QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate marketing

Proiect Marketing si Comunicare in afaceri - Studiu de caz: “Momente de vis”
Universitatea „Eftimie Murgu” Resita
Facultatea de Stiinte Economice si Administrative

Masterat: Marketing si Comunicare in afaceri

Disciplina: Cercetari operationale

in marketing si management

Anul IStudiu de caz: “Momente de vis”

Cuprins:

I.     Descrierea generala a afacerii

1.1.        Firma

1.2.        Marimea si tendintele pietei

1.3.        Domeniul de activitate

1.4.        Management si personal

1.5.        Obiectivele

II.  Descrierea serviciilor oferite

2.1.        Locatia

2.2.        Prestarea de servicii

2.3.        Oferta de servicii

III.         Piata

3.1.        Clientii

3.2.        Concurentii

3.3.        Furnizorii

IV.          Strategii de marketing

V.   Analiza SWOT

VI.          Sistemul de indicatori economico-financiari

6.1.        Indicatori economico-financiari pe 2007-2009

6.2.        Cercetare de piata

6.3.        Previziuni financiare pe 2010

VII.       Concluzii

I.     Descrierea generala a afacerii

1.1.        Firma

Firma „Momente de vis” reprezinta o societate cu raspundere limitata care are ca obiect de activitate prestarea de servicii in domeniul organizarii de evenimente, mai precis a organizarii nuntilor. Firma ofera servicii tuturor celor care nu dispun de suficient timp pentru a-si organiza propria nunta si care au incredere ca, prin apelarea la o astfel de firma, totul va iesi „ca la carte”,  adica memorabil! Firma nu exista in realitate, dar a fost o idee de afacere pe care am transpus-o in cuvinte si cifre. Am considerat ca si-a inceput activitatea in 2007, in Resita, si am facut previziuni pentru 2010, un an in care s-a anuntat criza financiara.

Personalul angajat este calificat, cu o bogata experienta in domeniu. Firma isi desfasoara activitatea utilizand un spatiu de 50 mp, amenajat corespunzator (patru birouri, patru calculatoare, doua imprimante, un copiator). Spatiul, situat intr-o zona aflata in imediata apropiere a centrului orasului, va fi inchiriat. Intreprinzatoarea dispune de masina personala folosita la distributie.

Managerul a dorit sa inceapa o astfel de afacere, considerand ca va avea succes deoarece:

-       are experienta in domeniu, lucrand anterior la o firma care isi desfasoara activitatea in acest domeniu;

-       are relatii cu toate firmele cu care colaboreaza;

-       spatiul ce il utilizeaza se afla in imediata apropiere a centrului orasului.

1.2.        Marimea si tendintele pietei

Piata organizarii de nunti si petreceri din Romania, in perioada 2000-2008, a inregistrat o crestere medie anuala de 15%, iar estimarile pentru anul 2010 indica un ritm la fel de accelerat.

In Romania, piata event planning, a organizarii de nunti si petreceri se afla pe panta ascendenta. Deschiderea granitelor si intrarea in Uniunea Europeana a crescut standardul atat a consumatorilor cat si a producatorilor din toate domeniile de activitate.

Tendinta generala a societatii de consum este de a cauta relaxare, stima si respect de sine.

Conform Directiei Judetene de Statistica, in judetul Caras-Severin, pe o suprafata de 8250 kmp, exista 8 orase, din care 2 orase sunt municipii,  69 de comune si 287 de sate.

Daca luam in considerare distributia teritoriala a IMM-urilor in judetul Caras-Severin, putem observa ca din totalul de 8239 de intreprinderi mici si mijlocii, 75,95 % din totalitatea IMM-urilor se situeaza in cele 8 orase ale judetului, si doar 24,05 % in zona rurala, alcatuita din 69 localitati. Toate aceste statistici vin sa demonstreze intr-un mod evident ca sectorul intreprinderilor mici si mijlocii este extrem de slab reprezentat in mediul rural.

Numarul de IMM-uri si structura acestora la nivelul judetului Caras-Severin

Numarul de IMM-uri Caras-Severin in 2007

-        Microintreprindere: 0-9 angajati - 7718 93,68%

-        Intreprindere mica: 10-49 angajati - 435 5,28%

-        Intreprindere mijlocie: 5-249 angajati - 86 1,04%

-        TOTAL:  8239 - 100% (Sursa: Oficiul Registrului Comertului de pe langa Tribunalul Caras-Severin)

Raportat la anii anteriori, s-a constat o crestere considerabila, cu 72,18%, a numarului de

intreprinderi mici si mijlocii in anul 2007, fata de anul 2006, de la 4785 pana la 8239. Si numarul microintreprinderilor a crescut la 7718, avand cea mai mare pondere in totalul IMM-urilor, de 93,68%. Intreprinderile mici detin doar 5,28%, cu un numar de 435 in 2007, iar cele mijlocii putin peste 1%, adica 86.

Analiza repartitiei pe medii de rezidenta, duce la o concluzie ce urmeaza trendul national. In marea lor majoritate, aceste intreprinderi mici si mijlocii sunt amplasate in cele 8 orase ale judetului, restul fiind amplasate in cele 69 de comune si localitati apartinatoare de acestea. In mediul urban se gasesc majoritatea IMM-urilor din judetul Caras-Severin, 75,95% din total, cu un numar de 6257. De asemenea, din 8239, 1982 de intreprinderi mici si mijlocii se situeaza in mediul urban, ceea ce procentual reprezinta 24,05% din numarul IMM-urilor la nivel de judet.

Numarul total de firme care activeaza in domeniul serviciilor a crescut de la 225 in 2002 la 423 in 2006, 90% dintre acestea fiind din categoria microintreprinderilor.

Luand in considerare faptul ca 'Momente de vis' activeaza, in prezent, doar pe piata judetului Caras-Severin, in dimensionarea marimilor pietei vom lua in calcul statisticile judetului Caras-Severin.

Dintr-o populatie de 327579 locuitori ai judetului, 56,58% (184693 locuitori) traiesc in mediul urban. Oferta firmei nu este adresata doar locuitorilor din mediul urban ci si celor din mediul rural.

1.3.        Domeniul de activitate

Firma are ca obiect principal de activitate prestarea de servicii de organizare de nunti. Apreciem ca o afacere in acest domeniu, functioneaza cu personal specializat, calificat, care va colabora cu firme specializate apreciate si care va functiona intr-un spatiu bine amplasat, are un potential ridicat de dezvoltare. 

Lansata sub formula “Fericirea ta, nepretuita!”, firma ofera tuturor cuplurilor orice tip de servicii de specialitate, consacrand in acelasi timp, o serie de pachete care poarta marca societatii.

1.4.        Management si personal

Intreprinzatoarea este cea care conduce afacerea, ocupand in firma pozitia de manager. Ea coordoneaza intreaga activitate, ocupandu-se direct de stabilirea relatiilor cu clientii si furnizorii, de serviciile privind rochiile de mireasa si costumele pentru miri si verighetele. De asemenea, angajeaza si controleaza personalul.

Se considera ca este nevoie de cate un angajat care sa se ocupe de:

-        marketing si aprovizionare;

-        locatia de desfasurare, decoratiuni (flori, porumbei), sonorizare, transport (caleasca, limuzina), precum si servicii privind accesoriile: tortul miresei, artificiile de exterior si facliile, fotografia si pelicula video, invitatia de nunta);

-        contabilitate.

Intreprinzatoarea are o bogata experienta in domeniu, aceasta lucrand pana la sfarsitul anului anterior la firma S.C. C S.R.L. In cadrul acestei firme se ocupa de serviciile privind rochiile de mireasa si costumele pentru miri si de verighete. Ea a convins doua profesioniste, foste angajate ale firmei S.C. C S.R.L. sa lucreze la firma pe care si-o va deschide. De asemenea, a angajat  o persoana care se va ocupa de evidenta contabila a firmei, care, dupa toate aparentele se va integra cu usurinta, formand astfel, impreuna, o echipa de succes.

Manager


Contabilitate

Distributie si prestari servicii

Marketing si aprovizionare

                                                                                    

1.5.        Obiectivele

Inainte de aparitie, firma a intentionat sa se impuna pe piata  prin calitatea serviciilor pe care le ofera.

Misiunea firmei poate fi sintetizata astfel: clientii nostri vor avea nunta de poveste pe care au visat-o si despre care vor povesti cu siguranta. „Ii consideram pe clienti niste invitati la o petrecere la care noi suntem gazdele. Este treaba noastra de zi cu zi sa imbunatatim putin cate putin fiecare aspect important al experientei traite de acestia. Daca le oferi intr-adevar o experienta deosebita, clientii vor vorbi intre ei despre aceasta, cu atat mai mult cu cat abilitatile dumneavoastra de comunicare sunt mai bune.”

Obiectivele principale ale firmei:

-        firma sa fie recunoscuta pe piata serviciilor de profil ca fiind o unitate care se distinge prin calitate si seriozitate;

-        obtinerea unor rate de rentabilitate superioare ratelor dobanzilor la depozite.

-        oferirea unor servicii conform conditiilor specificate, la termenele stabilite, in scopul cresterii satisfactiei clientilor;

-        prevenirea neconformitatilor in toate fazele de prestare a serviciilor, castigand increderea clientilor;

-        instruirea si motivarea personalului pentru imbunatatirea continua a calitatii.

II.  Descrierea serviciilor oferite

2.1.    Locatia

Firma „Momente de vis” are sediul intr-o zona aflata in imediata apropiere a centrului orasului. Acest spatiu este inchiriat. Clientii vor veni la sediul firmei pentru informatii, pentru vizionarea filmarilor anterioare si consultarea cataloagelor cu fotografii, pentru a alege  modelul (modelele) de invitatii, card-uri de confirmare si meniuri potrivite. Intalnirea cu clientii este necesara pentru a le cunoaste preferintele si pentru a stabili suma de care acestia dispun pentru nunta lor. Spatiul are 50 mp si este amenajat corespunzator (patru  birouri,  un hol de asteptare, doua grupuri sanitare, patru calculatoare, doua imprimante, un copiator).

2.2.        Prestarea de servicii

Misiunea firmei consta in organizarea completa a unei nunti. Toti stim cat de greu poate fi sa incerci sa organizezi ceva simplu, cata munca implica, cate cunostinte si cat timp petrecut pe drumuri pentru a cumpara, alege si pune totul cap la cap intr-un mod cat mai eficient.

Noi propunem sa lasi pe seama noastra tot ceea ce implica organizarea, achizitionarea tuturor celor necesare. Tot ceea ce va trebui sa faca clientul este doar sa aleaga ceea ce ii satisface dorintele si ideile sale. Ceea ce ne dorim noi nu este sa organizam o nunta dupa cum am vrea noi, ci in asa fel incat sa satisfacem nevoile clientilor nostri. Ceea ce ne distinge pe noi de restul pietii este faptul ca nu vom planui nunta asa cum am dori noi, ci asa cum va dori clientul, noi consultandu-l la fiecare pas important.

·       Procedee de prestare a serviciilor

Firma dispune de personal calificat si instruit, care stie foarte bine sa expuna potentialilor

clienti avantajele de care ar beneficia daca ar alege aceasta firma.

Se va realiza o pagina web constant actualizata. Pe site sunt prezentate toate ofertele de servicii, fotografii din nuntile organizate, marturii ale celor care au beneficiat de serviciile firmei, raspunsuri pentru toate tipurile de intrebari din partea clientilor.

·       Capacitatile de producere si servire

„Calitate” este cuvantul care va caracteriza serviciile prestate de firma „Momente de vis”, deoarece va dispune de un personal calificat si cu experienta in domeniu, astfel incat toti clientii sa fie incantati de ceea ce vor vedea. Mirii vor inmana invitatilor la sfarsitul petrecerii cite o mica plosca din ceramica sau sticla in forma de para plina cu tuica avand atasata o eticheta pe care sunt  scrise numele mirilor si data evenimentului. Bineinteles ca pot fi date si alte amintiri placute invitatilor, in functie de cerintele si dorintele clientilor.

2.3.        Oferta de servicii

Produsul nostru, mai exact serviciile oferite de aceasta firma, exista deja pe piata. Prin seriozitatea, proptitudinea si calitatea serviciilor oferite ne diferentiem de restul concurentilor si, in cel mai scurt timp, “Momente de vis” va fi un nume cunoscut pe piata de profil.

Firma pune la dispozitia clientilor urmatoarele servicii de cea mai buna calitate:

Ø     Locatia de desfasurare a nuntii

o      Restaurant

Va fi gasit impreuna cu clientii restaurantul potrivit in functie de preferintele, dar si de numarul de invitati si de bugetul disponibil. Firma poate ajuta clientii in gasirea locului perfect pentru sarbatorirea nuntii, chiar daca au intrat in criza de timp.

Aici se va tine cont de faptul ca inchirierea unui local bine amplasat si cu servicii ireprosabile se face inainte cu un an de zile, iar de obicei seful de local direct realizeaza acest lucru prin incheierea de contracte de inchiriere.

o      Garden-party”

Se propune o noua solutie pentru o nunta de vis, conceptul american de organizare a nuntilor in aer liber, insa aici trebuie sa tinem cont de anotimp.

Putem folosi diverse modalitati de iluminare pentru crearea unei atmosfere de basm, alegand aranjamentul floral potrivit, cu elemente decorative (huse si esarfe pentru scaune si mese, baloane), intr-o paleta coloristica asortata, toate intr-un ambient natural: pe malul unui lac, la marginea unei paduri sau oriunde verdele naturii va insufla prospetime, putem crea si inspira o atmosfera romantica minunata.

o      Cortul special pentru nunta

Un eveniment minunat nu se intampla de la sine. Planificarea si atentia la detalii fac diferenta intre succes si esec. Prin aceasta modalitate se poate crea o ambianta si o eleganta de neegalat, intr-un mediu unic, natural, unul din punctele forte reprezentandu-l posibilitatile nelimitate de decorare si adaptare la orice preferinta.

Ø     Accesorii

o      Rochii de mireasa si costume pentru miri

Deoarece firma noastra va colabora cu cele mai cunoscute case de moda, punem la dispozitia clientilor nostri cele mai spectaculoase modele de rochii de mireasa si costume pentru miri, la cele mai avantajoase preturi.

o      Verighete

Firmele colaboratoare pun la dispozitia clientilor o gama larga de bijuterii, dar exista si posibilitatea executarii la comanda si personalizarii acestora.

o      Tortul miresei

Din catalogul cu fotografii pe care il punem la dispozitia clientilor, se poate alege forma, culoarea, si decoratiunile dorite. Un efect deosebit il au si artificiile de tort care dau o nota in plus de sarbatoare.

o      Sonorizare

Muzica potrivita poate transforma o nunta intr-o celebrare a prieteniei si iubirii. Formatii, lautari, DJ cu experienta si repertoriu vast se vor asigura ca nu lipseste nici o nota muzicala din aceasta zi foarte importanta. In functie de specificul folcloric al zonei respective se poate apela la o formatie populara.

o      Artificiile de exterior

Odata ajunse in aer se transforma in flori multicolore, palmieri, globuri, parasute, cascade de stelute. Exista artificii care isi schimba de trei ori culoarea. Altele care se sting, lasand in locul lor un palmier. Altele se desfac in buchet de flori, jeturi de scantei, spirale, inscriptii, un trifoi cu patru foi, o inimioara etc.

Cele mai spectaculoase sunt focurile de artificii acvatice. Acestea se tin pe malul unui rau sau lac. Efectul este cel al unei scoici deschise, jumatate in apa, jumatate in aer.

o      Facliile

Pot fi utilizate in momentul aducerii tortului, ori in alte momente considerate mai speciale.

o      Fotografia si pelicula video

Sunt singurele marturii palpabile ale nuntii. Datorita lor, clientii pot retrai toata viata cele mai minunate momente din aceasta zi speciala. Utilizand echipamente performante, profesionistii firmei vor reda povestea unica a nuntii prin intermediul fotografiilor, prin sunetul si imaginea inregistrarilor video de o calitate impecabila.

La sediul firmei, doritorii se pot  programa pentru vizionarea filmarilor anterioare si consultarea cataloagelor cu fotografii.

o      Invitatia de nunta

Este primul sol al fericitului eveniment. Pe langa vestea casatoriei mirilor, invitatia este un semn despre stilul lor si al nuntii. Hartia, textul ales, caracterele cu care s-a scris, culorile, toate spun cate ceva. Invitatia trebuie sa reflecte personalitatea mirilor, dar este bine daca se ia in considerare si persoana care o primeste. Astfel, nu se supara nimeni daca nu se va imparti acelasi model de invitatie tuturor.

Clientii vor veni la sediul firmei pentru a alege din cataloage modelul (modelele) de invitatii, din cele 200 disponibile, card-uri de confirmare si meniuri potrivite stilului dvs.

o      Decoratiuni

Din flori aromate de trandafir sau crini imperiali, din orhidee exotice sau din flori de camp, buchetele unice si personalizate vor fi asortate cu grija artistica pentru a incanta ochiul. Florile si plantele pe care le oferim in aranjamente sau buchete sunt de calitate deosebita, aduse din diverse colturi ale lumii, aranjate si pastrate, de exemplu, potrivit traditiei olandeze, unde florilor li se acorda o atentie cu totul speciala. 

o      Minunatii porumbei pot juca un rol cheie in celebrarea casatoriei.

Cel mai potrivit moment pentru eliberarea porumbeilor este cel al incheierii cununiei religioase. Atat fotograful, cat si cameramanul vor putea imortaliza acest moment. Un serviciu unic care are un efect spectaculos asupra invitatilor si care da un aer de romantism nuntii. Porumbeii sunt o alternativa clasica la eliberarea unor baloane, aruncarea cu orez sau petale de flori. Ei reprezinta iubirea si uniunea mirelui si a miresei si adauga inca un moment de neuitat ceremoniei de nunta.

Ø     Transport

o      Caleasca

Orice fantezie din copilarie devine acum realitate. Caleasca, ghirlandele de flori si un vizitiu va sta la dispozitia mirilor. Acestia vor fi cu adevarat purtati pe taramul basmului si vor arata lumii intregi ca este nunta lor. Un element deosebit: dupa ce mireasa este furata si nasul o rascumpara, ea poate fi adusa inapoi pe un cal alb.

o      Limuzina

Deoarece nunta nu este un eveniment caracterizat prin simplitate trebuie abordata ca atare si nu trebuiesc pierdute din atentie anumite aspecte care ii confera statutul de eleganta, rafinament, lux. Alegand o masina de lux, mirii ofera somptuozitate fericitului eveniment si au posibilitatea unei plimbari de vis intre momentele importate ale ceremonialului: sosirea la casa miresei, ceremonialul religios, petrecerea la restaurant, furtul miresei, intoarcerea mirilor, chiar si plecarea in luna de miere!

III.         Piata

3.1.                         Clientii

Clientii potentiali ai firmei vor fi toate persoanele care isi doresc o nunta de neuitat. Prin natura serviciilor pe care le promoveaza aceasta firma, ea se adreseaza intr-o mai mare masura tinerilor, dar vor fi binevenite toate persoanele, indiferent de varsta. Pentru o organizare impecabila a nuntii, firma va fi contactata cu 6 luni, poate chiar un an inainte pentru ca in acest timp sa poata fi puse la punct toate detaliile.

Clientii vor veni la sediul firmei pentru informatii, pentru vizionarea filmarilor anterioare si consultarea cataloagelor cu fotografii, pentru a alege din cataloage modelul (modelele) de invitatii, card-uri de confirmare si meniuri potrivite. Intalnirea cu clientii este necesara pentru a le cunoaste preferintele si pentru a stabili suma de care acestia dispun pentru nunta lor.

Dupa ce ambele parti s-au pus de acord, firma noastra va pune in practica experienta angajatilor pentru ca totul sa devina o amintire de neuitat.

Clientii vor alege aceasta firma deoarece:

-        sunt atrasi de calitatea serviciilor;

-        au incredere in calitatile profesionale ale specialistilor ce isi vor desfasura activitatea aici;

-        calitatile si abilitatile profesionale ale personalului pot sa satisfaca si cele mai exigente cerinte ale clientilor;

-        doresc sa inceapa viata in doi cu momente de neuitat pe care firma „Momente de vis” le poate oferi.

Datorita faptului ca oamenii sunt din ce in ce mai ocupati, acaparati de serviciu, munca, etc. si nu mai au timp pentru organizarea celor mai importante evenimente din viata lor, piata pe care firma „Momente de vis” isi va desfasura activitatea este intr-o continua dezvoltare.

3.2.                  Concurentii

In oras exista 4 firme care au un obiect de activitate asemanator cu cel al firmei noastre. Firmele concurente organizeaza petreceri indiferent de eveniment, spre deosebire de firma „Momente de vis” care este axata in exclusivitate pe organizarea nuntilor.

Concurenta este reprezentata prin:

1.     S.C. A S.R.L.

2.     S.C. B S.R.L.

3.     S.C. C S.R.L.

4.     S.C. D S.R.L.

Serviciile oferite de aceste firme sunt:

-        consiliere gratuita in ceea ce priveste organizarea evenimentului;

-        rezervari sali, restaurante;

-        reclame de scurt si de lung metraj, conceptie, executie (TV, presa, radio, afise, panouri publicitare, brosuri, pliante, obiecte promotionale, baloane inscriptionate);

-        sonorizari;

-        filmari video DVD, VCD, CD, VHS;

-        fotografii digitale sau pe film;

-        peste 400 de modele de invitatii pentru orice eveniment; 

-        decoratiuni in sala sau in aer liber: mese, huse scaune, suveniruri pentru invitati, servetele inscriptionate, pahare gravate, ghirlande, arcade, baloane, lansari baloane, cu aer si cu heliu, confeti si tunuri de confeti, artificii;

-        aranjamente florale;

-    transport.

S.C. B S.R.L. detine un laborator de cofetarie-patiserie, ceea ce ii permite sa ofere clientilor un pret mai bun pentru aceste produse.

S.C. C S.R.L. isi desfasoara activitatea inca din anul 2003, avand astfel avantajul unei bogate experiente in domeniu. Anul trecut firma a achizitionat o limuzina alba, ceea ce atrage un numar mare de clienti.

Nici una dintre firmele concurente nu prezinta avantajul unei locatii in zona centrala sau in imediata vecinatate a acesteia.

Modalitatile prin care putem depasi avantajele concurentilor pot fi:

-        o imbunatatire a calitatii serviciilor

-        inovatii in domeniu cu un impact mai mare asupra populatiei in vederea castigarii unei cote de piata superioara.

-        atragerea unei parti ai clientilor actuali ai concurentei prin adoptarea unor strategii de pret si promovare

-        fidelizarea clientilor

-        o politica de promovare bine implementata, concentrata exact pe segmentul tinta;

-        servicii variate, ireprosabile (atat post-vanzare, cat si servicii pre-vanzare si care insotesc vanzarea)

-        atenta si judicioasa recrutare si selectie a personalului - tanar, instruit, specializat, cu abilitati de comunicare si consultanta;

-        organizarea – ocazional – de oferte promotionale;

-        echipamente tehnologice moderne, performante;

-        lucrari superioare din punct de vedere calitativ si promptitudine in executarea acestora;

-        crearea unor canale de comunicare stabile cu clientela si axarea pe crearea de relatii bune, de lunga durata, bazate pe respect si atentie;

-        analize periodice ale pietei prin realizarea de cercetari de marketing amanuntite, pentru a anticipa si a fi mereu in pas cu asteptarile clientilor;

-        un management al calitatii armonizat cu directivele europene;

-        o infrastructura bine stabilita si o organizare eficienta a sistemului de management al companiei;

-        o cultura organizationala puternica, capabila sa motiveze angajatii si sa stimuleze identificarea cu valorile si obiectivele organizatiei;

-        preocuparea permanenta pentru colaborarea cu cei mai talentati designeri, make-up artisti, hair-stylisti, decoratori;

-        sisteme de proiectare a evenimentului pe calculator in prezenta clientului;

-        crearea unei legaturi favorabile cu presa;

-        un sistem eficient si organizat de gestionare a cheltuielilor si veniturilor;

In tot ceea ce face, “Momente de vis” isi propune sa se concentreze in permanenta asupra misiunii sale – aceea de A AJUTA CLIENTII SA-SI ATINGA VISELE CU MANA!

3.3.                  Furnizorii

Avand in vedere faptul ca firma se va ocupa de tot ceea ce implica organizarea unei nunti: invitatii de nunta, rochii de mireasa, costume pentru miri, coafura, machiaj, verighete, accesorii, torturi, decoratiuni interioare si exterioare, cursuri de dans, inclusiv locatia de petrecere a lunii de miere, firma are furnizori in toate aceste domenii.

Aranjamentele florale vor fi realizate cu ajutorul florariilor: F1, F2 si F3.

La categoria „Rochii de mireasa” firma va colabora cu casa de moda R1, precum si cu salonul R2, care ofera o gama larga de modele si culori, astfel incat sa fie satisfacute toate cerintele.

Pentru invitatiile de nunta furnizorul principal va fi T1, firmele T2 si T3, dar se va dezvolta si productia proprie.

Coafura si machiajul sunt asigurate de saloanele C1 si C2, care dispun de un personal calificat si cu experienta in domeniu.

Verighetele sunt puse la dispozitia clientilor cu ajutorul bijuteriilor: V1, V2 si V3.

Cele mai frumoase torturi de mireasa se gasesc la Cofetaria D1, Cofetaria D2 si Cofetaria D3, care ofera si fantani de ciocolata deosebite, foarte indragite de copiii care participa la nunti.

Cursurile de dans vor fi predate de catre instructori de dans, colaborand in special cu Clubul de dans sportiv CDS1.  Instructorii ii vor ajuta pe miri sa deschida nunta cu un spectaculos vals.

Clientii au posibilitatea sa aleaga intre multitudinea de restaurante cu care colaboram in functie de disponibilitatile lor financiare si de numarul de invitati: Restaurantele R1, R2, R3, R4, R5, case de nunti si camine culturale.

Luna de miere va fi oferita de una din Agentiile de Turism: AT1, AT2, AT3 si AT4.

IV.          Strategii de marketing

Pentru imbunatatirea abilitatilor de comunicare cu clientela este bine sa oferim:

ü     Produse caracterizate preponderent prin elemente tangibile (de obicei

standardizate), fabricate sau din stoc, pe care cumparatorul (utliza-torul) le cumpara pentru

caracteristicile/avantajele lor;

ü     Servicii caracterizate preponderent prin elemente intangibile, de obicei

prestabilite printr-un proces realizat la cererea clientului, pe care clientii le cer pentru

beneficiile aduse. Spre deosebire de bunuri, „serviciile se vand si se cumpara dar nu iti pot

cadea pe picior” (Margaret Thatcher);

ü     Experiente personale si  memorabile, planificate si regizate cu talent, apreciate

de clienti pentru trairile pe care le induc.

Modalitatile prin care firma „Momente de vis” isi va face publicitate sunt:

-        distribuirea de prospecte prin posta (anexa nr.1);

-        impartirea unor carti de vizita;

-        realizarea unei mape informative in incinta firmei;

-        realizare unor materiale promotionale;

-        anunturi radio si reclame TV;

-        realizarea unei pagini de Internet (motto-ul ce va domina site-ul va fi: „Evenimentul dureaza o zi, amintirile o eternitate!”)

-        inregistrarea in diferite cataloage;

-        participarea la targuri, piete etc.;

-        colaborarea cu diferite restaurante prin aplicarea unor postere informative in incinta acestora;

-        impartirea de pliante la saloanele de coafura si cosmetica.

Oferta de pret va fi permanent adaptata la cerintele pietei, tinandu-se cont de oferta concurentei. De asemenea se vor purta discutii cu alti ofertanti in cadrul targurilor de specialitate la care firma va participa pentru promovarea serviciilor firmei.

Firma “Momente de vis” se va face cunoscuta prin intermediul diferitelor reclame in cutia postala, in ziare locale sau chiar la televizor. Un alt mod de a face firma cunoscuta este oferirea de cataloage clientilor, pe care acestia le vor arata cunostintelor si prietenilor care intentioneaza sa se casatoreasca.

Serviciile oferite cumparatorilor nostri includ:

«    Consultanta in alegerea serviciilor - clientii beneficiaza de consultanta gratuita pentru

alegerea pachetelor de servicii oferite. Clientul trebuie sa vina cu dorintele si noi urmarim sa i le satisfacem.

«    Transport gratuit si livrare rapida – “Momente de vis” asigura clientilor transportul

obiectelor necesare decorarii salii unde va avea loc evenimentul. Clientii economisesc astfel timp si au certitudinea ca produsele le vor fi livrate asa cum le-au vazut in oferta noastra, fara a se deteriora in timpul transportului.

V.   Analiza SWOT

                  a. Puncte tari

§       servicii de o calitate superioara;

§       raport calitate - pret avantajos;

§       forta de munca ieftina;

§       personal instruit in domeniul comunicarii cu clientii;

§       campanii de promovare desfasurate de firma si activitatea compartimentului de marketing;

§       firma ofera un pachet complet de servicii;

§       posibilitatea clientului de a-si alege meniul, in functie de preferinte

            Serviciile noastre sunt de calitate pentru ca:

-        echipa noastra este formata din oameni bine pregatiti, fiecare are experienta in domeniul sau si isi indeplineste sarcinile cu placere;

-        raportul dintre calitatea serviciilor si pret este echilibrat;

-        serviciile noastre sunt grupate in trei pachete complete, astfel incat toata lumea  sa poata beneficia de serviciile noastre;

-        echipa noastra va consulta tot timpul clientii;

-        serviciile noastre se vor adapta fiecarui client, reusind astfel sa satifacem toate gusturile.

-        suntem bine organizati si, deci, nu vor exista niciodata intarzieri din partea noastra;

-        echipa noastra este formata din tineri care vor incerca intotdeauna sa ne faca clientii sa zambeasca.

                        b. Puncte slabe:

§       firma nu are o sala proprie, avand un contract de inchiriere pentru aceasta;

§       lipsa bugetului face ca punerea in aplicare a ideilor costisitoare sa devina greu de realizat.

c. Amenintari:

·       criza economico-financiara poate duce la diminuarea numarului de nunti cu care s-a obisnuit firma;

·       cuplurile de tineri amana organizarea unei nunti din lipsa banilor.

d. Oportunitati:

·       extinderea afacerii prin organizarea altor evenimente din viata oamenilor, cum ar fi: botezuri, simpozioane, conferinte, baluri (de la liceu, facultate sau cele de caritate), petreceri pentru copii

·       acapararea altor segmente de piata, cum ar fi cuplurile care au un copil de botezat, oamenii de afaceri, tinerii de la liceu si facultate, persoanele din organizatiile de caritate, copiii.

VI.          Sistemul de indicatori economico-financiari

6.1.        Indicatori economico-financiari pe 2007-2009

Pentru demararea afacerii s-a estimat necesarul de resurse pe destinatii si s-au stabilit si sursele de acoperire a resurselor necesare. Toate aceste informatii sunt sintetizate in tabelul de mai jos.

Tabelul 1. Bilant initial

(UM=lei)

Activ

Pasiv

A. Active imobilizate (1+2)

1. Imobilizari necorporale

·  cheltuieli de constituire

·  cheltuieli de amenajare a spatiului 

2. Imobilizari corporale

·  mobilier

B. Active circulante (3+4)

3.Stocuri

-   materiale consumabile, obiecte de inventar

4.Alte active circulante

-   Disponibilitati in conturi la banci

-   Disponibilitati in numerar

TOTAL ACTIV (A+B)

28.400

22.200

1.000

21.200

6.200

6.200

27.000

17.000

17.000

10.000

2.000

8.000

55.400

A.              Capital propriu (1+2)

1.  Capital social

2.       Contul intreprinzatorului

B.    Datorii (1+2)

1.  Furnizori

2.  Credite de la banci

TOTAL PASIV (A+B)

55.400

200

55.200

0

0

0

55.400

Tabelul 2

Active imobilizate

Decorari si remodelari incinte

9.500 lei

Costuri de instalare a mobilelor, accesoriilor si echipamentelor

4.700 lei

Reclama, publicitate, relatii cu publicul pentru deschiderea afacerii

7.000 lei

Cheltuieli de constituire

1.000 lei

Mobilier

6.200 lei

Total:                                                                                      28.400 lei

Tabelul 3

 Active circulante

Firme luminoase

1.000 lei

Echipament de calcul

8.200 lei

Copiator

3.500 lei

Echipament de telecomunicatii

1.900 lei

Costul stocurilor initiale

2.400 lei

Disponibilitati banesti in conturi bancare

2.000 lei

Numerar necesar formarii de fonduri de rezerva (pentru urgente, cheltuieli majorate, neplanificate, oportunitati)

8.000 lei

Total:                                                                                     27.000 lei

TOTAL ACTIVE: 28.400 lei + 27.000 lei = 55.400 lei

Capitalul social al firmei este de 200 lei.

In „contul intreprinzatorului” regasim suma cu care intreprinzatoarea participa la

demararea afacerii. Acest imprumut din partea intreprinzatoarei se restituie de catre firma, in momentul in care are disponibilitati. Pentru sumele imprumutate intreprinzatoarea poate primi dobanda; pentru a fi deductibila fiscal, ea nu trebuie sa depaseasca dobanda de referinta a Bancii Nationale. 

In primul an de activitate (2007) s-au organizat 52 de nunti, in al doilea an (2008) 56 nunti si 66 de nunti in al treilea an (2009). Am luat in considerare faptul ca nuntile se pot organiza atat sambata cat si duminica.

Conform religiei ortodoxe, nu se fac nunti:

-        in toate zilele de post;

-        in zilele Praznicelor Imparatesti si in ajunul acestora;

-        in saptamana lasatului sec de  carne;

-        in Postul Sfintelor Pasti;

-        in Saptamana Luminata;

-        in Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel;

-        in Postul Adormirii Maicii Domnului;

-        in Postul Nasterii Domnului;

-        in perioada de la Craciun pana la Boboteaza.

Toate acestea totalizeaza 19 saptamani in care crestinii ortodocsi nu isi planifica nunti.

In perioada posturilor pot fi clienti apartinand religiilor care nu tin cont de niciun fel de restrictii cu privire la organizarea nuntilor.

a). Analiza indicatorilor economico-financiari pentru anul 2007

1. Cheltuieli cu materialele

In functie de serviciile estimate se determina costurile materiale pe fiecare serviciu  urmand ca pe o anumita perioada calendaristica, in functie de frecventa serviciilor estimate si de pretul materialelor (de exemplu, pretul florilor utilizate in ornamente difera de la un sezon la altul) sa se aprecieze nivelul acestora. Aici trebuie sa tinem cont si de numarul de utilizari ale huselor pentru scaune, de pretul unitar al materialului utilizat, de necesarul de material si nu in ultimul rand de costurile confectionarii acestora. Tariful confectionarii huselor este evidentiat la categoria de cheltuieli „cheltuieli cu diverse servicii”.

Atat pentru calculul veniturilor din serviciile prestate cat si pentru cel al costurilor materiale, sunt necesare calcule detaliate.

Graficul 1 - Graficul nuntilor organizate in primul an de activitate este urmatorul:

Conform graficului de mai sus, numarul nuntilor organizate in primul an este:

§       1-in luna decembrie;

§       2-in lunile ianuarie, martie, aprilie si noiembrie;

§       3-in luna februarie;

§       4-in luna octombrie;

§       5-in luna mai;

§       7-in luna octombrie;

§       8-in lunile iunie, iulie si august.

            In tabelul urmator se observa urmatoarele:

-        pentru lunile 1, 2, 3, 4, 11, 12 s-au cheltuit 350 lei pentru o nunta;

-        pentru lunile 5, 6, 7, 8, 9, 10 s-au cheltuit 2000 lei pentru o nunta.

Pretul difera datorita pretentiilor de sezon.

Tabelul 4

Indicator

Luna 1

Luna

2

Luna

3

Luna

4

Luna

5

Luna

6

Luna

7

Luna

8

Luna

9

Luna

10

Luna

11

Luna

12

Total

Nr. nunti

2

3

2

2

5

8

8

8

7

4

2

1

52

Cheltuieli materiale aferente serviciilor prestate

700

1050

700

700

10000

16000

16000

16000

14000

8000

700

350

84200

2. Estimarea costurilor cu salariile directe ale personalului intr-o luna:

Tabelul 5

Nr.

crt.

Categorie de personal

Salar brut lunar

(lei)

Numar de persoane

Costuri lunare cu salariile brute

(lei)

1.

Manager

1200

1

1200

2.

Responsabil servicii

800

1

800

3.

Responsabil marketing si aprovizionare

800

1

800

4.

Contabil

200

1

200

Total

3000

Datorita caracterului nepermanent al serviciilor prestate de firma, salariatii au preferat sa incheie contracte de munca cu timp partial de lucru. Cei doi responsabili sunt salariati cu 4 ore/zi, iar contabilul cu 2 ore/zi.

La fondul de salarii se mai achita de catre angajator urmatoarele contributii:

-        CAS                  20,8%

-        CASS                  5,2%

-        fond somaj          0,5%

-        fond CM             0,85%

-        fond accidente     0,25%

-        creante salariale   0,25%

-        comision ITM      0,75% 

-        Total                  28,60 %

Astfel  nivelul costurilor cu salariile brute lunare si celelalte cheltuieli generate de salariatii firmei, pentru primul an astfel:

3.000 * 1,2860 = 3858 lei

In aceste conditii, putem estima o valoare de 4.000 lei lunar pentru fondul de salarii. Aceasta pentru ca sa avem rezerve in cazul in care se majoreaza contributiile ce trebuie platite de angajator la fondul de salarii.

3. Estimarea costurilor cu chiria:

Pentru spatiul inchiriat, pornind de la un tarif lunar de 50 lei/mp, costurile lunare cu chiria sunt:

50 mp * 30 lei/mp = 1.500 lei

4. Cheltuielile privind utilitatile (apa, energie electrica, gaz, gunoi) au fost apreciate la un tarif mediu lunar de 14 lei/mp. Rezulta astfel:

50 mp * 14 lei/mp = 700 lei.

5. Mijloacele fixe ale firmei sunt reprezentate de mobilierul ce va fi achizitionat. Valoarea totala a mobilierului inclusiv TVA este de 6.200 lei.  Alegem ca durata normala de functionare 15 ani.

Utilizand amortizarea liniara, rezulta o valoare a amortizarii lunare a mobilierului de 29 lei. Calculele efectuate sunt prezentate mai jos.

Valoarea fara TVA a mobilierului: 6.200 : 1,19 = 5.210 lei

Amortizarea anuala:   5210 : 15 = 348 lei

Amortizarea lunara: 348 : 12 =  29 lei.

6. Cheltuieli cu diverse servicii

Pentru primul an de activitate cheltuielile cu diversele servicii prestate de furnizori sunt la nivelul urmator (pentru o nunta s-a luat in considerare suma de 500 lei/nunta):

Tabelul 6

Indicator

Luna 1

Luna

2

Luna

3

Luna

4

Luna

5

Luna

6

Luna

7

Luna

8

Luna

9

Luna

10

Luna

11

Luna

12

Total

Cheltuieli

cu diverse servicii

1000

1500

1000

1000

2500

4000

4000

4000

3500

2000

1000

500

26000

7. Bugetul de venituri si cheltuieli pentru anul 2007:

            La rubrica de venituri din prestari servicii, s-a calculat suma de 6000 lei/nunta.

            Daca vorbim de venituri financiare, firma a primit pe luna o dobanda de 0,9% pentru suma depozitata in cont.

In tabelel ce urmeaza se observa ca investitia de 55400 lei a fost recuperata intr-un an de zile.

Total incasari reprezinta suma de la 1→5

Total plati reprezinta suma de la 1→16, fara 12, 13, aceste TVA-uri  fiind cele care se

primesc de catre firma.

TVA colectata aferenta incasarilor s-a calculat dupa formula:

      TVA colectat = (incasari din servicii + incasari din dobanzi) x 19%

TVA deductibila aferenta cumpararii s-a calculat astfel:

      TVA deductibila = toate cheltuielile precizate, in afara de costuri cu salarii x 19%

TVA de plata luna s-a calculat astfel:

      TVA de plata luna = TVA colectat - TVA deductibila

Soldul final s-a calculat dupa formula:

      Sold final = Sold initial + Total incasari – Total plati


Tabelul 7- Bugetul de venituri si cheltuieli pentru anul 2007

Indicator

Luna

1

Luna

2

Luna

3

Luna

4

Luna

5

Luna

6

Luna

7

Luna

8

Luna

9

Luna

10

Luna

11

Luna

12

Total

Venituri din prestari servicii

12000

18000

12000

12000

30000

48000

48000

48000

42000

24000

12000

6000

312000

Venituri financiare

108

162

108

108

250

432

432

432

380

216

108

54

2790

Total Venituri

12108

18162

12108

12108

3025

48432

48432

48432

42380

24216

12108

6054

3147920

Cheltuieli materiale aferente serviciilor

700

1050

700

700

10000

16000

16000

16000

14000

800

700

350

84200

Cheltuieli cu salariile

4000

4000

4000

4000

4000

4000

4000

4000

4000

4000

4000

4000

48000

Cheltuieli cu chiria

1500

1500

1500

1500

1500

1500

1500

1500

1500

1500

1500

1500

18000

Cheltuieli cu utilitatile

700

700

700

700

700

700

700

700

700

700

700

700

8400

Amortizarea

29

29

29

29

29

29

29

29

29

29

29

29

348

Cheltuieli cu diverse servicii

1000

1500

1000

1000

2500

4000

4000

4000

3500

2000

1000

500

26000

Cheltuieli promovare

0

200

0

0

580

920

920

920

810

450

0

0

4800

Alte cheltuieli

71

110

71

71

220

350

350

350

250

190

71

48

2152

Total cheltuieli

8000

9089

8000

8000

19529

27499

27499

27499

24789

16869

8000

7127

191900

Profit brut

4108

9073

4108

4108

10721

20933

20933

20933

17591

7347

4108

-1073

122890

Impozit pe profit

658

1452

658

658

1716

3350

3350

3350

2815

1176

658

-172

19669

Profit net

3450

7621

3450

3450

9005

17583

17583

17583

14776

6171

3450

-901

103221

8. Bugetul fluxului de numerar pentru anul 2007

Tabelul 8 - Bugetul fluxului de numerar pentru anul 2007 (UM = lei)

Nr. crt.

EXPLICATII

Luna 0

Luna 1

Luna 2

Luna 3

Luna 4

Luna 5

Luna 6

Luna 7

Luna 8

Luna 9

Luna 10

Luna 11

Luna 12

Total an I

A.

Sold initial

0

1564

6590

16729

11755

16781

18617

40972

47109

69464

88377

83145

88171

1

Capital social

200

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

200

2

Imprumut asociati

55200

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

55200

3

Incasari din servicii

-

12000

18000

12000

12000

30000

48000

48000

48000

42000

24000

12000

6000

312000

4

Incasari din dobanzi

-

108

162

108

108

250

432

432

432

380

216

108

54

2790

5

TVA coletata aferenta incasarilor

0

2301

3450

2301

2301

5747

9202

9202

9202

8052

4601

2301

1150

59810

B

TOTAL INCASARI (1-:- 5)

55400

14409

21612

14409

14409

35997

57634

57634

57634

50432

28817

14409

7204

430000

1.

Cheltuieli materiale aferente serviciilor

-

700

1050

700

700

10000

16000

16000

16000

14000

8000

700

350

84200

2

Costuri cu salariile

-

4000

4000

4000

4000

4000

4000

4000

4000

4000

4000

4000

4000

48000

3

Cheltuieli cu diverse servicii

-

1000

1500

1000

1000

2500

4000

4000

4000

3500

2000

1000

500

26000

4

Cheltuieli cu achiz.mobilierului

5210

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

5210

5

Cheltuieli materiale cu amenajarea

21200

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

21200

6

Cheltuieli materiale cu dotarile initiale

17000

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

17000

7

Cheltuieli cu chiria

-

1500

1500

1500

1500

1500

1500

1500

1500

1500

1500

1500

1500

18000

8

Cheltuieli cu promovarea

-

0

200

0

0

580

920

920

920

810

450

0

0

4800

9

Cheltuieli cu utilitatile

-

700

700

700

700

700

700

700

700

700

700

700

700

8400

10

Alte cheltuieli indirecte

1990

71

110

71

71

220

350

350

350

250

190

71

48

2152

11

TVA deductibila aferenta cump.

8436

754

961

754

754

2945

4459

4459

4459

3944

2439

754

588

35706

12

TVA de plata luna

-8436

1547

2489

1547

1547

2805

4743

4743

4743

4108

2162

1547

562

24104

13

TVA de plata cumulat

-8436

-6910

-4421

-2874

-1327

1475

6218

4743

9486

13594

2162

3709

4271

43916

14

TVA ce se achita

-

-

-

-

-

-

-

6218

-

-

13594

-

-

19812

15

Impozit pe profit

-

658

11452

658

658

1716

3350

3350

3350

2815

1176

658

-172

19669

16

Restituire imprumut asociati

-

-

-

10000

-

10000

-

10000

-

-

-

-

25200

55200

C

TOTAL PLATI

53836

9383

11473

19383

9383

34161

35279

51497

35279

31519

34049

9383

32714

365349

D

Sold final

1564

6590

16729

11755

16781

18617

40972

47109

69464

88377

83145

88171

62661

62661


b). Analiza indicatorilor economico-financiari pentru anul 2008

Graficul 2 - Graficul nuntilor organizate in anul 2008 este urmatorul:

Conform graficului de mai sus, numarul nuntilor organizate in 2008 este:

§       1-in luna decembrie;

§       2-in lunile ianuarie, aprilie;

§       3-in luna februarie, martie, noiembrie;

§       6-in luna octombrie;

§       5-in luna mai;

§       7-in luna septembrie;

§       8-in lunile iunie, iulie si august.

            In tabelul urmator se observa ca:

-        venituri din servicii: 7000 lei/nunta

-        venituri financiare: 1,1%

-        cheltuieli cu materiale pentru lunile 1, 2, 3, 4, 11, 12: 400 lei/nunta;

-        cheltuieli cu materiale pentru lunile 5, 6, 7, 8, 9, 10: 2200 lei/nunta;

-        salariile au crescut: manager 1400 lei, responsabili servicii 900 lei/salariat, contabil 300 lei/luna; astfel, pentru fondul de salarii s-a estimate o suma de 4500 lei/luna.

-        chiria: 1800 lei/luna

-        utilitatile: 850 lei/luna;

-        amortizarea: 29 lei/luna;

-        cheltuieli cu diverse servicii: 550 lei/nunta

Tabelul 9 - Bugetul de venituri si cheltuieli – anul 2008

(UM=lei)

Indicator

Trim. 1

Trim. 2

Trim. 3

Trim. 4

Total

Venituri

din servicii

56000

105000

161000

70000

392000

Venituri financiare

616

1155

1771

770

4312

Total

Venituri

56616

106155

162771

70770

396312

Cheltuieli materiale aferente serviciilor

3200

29400

50600

17000

100200

Cheltuieli cu salariile

13500

13500

13500

13500

54000

Cheltuieli cu chiria

5400

5400

5400

5400

21600

Cheltuieli cu utilitatile

2550

2550

2550

2550

10200

Amortizarea

87

87

87

87

348

Cheltuieli

cu diverse servicii

4400

8250

12650

5500

30800

Ch. promovare

200

500

1000

300

2000

Alte cheltuieli

213

313

423

213

1162

Total cheltuieli

29550

60000

86210

44550

220310

Profit brut

27066

46155

76561

26220

176002

Impozit pe profit

4330

7385

12249

4196

28160

Profit net

22736

38770

64312

22024

147842

c). Analiza indicatorilor economico-financiari pentru anul 2009

Graficul 3 - Graficul nuntilor organizate in anul 2009 este urmatorul:

Conform graficului de mai sus, numarul nuntilor organizate in 2008 este:

§       1-in luna decembrie;

§       2-in lunile ianuarie;

§       3-in luna februarie, martie, noiembrie;

§       7-in luna octombrie;

§       6-in luna mai;

§       8-in luna septembrie;

§       9-in lunile iunie, iulie si august.

            In tabelul urmator se observa ca:

-        venituri din servicii: 8000 lei/nunta

-        venituri financiare: 1,2%

-        cheltuieli cu materiale pentru lunile 1, 2, 3, 4, 11, 12: 500 lei/nunta;

-        cheltuieli cu materiale pentru lunile 5, 6, 7, 8, 9, 10: 2500 lei/nunta;

-        salariile au crescut: manager 1500 lei, responsabili servicii 1000 lei/salariat, contabil 400 lei/luna; astfel, pentru fondul de salarii se estimeaza o suma de 4800 lei.

-        chiria: 2000 lei/luna

-        utilitatile: 1000 lei/luna;

-        amortizarea: 29 lei/luna;

-        cheltuieli cu diverse servicii: 600 lei/nunta

Tabelul 10 - Bugetul de venituri si cheltuieli – anul 2009

(UM=lei)

Indicator

Trim. 1

Trim. 2

Trim. 3

Trim. 4

Total

Venituri

din servicii

80000

144000

208000

96000

528000

Venituri financiare

960

1728

2496

1152

6336

Total Venituri

80960

145728

210496

97152

534336

Cheltuieli materiale aferente serviciilor

5000

39000

65000

20000

129000

Cheltuieli cu salariile

14400

14400

14400

14400

57600

Cheltuieli cu chiria

6000

6000

6000

6000

24000

Cheltuieli cu utilitatile
3000

3000

3000

3000

12000

Amortizarea

87

87

87

87

348

Cheltuieli

cu diverse servicii

6000

10800

15600

7200

39600

Cheltuieli. Promovare

300

610

1100

350

2360

Alte cheltuieli

223

333

453

223

1232

Total cheltuieli

35010

74230

105640

51260

266140

Profit brut

45950

71498

104856

45892

268196

Impozit pe profit

7353

11439

16776

7343

42911

Profit net

38597

60059

88080

38549

225285


Tabelul 11 - Bugetul fluxului de numerar - anul 2008 si 2009

(UM=lei)

 

NR. CRT.

EXPLICATII

ANUL II

TOTAL

ANUL III

TOTAL

TRIM. 1

TRIM. 2

TRIM. 3

TRIM. 4

AN II

TRIM. 1

TRIM. 2

TRIM. 3

TRIM. 4

AN III

A.

Sold initial

62661

88938

131420

201596

62661

214144

254948

321748

416253

214144

1

Incasari din servicii

56000

105000

161000

70000

392000

80000

144000

208000

96000

528000

2

Incasari din dobanzi

616

1155

1771

770

4312

960

1728

2496

1152

6336

3

TVA colectata aferenta incasarilor

10757

20169

30926

13446

75298

13583

27689

39995

18459

99726

B

TOTAL INCASARI (1-:- 5)

67373

126324

193627

84216

471610

94543

173417

250491

115611

634062

1

Cheltuieli materiale aferente serviciilor

3200

294000

50600

17000

100200

5000

39000

65000

20000

129000

2

Cheltuieli cu salariile directe

13500

135000

13500

13500

54000

14400

14400

14400

14400

57600

3

Cheltuieli cu diverse servicii.

4400

8250

12650

5500

30800

6000

10800

15600

7200

39600

4

Cheltuieli cu chiria

5400

5400

5400

5400

21600

6000

6000

6000

6000

24000

5

Cheltuieli  cu promovarea

200

500

1000

300

2000

300

610

1100

350

2360

6

Cheltuieli  cu utilitatile

2550

2550

2550

2550

10200

3000

3000

3000

3000

12000

7

Alte cheltuieli indirecte

213

313

423

213

1162

223

333

453

223

1232

8

TVA deductibila aferenta cump.

3032

8819

13799

5882

31532

3899

11351

17319

6986

39555

9

TVA de plata trimestrial

7725

11350

17127

7564

43766

9684

16338

22676

11473

60171

10

TVA de plata cumulat

7725

11350

17127

7564

43766

9684

16338

22676

11473

60171

11

TVA ce se achita

4271

7725

11350

17127

40473

7564

9684

16338

22676

56262

12

Impozit pe profit

4330

7385

12249

4196

28160

7353

11439

16776

7343

42911

C

TOTAL PLATI

41096

83842

123521

71668

320127

53739

106617

155986

88178

404520

D

Sold final

88938

131420

201596

214144

214144

254948

321748

416253

443686

443686


6.2.        Cercetare de piata

Inainte de a realiza previziuni pe 2010, au fost chestionate 70 persoane pentru a-si exprima

parerea in legatura cu firmele organizatoare de evenimente. Deoarece firma „Momente de vis” doreste sa-si extinda activitatea era necesar sa se cunoasca nevoile si dorintele clientilor.

Rezultatele studiului  de marketing

In urma aplicarii unui chestionar (anexa nr.2) pe un esantion de 70 de persoane s-au putut constata urmatoarele:

1.     90% dintre persoanele chestionate au avut posibilitatea de a participa la un eveniment organizat de o firma specializata, ramanand cu amintiri placute in urma participarii, in timp ce 10% nu au avut ocazia sa participe;

2.     85% dintre persoanele chestionate au ramas cu amintiri placute de la evenimentul la care au participat, iar 15% au amintiri neplacute;

3.     30% dintre persoane cunosc firme care au ca obiect de activitate organizarea de evenimente, iar 70% nu cunosc nici o astfel de firma;

4.     80% dintre persoanele chestionate intentioneaza sa planifice un eveniment in urmatorii 5 ani, iar 20% nu au aceasta intentie;

5.     la intrebarea „Dispuneti de suficient timp pentru a va organiza?”, 75% dintre persoane au raspuns negativ, iar 25% afirmativ;

6.     intrebati daca ar apela la o firma de organizare a evenimentelor, 95% au raspuns ca ar fi de acord, iar 5% au raspuns ca nu ar fi de acord;

7.     -  pentru nunta: 65% dintre persoanele chestionate sunt dispuse sa aloce o suma cuprinsa intre 30.000 - 40.000 Ron,  15% sunt dispuse sa aloce o suma sub 20.000 lei, 15% sunt dispuse sa aloce o suma intre 20.000 lei – 30.000 lei, 5% doresc alta suma.

-        pentru botez: 75% dintre persoanele chestionate sunt dispuse sa aloce o suma sub 20.000 lei, iar 25% sunt sunt dispuse sa aloce o suma intre 20.000 lei – 30.000 lei.

-        pentru petreceri si evenimente companii: 100% doresc sa aloce o suma sub 20.000 lei

8.     avand in vedere stilul evenimentului, 98% au raspuns „stil modern” si doar 2% „stil traditional”;

9.     La intrebarea „Care este locul ideal de desfasurare?”persoanele chestionate au raspuns:

-        pentru nunta: 90% dintre persoanele chestionate au raspuns „Restaurantul”; 10% cortul;

-        pentru botez: 90% dintre persoanele chestionate au raspuns „Restaurantul”; 10% alta locatie;

-        pentru petreceri: 70% dintre persoanele chestionate au raspuns „Restaurantul”; 20% alta locatie; 10% cortul;

-        pentru evenimente companii: 100% au dorit sala de conferinte.

6.3.        Previziuni financiare pe 2010

Estimarea veniturilor din extinderea afacerii se face prin estimarea frecventei cu care  diversele servicii oferite de firma pot fi solicitate de potentialii clienti. Pentru fiecare serviciu firma are stabilite anumite tarife, dar, in functie de anvergura evenimentului si multitudinea de servicii solicitate, tarifele si valoarea prestatiei finale pot fi negociate.

Prin inmultirea tarifului (fara TVA) cu frecventa de solicitare estimata a acestuia, vom obtine nivelul veniturilor previzionate pe o anumita perioada de timp.

Estimarea veniturilor si a cheltuielilor se poate face intr-o varianta optimista si intr-o varianta pesimista. Esential insa este ca cel care face estimarile sa tina in mare masura cont de realitatile mediului in care afacerea urmeaza sa se desfasoare. Estimarile trebuie sa tina cont de preturile materialelor, ale prestarilor de servicii care se practica, de nivelul de pe piata al dobanzilor la credite, de salariile medii pe categorii de calificare, de pretul chiriilor pe diferite zone. Pentru anumite afaceri este necesar sa se estimeze, pentru produsul sau serviciul reprezentativ nivelul si structura costului unitar. Prin compararea