QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate marketing

Raportul final al cercetarii de piata
Raportul final al cercetarii de piata

Dincolo de orice reguli sau denumiri utilizate, raportul final al cercetarilor de piata ramane o problema de sinteza, eleganta si bun simt, cuplata cu  experienta conferita de redactarile succesive. Forma raportului unei cercetari de piata depinde in mod vital de cititorul raportului, de „bagajul informational” al acestuia, de categoriile de intrebari, solutii si interpretari care detin cea mai mare probabilitate de a constitui tinte ale interesului comanditarului cercetarii, de genul de limbaj cu care acesta este obisnuit. Totul are in vedere maximizarea impactului cercetarii asupra celui ce a comandat-o, utilitatea ei de fond, dar si de forma si chiar de stil. Este evident ca un raport redactat pentru o firma va releva aspecte majoritar practice si mai putin metodologice, in timp ce un raport scris de un cercetator si adresat unor institute de specialitate va inversa raporturile de continut descrise anterior. Experienta arata ca in cazul cercetarilor de valoare sau durata mai mare este bine sa se foloseasca cel putin trei tipuri de documente de prezentare: un raport preliminar, transmis inaintea inceperii propriu-zise a cercetarii, cunoscut si ca „memoriu justificativ”, un raport intermediar si un raport final sintetic sau rezumativ si unul detaliat. Toate cele trei tipuri de documente pot constitui in cele din urma chiar raportul final,raportul preliminar devenind o scurta introducere iar cel sintetic putand apare in  incheiere sau in loc de concluzii. Oricum s-ar defini raportul final, acesta este etapa ultima a cercetarii de piata si poate oricand deveni mai important decat oricare alta etapa. Raportul final va contine motivatia si rezultatele cercetarii de piata, metologia cercetarii, prezentarea sistematica si reprezentarea grafica a principalelor informatii si, mai ales, concluzii. Cele mai cautate informatii raman intotdeauna cele concluziv-explicative. Recomandarile  tehnice privesc descrierea generala, a metodei de culegere si inregistrare a datelor,a procedeului si tehnicii de esantionare, a periodicitatii sondajului, a datei si a duratei cercetarii, a evaluarii preciziei in raport cu costul, a responsabilitatii,a apartenentei rezultatelor si a relatiilor cu alte cercetari. Recomandarile vor fi multioptionale sau alternative, pe cat posibil niciodata nu vor avea caracter unicat si nici pretentii de panaceu.In situatia in care comanditarul cercetarii nu solicita expres formularea de recomandari, este mai indicat ca raportul final al  cercetariisa nu le contina.
La intrebarea ce nu ar fi bine sa lipseasca dintr-un raport final al unei cercetari de piata, se pot enumera urmatoarele raspunsuri:

·  descrierea generala a cercetarii (enuntarea sumara a scopurilor, descrierea sau chiar anexarea unor materiale sintetice referitoare la acestea, precizarea naturii datelor culese, descrierea succinta a metodelor de esantionare, culegere, inregistrare, centralizare, prelucrare, prezentare si reprezentare a rezultatelor, prezentarea periodicitatii cercetarii, data si durata cercetarii, exactitatea cu obligatia deontologica a prezentarii erorilor de sondaj, costul, evaluarea sau auditul cercetarii ca atare, responsabilitatile si referinte existente conform altor cercetari);

·  descrierea detaliata a proiectului de cercetare (detalierea metodei sau tehnicii de esantionare, personalul si echipamentul necesar, analiza datelor finale si procedeele de calcul utilizate, analiza costului, indicarea preciziei cercetarii, concordanta cu alte cercetari de piata din domeniu, adecvarea si completitudinea bazei de sondaj, confruntarea si compararea cu alte surse de informatie, eficienta cercetarii);

·  formularea sintetica (concluziile cercetarii si originalitatea intrinseca, interpretarea anumitor rezultate mai putin asteptate sau paradoxale, identificarea continuitatii sau discontinuitatii anumitor aspecte, gradul de aplicabilitate, recomandari finale);

·  anexele cercetarii de piata si literatura  consultata, usor identificabile si indexate pe criterii de acces.

Cum arata cel mai concis  raport final? Contine o sumara expunere de motive, o descriere metodologica, un formular al cercetarii de piata, analiza datelor si a rezultatele prelucrate, concluzii si recomandari.Totul intr-un limbaj caracteristic, dar simplu si usor accesibil.Acest tip de raport minimal va contine referiri scurte, dar precise la identificarea cerintelor si scopurilor cercetarii de piata, la definirea problemei si a programului solutionarii ei prin intermediul cercetarii sau studiului realizat, la sursele de date si informatii, la esantion si estimatorii acestuia, la analiza si interpretarea parametrilor, la atitudinile finale de decizie bazate pe informatiile rezultate din cercetare.
Analiza si interpretarea rezultatelor cercetarii solicita parcurgerea unor pasi importanti, cum sunt selectarea atenta a metodei si modelului de analiza cantitativa, a solutiilor de prelucrare a seriilor sau distributiilor de date, a modalitatii de inferentiere acceptate, a nivelului de detaliere a informatiilor finale. Nu vor lipsi probabil nici testele de semnificatie si nici interpretarile diverselor relatii dintre variabile si a influentelor sau interactiunilor  acestora, compensate sau necompensate.

Organizarea si continutul concluziilor vor tine cont si de gradul de exigenta al audientei, constatarile fiind cat mai obiective si nespeculative confruntate cu ipotezele initiale ale demersului introductiv al cercetarii de piata. Daca se impune de catre acelasi comanditar si un raport verbal acesta va fi un rezumat al raportului sintetic final, cu frecvente trimiteri  la unele aspecte detaliate in raportul scris si in cadrul rezultatelor cercetarii de piata.


loading...
{ Politica de confidentialitate } Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2019 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }

Referate similare:

loading...Cauta referat