QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate pedagogie

Corelarea interdisciplinara in predarea matematicii
CORELAREA INTERDISCIPLINARA IN PREDAREA MATEMATICII


In prima lor faza de dezvoltare, stiintele tehnice intrasera prin intermediul procedeelor de masura a marimilor fizico-chimice in legaturi doar indirecta cu teorii si mijloace clasice ale matematicii, folosite sau promovate de stiintele fizico-chimice ale naturii.
Pe masura constituirii lor sistematice, stiintele tehnice au intrat insa si in relatii directe tot mai stranse (in contact direct) cu matematica, folosind teorii ale acesteia sau promovand cercetarile in anumite ramuri ale acesteia.
Domeniile la care au facut apel preocuparile ingineresti sau in care acestea au promovat direct cercetarile lor fac parte din ramuri ale matematicii care s-au diversificat tot mai mult, pe masura ce acestea au trecut de la tehnica energiei din faza masinismului si a mecanizarii, la tehnica informatiei si a codului din faza automatizarii si a sistemului complex.
In mecanica tehnica a mecanismelor tot mai complexe si viteze de lucru tot mai mari, de care are nevoie industria moderna, s-a dezvoltat programul de structura a mecanismelor, care a folosit, pentru alcatuirea schemelor moderne, corespunzatoare, mijloacele algebrei liniare, ale calculului matriceal. Solutii optime in sinteza mecanismelor cu came si rezultate in precizia functionala a acestora au putut fi obtinute cu ajutorul metodelor variationale si al programarii matematice, conjugate cu realizarea unor algoritmi de calcul corespunzatori, pentru folosirea de calculatoare in efectuarea calculelor complexe pe care le implica rezolvarea acestor probleme.
Aceasta interdependenta intre matematica si disciplinele tehnice este posibila deoarece limbajul matematic este universal, international ceea ce ajuta la circulatia si acumularea ordonata a rezultatelor matematice prin efortul comun al tuturor generatiilor.
Legile fundamentale ale materiei nu pot fi exprimate altfel decat intr-o forma matematica, prin expresii in care apar relatii intre marimi fizice caracterizate cu ajutorul numerelor.
Imposibilitatea substituirii instrumentului matematic cu un alt instrument mai intuitiv, mai simplu, face ca prezentarea aplicatiilor unor metode matematice in alta stiinta sa fie o problema relativ dificila. Din punct de vedere obiectiv, aceasta se datoreaza faptului ca trebuie imbinat abstractul caracteristic matematicii cu intuitivul caracteristic diverselor stiinte ale naturii.
Interdisciplinaritatea constituie o modalitate a stiintei contemporane, realizata indeosebi sub aspect metodologic, fiind o problema cu finalitate si in practica stiintifica umana.
Interdisciplinaritatea constituie, in primul rand, o incercare de a reda unitatea stiintei in ansamblul ei, ca reflectare a unitatii reflective.
Prin caracterul interdisciplinar al invatamantului se intelege un invatamant care sa creeze elevilor imaginea unitatii realitatii, sa le formeze o metodologie unitara de cercetare a realitatii si sa le dezvolte o gandire integratoare, unitara, sistematica.
Continutul unui invatamant interdisciplinar poate fi promovat la nivelul planului de invatamant, la nivelul programelor scolare (prin urmarirea legaturilor intre obiecte si prin formularea unor obiective instructiv-educative comune), la nivelul manualelor scolare si prin continutul lectiilor.
Din pacate manualele scolare nu reflecta caracterul interdisciplinar al invatamantului. Se impune o corelare mai buna a programelor disciplinelor tehnice cu programa de matematica.
Exista destule manuale de specialitate care folosesc notiuni de limita, derivata, logaritmi, vectori la clasa a IX-a, fapt ce creeaza dificultati de rationament, indepartand elevul de intelegerea fenomenului, creand sentimentul de inutilitate a notiunilor de matematica invatate.
La nivelul programelor scolare exista resurse de realizare a unui invatamant cu caracter interdisciplinar. Se pot stabili obiective comune mai multor discipline. Se poate conduce la cresterea ponderii laturii metodologice, de cercetare, de experimentare in insusirea continutului manualelor. Se pune accentul pe intelegerea conceptelor fundamentale si stapanirea tehnicilor indispensabile pentru invatarea altor discipline.
Studiul sistematic al diferitelor obiecte din cadrul stiintelor naturii si al stiintelor tehnice se bazeaza pe interpretarea datelor empirice si explicarea lor cauzala, prin construirea si utilizarea rationamentului logico-deductiv in elaborarea teoriilor, exprimand rezultatele procesului de investigare in limbaj matematic.
In practica predarii se pune problema trecerii de la primirea cunostiintelor de catre elev la dobandirea lor prin investigare experimentala si formarea unei gandiri unitare sistematice.
Elevii trebuie sa fie invatati, prin studierea matematicii, sa stie sa calculeze, sa coreleze, sa asocieze cunostiintele despre anumite procese, fenomene, intr-un ansamblu unitar de cunostiinte, deziderat realizabil prin studiul structurilor algebrice.
Metoda matematica aplicata la studierea unor fenomene fizice, biologice, chimice etc, consta in a cerceta aceste fenomene sub aspectul lor pur.
Daca fizica studiaza oscilatiile electrice sau mecanice, matematica eleboreaza o teorie generala a oscilatiilor in care nu intra consideratii privind natura lor. Una din stiintele naturii in care matematica are largi si profunde aplicatii, atat in plan teoretic cat si practic este chimia. Substantele studiate in chimie pot fi considereta ca una sau mai multe multimi ale caror elemente sunt atomi, molecule, ioni si alte formatii. Dintr-un astfel de punct de vedere, diferitele caracteristici fizico-chimice ale substantelor reprezinta aplicatii de la aceste multimi la multimile de numere, vectori, tensori.
Moleculele fiecarui compus se definesc prin formula lor bruta: CO2, H2O, C2H6. Fiecare formula bruta constituie, in fond, o colectie ordonata de numere. Daca pe primul loc se scrie numarul de atomi de hidrogen, pe al doilea numarul de atomi de carbon si pe al treilea numarul de atomi de oxigen, atunci formulelor indicate le corespund respectiv: (0,1, 2), (2, 0,1), (6, 2, 0).
Fiecarui element din sistemul periodic i se poate atribui un loc intr-o astfel de succesiune corespunzatoare numarului de ordine.
Printr-un numar suplimentar se poate indica daca sarcina ionului este pozitiva sau negativa. In acest fel, toate substantele sau moleculele lor sunt complet caracterizate prin succesiuni determinate de numere. Un astfel de procedeu pare destul de formal si nu prea comod, deoarece scrierea unor formule mai voluminoase nu permite sa se deosebeasca intre ele combinatiile cu aceeasi formula bruta. Totusi, aceste combinatii pot fi ocolite, astfel ca formalismul se dovedeste util. El da posibilitatea sa se aleaga elementele mai importante printr-un mod de scriere precizat, iar aplicarea lui succesiva permite sa se stabileasca analogia cu formalismul algebrei liniare si sa se foloseasca aparatul acesteia.
Se constata insa ca in ultimele cazuri, anumite proprietati nu se pot caracteriza numai prin numere. Astfel, considerand ca proprietete momentul de dipol, pe langa marimea acestuia, ce se exprima printr-un numar, este necesar sa se cunoasca si orientarea sa. Apare, deci, evident faptul ca, pe langa conceptul matematic de numar, pentru caracterizarea diverselor proprietati sunt necesare si alte concepte matematice. Unul dintre acestea este, de exemplu, conceptul de vectori, care include o marime, o directie si un sens.
Caracterizarea proprietatilor de simetrie ale atomilor si moleculelor nu se poate realiza numai cu ajutorul unui numar. Pentru descrierea acestor proprietati se face apel la un alt concept matematic, si anume la acela de grup. Studiul grupurilor este deci legat pentru chimie de studiul proprietatilor de simetrie ale atomilor si moleculelor.
Pe baza proprietatilor de simetrie se poate explica cu ajutorul grupurilor o serie de regularitati in spectrele de emisie si absortie ale atomilor si moleculelor, diverse comportamente ale unor molecule in reactiile chimice, se pot efectua mai comod o serie de calcule privind atomii sau moleculele.
Deoarece unele grupuri ale operatorilor de simetrie ale moleculelor au un numar mare de elemente si compunerea operatorilor de simetrie este foarte dificila la un moment dat, este util sa se foloseasca reprezentarile analitice ale operatorilor de simetrie, care sunt matrici si in felul acesta studiul grupurilor de simetrie ale moleculelor revine la studiul grupurilor de matrici izomorfe cu acestea, in care operatia de inmultire a matricilor este cea cunoscuta, usor de manevrat.
Multe probleme de chimie conduc la sisteme de ecuatii liniare, in a caror rezolvare utilizarea matricilor este indispensabila.
Invatamantul liceal are un caracter modelator, pentru ca asigura elevilor posibilitatea instruirii multilaterale: culturala, stiintifica si tehnica, permitandu-le sa intrevada legatura interdisciplinara a obiectelor studiate. Este insa necesar ca profesorii sa insiste mai mult pentru a-i lamuri pe elevi asupra acestei legaturi. Astfel, profesorul de matematica trebuie sa arate elevilor in ce directii se pot aplica practic notiunile matematice studiate si pentru asta trebuie sa aiba si o buna cultura tehnica, iar profesorul de specialitate trebuie sa aiba o buna cultura matematica pentru a traduce in limbaj matematic problemele disciplinei sale si apoi sa le rezolve.
Caracterul modelator al invatamantului se poate materializa foarte bine in cadrul unor cercuri de elevi unde se pot studia teme cu caracter aplicativ, interdisciplinar.

loading...
{ Politica de confidentialitate } Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2019 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }

Referate similare:

loading...Cauta referat