QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate drept

Minoritatea faptuitorului cauza care inlatura caracterul penal al faptei

Minoritatea faptuitorului cauza care inlatura caracterul penal al faptei

Minoritatea faptuitorului este situatia in care fapta este comisa de un minor care la data savarsirii ei nu indeplinea conditiile legale pentru a raspunde penal. In dreptul civil insa sustinatorii legali, parintii, raspund pentru pagubele produse de copiii lor minori aflati sub supravegherea lor. Potrivit dispozitiilor legale, nu constituie infractiune fapta prevazuta de legea penala, savarsita de un minor care, la data comiterii acesteia, nu implineste conditiile legale pentru a raspunde penal. Astfel, nu raspunde penal minorul care nu a implinit varsta de 14 ani, precum si minorul intre 14 si 16 ani care, in momentul savarsirii faptei, a lucrat fara discernamant. Pana la 14 ani, lipsa discernamantului este o prezumtie absoluta, iar intre 14 si 16 ani, o prezumtie relativa, urmand a fi stabilita printr-o expertiza medicala. Minorul, care a implinit varsta de 16 ani, raspunde penal. Minorul beneficiaza de un regim special al sanctiunilor penale. Fata de minorul care raspunde penal, se poate lua o masura educativa prevazuta de lege ori i se poate aplica o pedeapsa cu inchisoare sau amenda. Limitele pedepselor se reduc la jumatate. Nu i se pot aplica pedepse complementare. Pentru a inlatura caracterul penal al faptei trebuie indeplinte urmatoarele conditii: sa se savarseasca o fapta prevazuta de legea penala, faptuitorul sa nu indeplineasca conditiile legale pentru a raspunde penal. Fapta savarsita de un minor, nu este infractiune fiind savarsita fara vinovatie. Este o circumstanta personala care nu se resfrange asupra participantilor.

{ Politica de confidentialitate } Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2018 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }

Referate similare:Cauta referat