QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate pedagogie

Consideratii teoretice - didactica predarii
Consideratii teoretice - didactica predarii

 

Componenta fundamentala a procesului de invatamant si implicit a didacticii este activitatea de predare alaturi, desigur, de celalalt pol al axei didacticii care este invatarea. Asa cum am aratat, didactica studiaza procesul de invatamant prin prisma relatiei dintre predare si invatare, dintre conduitele pedagogice ale subiectului actiunii predarii si modalitatile de raspuns ale obiectului – elevii/studentii in vederea asigurarii unei armonii dintre ele. Predarea se defineste astfel in relatie cu invatarea, intre ele instituindu-se raporturi de interconditionare si interdependenta functionala. Noile reconsiderari teoretico-metodologice si praxiologice ale invatamantului implica si reforme de ordin metodic in planul predarii, aceasta activitate fiind strict legata de invatare si chiar de evaluare. Sensul de simpla transmitere ori comunicare de cunostinte, priceperi si deprinderi nu mai corespunde actualelor cerinte ale invatamantului modern, predarea fiind tot mai strans legata de invatare, ele practic fiind indestructibil unite in procesul comun si unitar de invatamant.

Sintagma prin care prin predarea se realizeaza doar un transfer informational este substituita cu dimensiunea formativa, aspectul instructiv cu cel educativ.Totusi predarea devine un atribut prioritar al cadrelor didactice si se defineste ca a fi actiunea cadrului didactic de transmitere a cunostintelor la nivelul de comunicare unidirectional dar aflat in concordanta cu anumite cerinte metodologice care conditioneaza invatarea, in general, invatarea scolara in mod special. Este deci latura procesului de invatamant intentionata, programata, organizata si constienta de comunicare de catre profesor a cunostintelor teoretice si practice care stau la baza invatarii.

Predarea presupune elaborarea de catre profesor a unei strategii didactice in cadrul careia se urmaresc mai multe obiective:

a.    clarificarea scopului actiunii instructiv-educative – fixarea obiectivelor didactice si operationale;

b.    stimularea interesului si a motivatiei de invatare;

c.    gradarea ascendenta a sarcinilor cu care se confrunta angajarea eficienta a elevilor/studentilor in procesul de invatare;

d.    evaluarea rezultatelor pentru stabilirea eficientei influentei exercitate.

Ca orice activitate umana, predarea este condusa de scopuri si obiective urmarind finalitati determinate. Ele rezida in schimbarea ameliorativa a constiintei si a conduitei individului uman in formare – maturizare sau in progres continuu avand in acest sens, pe langa anumite obiective, si anumite continuturi. In ultima instanta predarea implica producerea unor rezultate in conduita elevilor cu resorturi in plan psihologic si comportamental.

Predarea este o activitate cu dubla functionalitate: de transmitere (comunicare a unor cunostinte, priceperi, abilitati, deprinderi, modele comportamentale) si de invatare a altora. Inseamna instruire si, totodata, inseamna educatie. In scoala predarea devine principala activitate de care depinde intregul proces de invatamant. Desi specifica activitatii profesorului, predarea poate antrena si elevul/studentul in desfasurarea ei. Dupa unii autori (I. Neacsu) ea inseamna o activitate comuna, a profesorului si a elevilor/studentilor, acelasi autor dezvaluind mai multe sensuri ale predarii: predarea in care cel care invata este obiectul direct al actiunii si predarea in care obiectul direct al actiunii il constituie elementele de continut (invatatorul, profesorul cer elevilor sa reconstruiasca problema pe baza datelor cunoscute).

Predarea implica si alte atributii si roluri de natura didactica:

Ø   prin intermediul predarii se planifica si proiecteaza producerea schimbarilor dorite;

Ø   se precizeaza natura schimbarilor (prin intermediul obiectivelor  de urmarit);

Ø   determina continutul acestor schimbari;

Ø   organizeaza si dirijeaza producerea schimbarilor;

Ø   organizeaza conditiile care favorizeaza aparitia schimbarilor;

Ø   controleaza si apreciaza nivelul la care se realizeaza schimbarile asteptate, concretizate in rezultatele invatarii.

Se desprinde ca predarea implica in mod legic si logic schimbarea in comportament, gandire, atitudine, motivatie etc. fiind cu mult mai mult decat un simplu transfer informational. Definim astfel predarea ca a fi un ansamblu de actiuni si operatii sistematice intreprinse de profesor in vederea organizarii si desfasurarii optime a invatarii. Implica in acest sens organizarea, conducerea, planificarea, orientarea, comunicarea, stimularea si evaluarea celor predate.

Pe langa actiunea de comunicare, predarea se mai realizeaza si vizeaza, totodata, si alte functii:

a.      stabileste directiile invatarii – obiectivele invatarii;

b.     pune elevii/studentii in raport cu materialul de invatat;

c.      organizeaza activitatea de invatare si conditiile care faciliteaza invatarea;

d.     impune succesiunea fazelor si evenimentelor de invatare – dozeaza eforturile de invatare si gradeaza sarcinile de invatat;
e.      dirijeaza experientele sau operatiile de invatare;

f.      stimuleaza interesul si incurajeaza efortul de invatare si participare;

g.     asigura retinerea si transferul cunostintelor;

h.     apreciaza rezultatele si evalueaza progresele, corecteaza greselile de invatare, amelioreaza si regleaza mersul invatarii – progresul acestei activitati, dinamica intregului proces de invatamant.

Predarea depinde de mai multi factori:

1.     de ceea ce declanseaza si mentine invatarea, adica de continutul sau materia de studiat – ce se invata;

2.     de ceea ce da sens invatamantului – obiectivele urmarite – de ce invata;

3.     de posibilitatile metodelor si mijloacelor utilizate – prin ce metode si mijloace se invata;

4.     de influentele posibile ce vin din mediul inconjurator – la ce influente ne putem astepta;

5.     de modul cum realizam procesul de instruire – educare – cum vom face;

6.     de obiectul actiunii educationale - cui se face predarea – cui predam;

7.     de subiectul actiunii - cine preda.

Aceste variabile pot fi prezentate schematic ca a fi variabile ale unui anumit „spatiu de instruire”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

            Eficienta predarii este conditionata de mai multi factori, printre care un rol deosebit revine stilului de predare al profesorului, stil care se evalueaza ca a fi o constanta a personalitatii profesorului si care reflecta conceptia si competentele pedagogice ale acestuia. Asupra acestei problematici vom reveni in alta secventa a cursului.

 
{ Politica de confidentialitate } Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2019 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }

Referate similare:Cauta referat