QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate economie

Finantele publice si constructia europeana
Finantele publice si constructia europeana

Uniunea  Europeana  reprezinta  o  grupare  politica,  sociala  si  economica, dezvoltata in Europa, ce este compusa, in prezent, din 25 de tari.

Principalele institutii care functioneaza in cadrul Uniunii Europene sunt:

Parlamentul European, format din reprezentantii cetatenilor din statele membre, alesi prin vot direct;

Consiliul European (Consiliul de Ministri);

 Comisia  Europeana,  cu  atributii  privind  interesele  generale  ale  Uniunii

Europene;

Curtea de justitie a Comunitatii Europene, care se ingrijeste de respectarea legilor europene;

Curtea de  conturi europeana, care  verifica finantarea activitatilor  Uniunii

Europene.

Activitatea acestor cinci institutii europene este completata de cateva organisme cu functii specializate.

In orice studiu sau analiza trebuie avut in vedere ca Uniunea Europeana este o comunitate de state, regiuni si popoare, de o mare diversitate geografica, lingvistica si culturala.

Din acest motiv, realizarea coeziunii economice si sociale trebuie privita ca o expresie   a   solidaritatii  europene  si   o   cerinta   pentru  eficienta  economica   si

competitivitatea globala a Uniunii Europene.

Imbunatatirea coeziunii economice si sociale este in fapt un corolar al unei piete unice, fara frontiere interne.

De avantajele unei piete largite, creata prin eliminarea tuturor barierelor care impiedicau libera circulatie a bunurilor, serviciilor, persoanelor si capitalului, trebuie sa poata profita toti in mod egal.

Problema este  ca  nu  toate  statele  membre  si  mai  ales  nu  toate  regiunile componente ale acestora sunt la fel de bine echipate si pregatite pentru a face fata concurentei, crescuta in noul mediu creat, regiunile mai putin dezvoltate neputand beneficia in mod corespunzator de noile conditii.

Fara a se interveni asupra acestei situatii, decalajele fata de regiunile dezvoltate tind sa se adanceasca.

Regiunile   mai   putin   dezvoltate   se   caracterizeaza,   in   general,   printr-o infrastructura inadecvata sau depasita, in special in domeniul cailor de comunicatie si  al   infrastructurii  pentru  protectia  mediului.  Structurile  lor  industriale  sunt

neperformante sau uzate moral, folosind metode si tehnologii depasite sau producand bunuri neadaptate cerintelor pietei.


De asemenea, sectorul agricol este dominat in aceste regiuni de structuri arhaice, fenomene de depopulare urbana, dar mai ales rurala, cu consecinte negative in plan social si economic, cat si asupra mediului inconjurator.

In aceste  conditii,  somajul  cunoaste  o  rata  inalta,  care  produce  un  impact deosebit asupra tinerilor.

Principalele instrumente pentru reducerea disparitatilor si  intarirea coeziunii economice  si  sociale  sunt  Fondurile  structurale” si  Fondul  de  coeziune”, care

consuma cea mai mare parte a bugetului comunitar.

In afara acestora, Uniunea Europeana a mai creat instrumente, de mai mica anvergura, destinate sustinerii de proiecte in domenii considerate prioritare, precum educatia,  mediul, cercetarea, dezvoltarea comunitara si poate, de asemenea, acorda imprumuturi in conditii avantajoase prin intermediul Bancii Europene de Investitii.

Principalul mijloc si instrument pe care-l foloseste Uniunea Europeana pentru a promova politica sa de dezvoltare regionala este reprezentat de asa numitele Fonduri Structurale”.

Aceste  fonduri,  constituite  din  contributiile  financiare  ale  tarilor  membre, proportional cu nivelul de dezvoltare al acestora, sunt redistribuite, conform unui cadru reglementator si procedural foarte complex, catre acele state sau regiuni ale Uniunii Europene care sunt ramase in urma ca nivel de dezvoltare economico - sociala.

Constructia institutionala europeana influenteaza in doua modalitati finantele publice ale statelor membre.

In  primul  rand,  institutiile  comunitare  constituie  un  nivel  suplimentar  de administrare publica, care dispun de propriile lor resurse si efectueaza propriile lor cheltuieli. Aceste resurse si cheltuieli nu mai sunt disponibile pentru administratiile nationale, deoarece constituie finante comunitare.

In al doilea rand, constructia europeana a modificat profund conditiile in care sunt  luate la nivel national deciziile referitoare la veniturile si cheltuielile adminis- tratiei publice.

Sectorul finantelor publice comunitare include urmatoarele domenii:

- resurse proprii;

- control financiar;

- prevederi financiare si bugetare.


loading...
{ Politica de confidentialitate } Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2019 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }

Referate similare:

loading...Cauta referat