QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate transporturi

Canalul Kiel
Canalul Kiel

Construirea Canalului Kiel la sfarsitul secolului al XIV-lea a scurtat distanta dintre Marea Baltica si Marea Nordului cu aproape 173 Mm (320km) scutind navele sa ocoleasca Peninsula Iutlandei.

Principalele caracteristici ale Canalului Kiel sunt urmatoarele:

-        lungime : 98km

-        latimea inferioara : 43m

-        latime superioara : 104m

-        adancime minima : 11m

-        pescaj admis : 7.8m

-        inaltimea maxima a catargelor : 30m

-        viteza maxima de tranzitare: 8.5 nd

-        durata medie a tranzitului prin canal: 7 ore

-        la cele doua capete ale canalului se afla un sistem de ecluze duble.

Canalul Kiel (cunoscut si sub numele Kaiser Wilhelm Canal) a fost construit intre anii 1887-1895, prin sudul Peninsulei Iutlanda, intre Golful Kiel din Marea Baltica si Golful Helgoland din Marea Nordului.

Initial canalul a fost destinat sa slujeasca scopurile strategice ale Gemaniei, care dorea sa-si asigure trecerea flotei de razboi pe traseul cel mai scurt, fara a fi nevoita sa foloseasca drumul prin strantorile Skagerrak, Kategat si Sund. La inceput canalul a fost folosit exclusiv de catre navele germane.

Mai tarziu, prin tratatul de la Versailles din 1919, canalul avea sa fie internationalizat, asigurandu-se libertatea navigatiei prin canal.

Canalul Kiel porneste de la Bruusbuttelkoog, port situat la Marea Nordului, in apropierea gurii de varsare a fluviului Elba, apoi traverseaza landul Schleswing-Holstein si se intinde pina la Holstenaudin Golful Kieldin sud-vestul Marii Baltice.

Porturile Canalului Kiel sunt: Bruusbuttelkoog (la Marea Nordului), Holtenau (la Marea Baltica) si Rendsburg, situat la 35km fata de Holtenau.

Trecerea peste canal este asigurata de 7 poduri, acestea limitand inaltimea catargelor navelor la 30m.

Importanta economica a canalului este justificata de scurtarea rutelor de navigatie dintre porturile Marii Baltice si majoritatea porturilor europene sau chair de pe alte continente.

Cateva exemple in acest sens:

-        distanta dintre Hamburg si Kiel este de

-    351Mm prin Stramtorile Daneze

-    118 Mm prin Canalul Kiel

-    233 Mm distanta economisita

-        folosirea canalului de catre toate navele care pleca din porturile Angliei scurteaza rutele spre porturile din Marea Baltica, in medie cu 170 Mm

-        rutele dintre marile porturi Rotterdam, Anvers, Londra, Dunkerque, Le Havre sau Amsterdam si porturile din Marea Baltica sunt mai scurte cu circa 200 Mm fata de rutele care leaga aceleasi porturi pe traseul ce include stramtorile daneze.

Trebuie subliniat faptul ca ecluzele construite la cele doua extremitati ale canalului au atat rolul de a asigura acelasi nivel al apei de pe canal cat si de a proteja canalul impotriva mareelor din Marea Baltica si Marea Nordului.

Canalul are astazi un trafic foarte intens intre cele doua mari.


loading...Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }

Referate similare:loading...


Cauta referat