QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate transporturi

Conventia vamala referitoare la transportul international sub acoperirea carnetelor TIR
Conventia vamala referitoare la transportul international sub acoperirea carnetelor TIR

 

Este una dintre cele mai importante reglementari internationale referitoare la transporturi, incheiata la Geneva la 15 ianuarie 1959 acorda transportatorilor avantaje de ordin vamal, menite sa faciliteze traficul international de marfuri.

Autovehiculele care circula sub acoperirea carnetelor TIR beneficiaza de eliminarea operatiunilor de deschidere in punctele vamale ale tarilor de tranzit, pentru controlul vamal ceea ce determina reducerea duratei transportului, diminuand posibilitatea degradarii  marfurilor.Organele vamale din tara de expediere a marfurilor, dupa controlul vamal al autovehiculului respectiv, aplica acestuia sigiliile TIR.

Organele vamale din tarile de tranzit, controleaza autovehiculele numai sumar, verificand in special starea sigiliilor.

Sistemul TIR se bazeaza pe Conventia TIR. Sistemul TIR este un sistem de tranzit international pentru marfurile transportate integral sau partial  pe cale rutiera, singurul sistem de tranzit cu acoperire la scara mondiala .

Avantajele utilizarii Sistemului TIR:

Ø     Incurajeaza dezvoltarea comertului international in conditii de siguranta (acces controlat, posibilitatea urmaririi).

Ø     Reduce costurile de transport   prin reducerea formalitatilor si a intarzierilor in tranzit.

Ø     Faciliteaza deplasarile in tranzit  prin aplicarea de controale si documentatie standardizate.

Ø     Marfurile se deplaseaza peste frontierele internationale cu un minim de interferenta.

CONVENTIA T.I.R.- „Conventia vamala, referitoare la transporturile internationale de marfuri sub acoperirea carnetului T.I.R.”. A fost adoptata in anul 1959 in cadrul Comitetului pentru transporturile interioare ale C.E.E.-O.N.U., si care a intrat in vigoare in 1960. Aceasta prima Conventie a fost revizuita in anul 1975 de catre Comisia Economica pentru Europa din cadru O.N.U. si a intrat in vigoare in 1978.

Romania a aderat la Conventia TIR prin Decretul Consiliului de Stat nr. 420 din 1979, publicat in Buletinul Oficial nr. 98/10.12.1979.

In sensul prezentei Conventii, prin „operatiune T.I.R.” se intelege transportul marfurilor de la un birou vamal de plecare, la un birou vamal de destinatie, sub regimul denumit „ Regimul T.I.R.” stabilit prin aceasta Conventie. Prezenta Conventie priveste transportul marfurilor efectuate fara descarcari si reincarcari, pe una sau mai multe frontiere, de la un birou vamal de plecare al unei parti contractante, in vehicule rutiere, ansamble de vehicule sau in containere, cu conditia ca o parte din traseu intre inceputul operatiunii T.I.R. si terminarea ei, sa fie un traseu rutier.

Transporturile trebuie sa aiba loc sub garantia asociatiilor agreate conform dispozitiilor Art.6 al acestei conventii si trebuie sa fie efectuate sub acoperirea unui carnet T.I.R..

 Marfurile transportate sub regim T.I.R. nu vor fi supuse la plata sau la consemnarea drepturilor si taxelor de import sau de export la birourile vamale de trecere. Fiecare parte contractanta va putea imputernici anumite asociatii sa elibereze carnete T.I.R., fie direct, fie prin intermediul unor asociatii corespondente si sa se constituie garantie. 

Pentru atingerea acestor obiective s-a eliberat Conventia T.I.R. care are la baza urmatoarele principii:

Ø     Asigurarea vehiculelor sau containerelor destinate transportului international de marfuri, solicitate de Conventia T.I.R., consta in faptul ca acestea trebuie sa fie construite incat sa permita accesul in interior dupa ce au fost sigilate de organele vamale;

Ø     Sistemul de asigurare internationala este astfel conceput incat taxele vamale pentru asigurarea transportului pentru perioada de tranzit sa fie acoperite in orice moment de o asociatie garanta nationala daca transportatorul nu poate fi responsabil;

Obiectivul principal al sistemului T.I.R. este acela de a realiza un echilibru intre urmatoarele doua cerinte:

Ø     pe de o parte dorinta transportatorilor de a reduce cat mai mult formalitatile vamale de frontiera, stationarile indelungate in scopul realizarii unor transporturi de calitate intr-un timp cat mai scurt;

Ø     pe de alta parte cerinta organelor vamale din tarile tranzitate de a se realiza un control vamal la frontiera in vederea respectarii legislatiei, in fiecare tara.

 

Ca regula generala, marfurile transportate in sistemul T.I.R., in vehiculele sau containere sigilate, nu sunt verificate pe parcurs de autoritatile vamale acesta fiind marele avantaj al sistemului pentru transportator. Desigur, aceasta prevedere generala nu exclude dreptul organelor vamale de a efectua verificari ori de cate ori considera necesar sau daca apar suspiciuni cu privire la legalitatea unor transporturi.

“Incepand cu 01 ianuarie 2007,  Romania in calitate de stat membru aplica Conventia TIR  cu respectarea particularitatilor aferente, respectiv Uniunea Europeana este considerat un singur teritoriu din punct de vedere al utilizarii regimului TIR. In acest sens, carnetul TIR poate fi utilizat in Uniunea Europeana atunci cand:
Ø     operatiunea TIR incepe in afara UE si se incheie in UE;

Ø     operatiunea de tranzit incepe in UE si se incheie in afara UE;

Ø     operatiunea incepe si se incheie in afara UE, cu tranzitarea teritoriului UE.

Ø     operatiunea incepe si se incheie in UE, cu tranzitarea unei tari terte, care este parte contractanta a Conventiei TIR.[1]” 

Incepand cu data de 1 Ianuarie 2009, legislatia Uniunii Europene si programul Comisiei Europene „Vama-Electronica” prevad obligatia ca datele din carnetul TIR sa fie transmise biroului de plecare/de intrare in Comunitate, in

format electronic in NCTS (Noul Sistem Computerizat de Tranzit).

Prin urmare, la autoritatea vamala se vor prezenta:

Ø     Carnetul TIR (care ramane instrumentul legal in aplicarea regimului TIR);

Ø     Documentele care insotesc transportul;

Ø     Documentul electronic cu datele din carnetul TIR.

In Romania documentul electronic cu datele din carnetul TIR va putea fi transmis biroului vamal in aplicatia NCTS-RO:

Ø     De catre transportatorii care vor solicita acces la aplicatia NCTS-RO, componenta TIR sau,

Ø          De catre comisionarii in vama, care vor solicita acces la aplicatia NCTS-RO.conventie TIR.

  

Principalele obiective ale introducerii NCTS/TIR sunt:

Ø     Facilitarea confirmarii si descarcarii cu operativitate a operatiunilor TIR in

statele membre, prin inlocuirea confirmarii manuale (transmiterea postala a

voletului nr.2) cu confirmarea informatica (transmiterea de mesaje

electronice in NCTS);

Ø     Urmarirea operatiunilor TIR neincheiate si facilitarea efectuarii procedurii de cercetare, in vederea stabilirii debitorului si a locului nasterii datoriei vamale;

Ø      Controlul la nivelul Comunitar, al tuturor miscarilor in tranzit cu carnet TIR.[1] www.customs.ro Autoritatea Nationala  a Vamilor
{ Politica de confidentialitate } Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2019 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }

Referate similare:Cauta referat