QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate marketing

Conceptul de mix-marketing
Conceptul de mix-marketing

             Concept esential al teoriei moderne a marketingului, mixul de marketing reprezinta 'ansamblul de instrumente tactice de marketing controlabile pe care firma le combina cu scopul de a produce pe piata tinta reactia dorita” .El reuneste proprietatile caracteristice ale organizatiei, elementele pe care aceasta le poate folosi pentru a influenta cererea pentru produsul sau in general, vanzarile in mod special, si anume: produsul insusi, nivelul pretului, activitatea promotionala si distributia sau plasarea produsului. Acest set de variabile controlabile de catre organizatie, cunoscut si sub numele de cei “4P” are rolul de a detalia strategiile de marketing si de a influenta piata in vederea asigurarii eficientei maxime.             Mixul de marketing se refera la o anumita structura de eforturi de marketing, la combinarea, proiectarea si integrarea in diverse proportii intr-un program de marketing a variabilelor controlabile in scopul dobandirii eficacitatii necesare realizarii obiectivelor organizatiei intr-o perioada determinata.

        Cei “4P”  constituie variabilele cheie prin care organizatia poate actiona in vederea obtinerii impactului maxim asupra pietii si consumatorului si reflecta modul in care sunt antrenate  diferite componente ale resurselor de care dispune organizatia pentru obtinerea efectelor scontate.


Figura nr 1.2  Schema componetelor si subcomponentelor mixului de marketing

Mixul de marketing ca rezultat al imbinarii ingredientelor (componente ce intra ca accesorii in compunerea marketingului pentru a-i conferi anumite calitati si trasaturi), al dozarii lor si al resurselor de care acestea au nevoie, ofera posibilitatea cunoasterii variantei de raspuns a organizatiei la cerintele si exigentele mediului. El nu poate fi un amestec stabil deoarece componentele sale ca si proportiile in care se combina se afla in continua schimbare. In fapt mixul de marketing se constituie in orice moment ca rezultanta a actiunii unor factori de o complexitate si eterogenitate extrema, atat de natura endogena cat si de natura exogena.

            Valorificarea oportunitatilor pietei si finalizarea efectiva a activitatii intreprinderilor producatoare de bunuri si servicii sunt conditionate de ajungerea acestora la consumatorii sau utilizatorii finali, de satisfacerea nevoilor pentru care au fost concepute.

          Prin conceptul de mix-marketing se poate intelege orientarea activitatii de marketing a intreprinderii – in functie de resursele interne si de conditiile pietei - , prin combinarea intr-un tot unitar, coerent, sub forma unor programe, a elementelor politicii de produs, de pret, de distributie si promotionala
            Mixul nu trebuie confundat cu un ansamblu de instrumante exclusiv tactice. Este adevarat ca, in alcatuirea fiecareia dintre cele 4 componente ale mixului intra o gama larga de elemente tactice. Dar acestea nu sunt decat concretizari ale unor orientari strategice stabilite pentru fiecare componenta a mixului in parte.

            Politica de pret reprezinta ansamblul de reguli de studiere si actiune, conduita si domeniile de gestiune care conduc la alegerea preturilor si conditiilor de vanzare, la elaborarea tarifelor. Prin functiile pe care le indeplineste, prin continutul si elementele din care este constituita, politica de preturi reprezinta unul din principalele instrumente de functionare a economiei de piata. Preturile redau contravalorii monetare, pe care intreprinzatorii le solicita in schimbul realizarilor acestora si care, de obicei, se fixeaza scriptic in listele de preturi sub forma de preturi brute.

Politica de distributie se defineste prin finalizarea efectiva a activitatii firmei producatoare de bunuri si servicii conditionata de ajungerea acestora la consumatorii carora le sunt destinate si de satisfacerea cerintelor pentru care au fost concepute. Dar, pentru a ajunge in consum, produsele trebuie sa parcurga, mai intai, sfera distributiei. Obiectul distributiei consta tocmai in trecerea produselor finite din stadiul de productie in cel de cumparare si consum. In acest scop, este necesara localizarea punctelor de vanzare si a modalitatilor de aprovizionare a acestora, a sistemelor de transfer, manipulare, transport si asigurare a produselor, precum si a modalitatilor de etalare, prezentare si vanzare. Toate acestea formeaza, de fapt, obiectul politicii de distributie.

.           Politica promotionala cuprinde ansamblul actiunilor prin intermediul carora se realizeaza un complex flux de informatii, idei, mesaje intre firma si mediul extern. Aceasta se constituie intr-un adaos absolut indispensabil la fluxul propriu-zis de marfuri

Politica de produs este deseori comparata cu “inima marketingului”, prin aceasta metafora incercandu-se a se explica ideea ca dezvoltarea de produse, servicii si idei, si conducerea acestora pe piata, de-a lungul ciclului lor vital, se constituie in nucleu al activitatii de marketing.


loading...
{ Politica de confidentialitate } Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2019 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }

Referate similare:

loading...Cauta referat