA AGENTULUI ECONOMIC

1.3.1. PIATA INTERNA (contracte incheiate, relatii traditionale, segmentele de piata vizate).
Desfacerea acumulatoarelor se face pe baza de contracte incheiate cu principalii utilizatori sau cu unitati comerciale precum si prin vanzarea cu amanuntul la magazinele proprii din municipiul Bistrita.

Cumparatorii principali (traditionali):
1. SNCFR
2. ROMAN SA
3. DACIA SA PITESTI
4. ROMTELECOM
5. RATL BISTRITA-NASAUD
6. ARO SA CAMPULUNG
1) RENEL
2) TRACTORUL SA
3) DACIA SERVICE
4) UNIO SA SATU-MARE
5) REGIILE MINIERE
6) RODAE AUTOMOBILE
Segmentele de piata vizate sunt: in special agricultura, transporturi, constructia de automobile, tractoare, comertul cu ridicata si amanuntul.
Pretul bateriilor in USD a scazut fata de anii precedenti, avand cel mai jos pret pe piata romaneasca la calitate similara cu a produselor straine, de marca. S-a asigurat un service bun, publicitate si facilitati contractuale care sa-i incurajeze pe clientii nostrii. Toate acestea ne-au ajutat sa vindem 600 Mwh, cu 13% mai mult ca in 1997 si sa ocupam 56% din piata de baterii auto.

1.3.2. PIATA EXTERNA

Societatea realizeaza un volum de vanzari la export de 10% din total vanzari.
Productia 1998 . ..600 Mwh
10% x 600 Mwh . ..60 Mwh

Pentru realizarea acestui obiectiv ROMBAT SA si-a indreptat atentia catre Europa de Est (Rusia, Ucraina, Moldova, Belarus), dar si catre piete din tari cum ar fi: Finlanda, Ungaria si Italia, adaptandu-si preturile sale la preturile acestor piete. In momentul de fata, pretul bateriilor pe piata mondiala fiind destul de redus.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }