QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.

AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate psihologie

Abordarile dezvoltarii psihosexualeAbordarile dezvoltarii psihosexuale

             Investigarea cazurilor clinice il conduc pe Freud la concluzia ca primii cinci ani de viata au un efect permanent asupra dezvoltarii personalitatii. El a tras concluzia ca exista cinci etape ale dezvoltarii prin care copiii trec, cunoscute sub denumirea de stadii psihosexuale, datorita accentului pus de Freud pe sexualitate, ca imbold launtric fundamental in dezvoltare

              In timpul fiecarui stadiu satisfacerea este obtinuta pe masura ce libidoul (sau energia sexuala) este directionata spre diferitele parti ale corpului. El s-a referit la “instinctele sexuale” desi in atribuirea acestui termen  copiilor, Freud a utilizat termenul sexual mai mult  cu sensul de placere fizica. Fiecare stadiu aduce dupa sine un set de probleme care trebuie depasite in raport cu dezvoltarea de mai tarziu. Esecul in negocierea satisfacatoare  a unui anumit stadiu - prin frustrare sau suprasatisfactie - determina fixatia sau stagnarea dezvoltarii in acel stadiu, iar cazurile severe vor duce la aparitia nevrozelor in viata de adult.

            1. Stadiul oral (0-1 an), are ca zona erogena gura, iar descarcarea libidoului are loc prin actul suptului. In consecinta, placerea suptului se va functiona si dincolo de nevoile alimentare prin sugerea degetelor, a jucariilor, hainelor, ceea ce ii confera o coloratura libidinala. Ortodoxismul psihanalitic repereaza existenta a doua substadii distincte in faza orala:

    *cea pasiva, cand copilul se identifica pana la contopire cu mama sa. In aceasta comuniune aproape perfecta, mama beneficiaza de intreaga afectiune a sugarului, caci a iubi mama semnifica a se iubi pe sine insusi. Este ceea ce Freud desemna prin autoerotism.

    *cea activa apare din cauza frustrarilor de moment (mama nu raspunde intotdeauna  la chemari, nu-i da sa manance de cate ori vrea) ceea ce il obliga pe copil sa realizeze treptat ca el si propria sa mama sunt doua entitati distincte. Acum atitudine fata de mama devine ambivalenta, deoarece aceasta este deopotriva sursa de confort si de disconfort.

           Analizand stadiul oral K. Abraham il subdivide in stadiul oral precoce, in care predomina activitatea de supt si stadiul sadic oral, care se instaleaza odata cu aparitia dintilor, cand primatul il detine placerea de a musca. Daca pima etapa este mai satisfacatoare, copilul devine dependent, pasiv si extrem de credul (bun sa inghita orice). Daca insa principala placere provine din muscat si mestecat, copilul devine extrem de agresiv, verbal si fizic.

           Marea problema a stadiului oral este intarcarea, care genereaza nu numai o frustrare asupra zonei erogene si o schimbare a modului de alimentare, ce confera copilului un spor de independenta avand profunde efecte pe plan afectiv. Freud considera ca intarcarea brutala poate  fi sursa unor traume dramatice pe plan psihic, deoarece pana acum, mama ca destinatar al iubirii si cea care hraneste formau un tot unitar, ori pierderea  ultimei ipostaze are repercursiuni asupra celei dintai. Acesta e motivul pentru care psihanalisti pledeaza pentru o derulare lina a acestui eveniment.

      Intarcarea brutala se poate materializa prin doua consecinte majore:

     a) fenomenul de fixare la stadiul oral care determina o conservare a formelor sale, pe parcursul evolutiei viitoare a individului. Astfel este lezata capacitatea individului de a urma succesiunea fireasca a stadiilor ontogenetice, in drum spre maturitate.

      b) fenomenul de regresare  ce apare in cazuri extreme, datorita unei intamplari existentiale dramatice care il determina pe individ  sa se intoarca la serenitatea varstei orale. Aici se proate opera o noua subdiviziune:

             -  regresiune libidinala - pierderea mamei din diverse motive si neinlocuirea ei de o alta persoana poate genera melancolii profunde care pot duce chiar la suicid. Exista si situatii in care subiectul se autoclaustreaza in pasivitatea specifica stadiului oral

             -   regresiunea obiectuala, cand prilejul sublimei bucurii existentiale redevine hrana, de unde si o aviditate exagerata pentru satisfactii de ordin nutritiv. Uneori poate aparea si reversul, cand individul refuza total sa se hraneasca, chiar cu riscul de a-si prejudicia viata.

Faza orala poate lasa reziduuri pentru intreaga viata a individului: atractia deosebita pentru dulciuri, bomboane sau mancare in general, pasiunea pentru fumat, alcool sunt simptomatice in acest sens.

              2. Stadiul sadic anal (1-3 ani), in acasta faza are loc o deplasare a zonei erogene spre o alta regiune a corpului - mucoasa anala. Dezamorsarea libidoului are loc prin doua procese antagonice - expulzia si retentia materiilor fecale. Astfel, eliminarea excrementelor provoaca mucoasei anale o vie excitatie oferind copilului o noua sursa de placere. Aceasta este varsta la care copilul va fi deprins cu olita  si Freud considera ca aceasta deprindere ar putea influenta personalitatea ulterioara a copilului. Daca parintii copilului sunt prea severi, copilul ar putea deveni anal-retentiv, facandu-I placere sa retina materialele fecale in loc sa ceara imediat olita. In acest caz, dupa Freud, va deveni in viata un tip egoist, lacom si incapatanat. Pe de alta parte daca folosirea olitei I se pare deosebit de placuta, ar putea deveni anal-expulziv si in viata va deveni extrem de darnic, risipitor, dezorganizat.

In plus daca deprinderea cu olita  a avut loc prea devreme sau prea tarziu, copilul ar putea capata o fixatie anala, care I-ar putea afecta si caracterul. Personalitatea anala dupa Freud, este caracterizata printr-o obsesie pentru curatenie si pentru ordine, avaritie, ritualism si de prea putina spontaneitate, creativitate.