QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate pedagogie

De la vucea la brainstorming
DE LA VUCEA LA BRAINSTORMING

Grup Scolar „Dimitrie Leonida” Petrosani

 

Titlul lucrarii, in lumea dascalilor, nu surprinde si cred ca este bine inteles. Dascalul Vucea este un exemplu clar de „pedagog de scoala veche” care cere supunere din partea elevilor si ascultare aproape dumnezeiasca a cuvintelor sale. Barbu Stefanescu Delavrancea ni-l da exemplu „pozitiv” pentru acea vreme pe acest dascal atotcunoscator, caz intalnit, e drept, din ce in ce mai rar si la unii dintre colegii nostri. An de an, zi de zi, majoritatea cadrelor didactice se straduiesc sa depaseasca procesul de predare-invatare din didactica traditionala intr-un proces de invatare modern, de la modelul „magister dixit” la libertatea totala a „scolii active”.Luate in forma initiala, metodele traditionale sunt centrate pe activitatea profesorului, iar elevul este privit ca obiect al instruirii in loc sa devina subiect al actului de instructie si educatie, al propriei sale formari. Profesorul trebuie sa inteleaga rolul metodelor pe care le utilizeaza in lectie, astfel incat sa nu fie tentat sa substituie efortul propriu al elevului, dandu-i cunostinte de-a gata si situatii problematice dinainte rezolvate. In aceasta situatie elevul renunta la invatare sau apeleaza la o memorare neeficienta a informatiilor, iar gandirea si imaginatia sunt practic nefolosite.

Intr-o lectie obisnuita, traditionala, elevii sunt in banci, cu privirile atintite la profesor. Asculta explicatia, apoi incearca sa reproduca ceea ce li s-a explicat dupa ce au acceptat in mod pasiv ideile transmise. Este o lipsa de cooperare, fiecare elev lucreaza izolat.

Intr-o lectie moderna, bazata pe strategii didactice centrate pe invatare, elevii privesc unii la altii, comunica si realizeaza un schimb de idei cu ceilalti. Fiecare isi poate exprima punctul de vedere si coopereaza la rezolvarea sarcinilor de lucru, iar in parteneriat cu profesorul gasesc raspunsurile la problemele neintelese.

Rolul profesorului intr-o lectie obisnuita este de a expune, de a tine prelegeri si a impune puncte de vedere.

Intr-o lectie moderna, profesorul usureaza si modernizeaza invatarea, ii ajuta sa inteleaga si sa explice punctele de vedere fiind un partener in invatare.

Modul de realizare a invatarii prin metode traditionale se face prin memorare si reproducere de cunostinte, iar invatarea duce la competitie intre elevi cu scopul de ierarhizare.

Prin metode moderne invatarea duce la formarea de competente si deprinderi practice si se realizeaza prin cooperare.

In ceea ce priveste evaluarea, prin metode traditionale, se urmareste ce stie elevul si cat de multa informatie detine, vizandu-se ierarhizarea elevilor.

Prin metode moderne, evaluarea vizeaza masurarea si aprecierea competentelor, adica ce stie sa faca elevul cu ceea ce stie. De asemenea vizeaza progresul in invatare la fiecare elev si nu in ultimul rand pune accent pe elementele de ordin calitativ (valori, atitudini).

Invatarea prin cooperare este modul de organizare a activitatii didactice pe grupuri mici cu scopul de a maximiza atat propria invatare, cat si a celorlalti colegi.

Elevii, invatand in grupuri mici, de patru, sase persoane, cat si in perechi, se exprima mai usor, nu mai sunt stresati, vorbindu-si unul altuia. Ei participa efectiv la actul invatarii, inclusiv elevii timizi, cu posibilitati intelectuale sau de exprimare mai reduse. Acest lucru le sporeste increderea in fortele proprii, in performantele lor, contribuind la dezvoltarea intelectuala si la socializarea lor.

Metodele moderne sunt benefice si pentru elevii buni la invatatura pentru ca acestia se confrunta permanent cu alti coechipieri si cu sine avand posibilitatea sa sintetizeze, dand o forma coerenta ideilor ce provin de la ceilalti colegi de echipa.

In concluzie, elevii care realizeaza sarcini de invatare prin cooperare in grup au performante scolare mai bune, un numar mai mare de competente sociale pozitive si o mai buna intelegere a continuturilor si deprinderilor pe care si le formeaza.

Pentru a aplica invatarea prin cooperare profesorul trebuie sa aiba in vedere mai multe aspecte:

►cum vor fi structurate grupurile (vizuali, auditivi, practici)

►ce roluri au membrii grupurilor

►sa li se explice clar ce au de facut in cadrul grupurilor

►sa fie monitorizate grupurile si sa se intervina acolo unde intampina dificultati

►invatarea sa fie evaluata

Invatarea prin cooperare se poate realiza prin :
metoda predictiei (elevii din grup sunt solicitati sa anticipeze derularea evenimentelor care vor fi prezentate intr-un text, pornind de la cativa termeni cheie care vor aparea in text)

brainstorming (mod simplu si eficient de a genera idei noi)

tehnica „ciorchinelui” (tehnica prin care se stimuleaza evidentierea legaturilor dintre idei; este o modalitate de a realiza asociatii noi de idei sau de a releva noi sensuri ale ideilor)

tehnica ganditi/ lucrati in perechi/ comunicati (presupune o activitate de invatare prin colaborare care consta in stimularea elevilor de a reflecta asupra unui text colaborand cu un coleg in formularea ideilor pe care le comunica apoi celorlalti, intregii clase)

investigatia comuna si reteaua de discutii (activitate ghidata de una sau mai multe intrebari formulate de profesor si care admit raspunsuri diferite, rezultat al unor optiuni bazate pe argumente pro si contra)

metoda „Stiu / Vreau sa stiu / Am invatat (modalitate de constientizare, de catre elevi, a ceea ce stiu sau cred ca stiu referitor la un subiect, o problema si, totodata, a ceea ce nu stiu si ar dori sa stie / sa invete)

Folosind aceste metode (si nu numai) in grupuri, elevii se obisnuiesc cu rezolvarea unor sarcini „contra cronometru” si le mareste responsabilitatea, gradul de implicare si incredere in fortele proprii. Ei devin mai toleranti, accepta ideile altora, invata sa critice cu argumente idei si nu oameni si observa ca intotdeauna se mai poate aduce o completare, se mai poate aduce in discutie o noua perspectiva asupra unui subiect.

Poate ca si Domnu’ Vucea daca ar fi trait in acest secol s-ar fi adaptat, cei drept mai greu, la cerintele didacticii moderne, la metodele complexe de lucru cu elevii si ar fi ajuns in cele din urma sa foloseasca si brainstormingul.

Bibliografie:

„Metodica predarii informaticii si tehnologiei informatiei”, Carmen Petre, Daniela Popa, ed. Arves, 2002

Ghid metodologic – aria curriculara „Matematica si stiinte ale naturii”, C.N.C., 2002

Metode active folosite „ – Formarea cadrelor didactice CCD – Hunedoara

http://www.didactic.ro/files/10/00metode_moderne_-_cerc_pedagogic,__05.04.2006.ppt
{ Politica de confidentialitate } Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2019 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }

Referate similare:Cauta referat